Conny Janssen Danst – FRAMED Het leven in een stad die ademt, kan verstikkend zijn

Een jonge man staat bij een kade. Over zijn schouder kijkt het publiek met hem mee naar het water, via een groot ledscherm dat beelden uit zijn leefomgeving projecteert. Het water deint mee op het ritme van de stad. Grijze golven in een betonrijke omgeving. Volop licht en geluid. De man volgt het ritme. Zijn stad lijkt een anonieme plek. Wie zijn de mensen die hier wonen?

In de Stadsschouwburg biedt gezelschap Conny Janssen Danst een inkijkje in het leven van twaalf mensen uit een grote stad: ieder met een eigen ritme en verlangen. Deze mensen lijken op zichzelf te staan. Of hebben zij toch meer overeenkomsten met elkaar dan wij denken? Tijdens de openingsscène flitsen beelden van de Rotterdamse haven en de Erasmusbrug op het scherm, terwijl de twaalf dansers toekijken. Zonder die typisch Rotterdamse kenmerken had het een willekeurige andere stad kunnen zijn. Met straten die op elkaar lijken, stedelijke bebouwing, overvloedig verkeer en dan opeens: gezichten. De verschillende karakters uit FRAMED worden daarmee uit de anonimiteit gehaald.

Framed
© Andreas Terlaak, 2023 Voorstelling FRAMED, Conny Janssen Danst. Danser: Yanaika Holle
Verschillende dansers laten zichzelf zien: hun bezigheden, innerlijke strijd en routines.

Zo wordt een vrouw in beslag genomen door haar verwachtingsvolle buik. Een ander schuift voortdurend met een vierkante kruk op het podium, op zoek naar een plek; ze lijkt geen rust te vinden. Twee jongens komen bij een metrostation tegenover elkaar te staan. De beelden in de voorstelling bieden telkens een mooie toevoeging op de dans. Tegelijkertijd maken deze duidelijk dat het leven in de stad benauwende en moeilijke momenten kent.

Voor FRAMED werkte choreograaf Conny Janssen samen met decorontwerper Thomas Rubert en filmmaker Davide Bellotta. Met als doel om naar een filmisch gemonteerde vertelling toe te werken, waarin dans, filmbeelden en muziek konden samenkomen. In 2021 kon de theatertournee van FRAMED niet doorgaan, als gevolg van de coronamaatregelen. De makers besloten om een digitale versie van deze voorstelling uit te brengen. Uitstel bleek gelukkig geen afstel: dit seizoen tourt FRAMED alsnog langs de theaters.

De voorstelling gaat over de chaotische en verwarrende tijd waarin wij leven. Conny Janssen zegt hier zelf over: "Juist in deze tijd, waarin we geïsoleerder leven dan we misschien willen, laten we zien dat iedereen op zijn eigen manier omgaat met het gevoel dat achter onze dagelijkse levens schuilt ." (Bron: website connyjanssendanst.nl)

Het gevoel van isolatie – leven in een stad die ademt, maar die toch een leegte bevat – is voelbaar.

De eenzaamheid komt tot uiting in de dans en de filmbeelden. 's avonds gaat de verlichting aan. Iedereen blijft achter in zijn of haar eigen kamer. Ondertussen blijft de stad dag en nacht doorgaan. Samen met de dansers laten we ons vangen in de fabrieksrook en houden we rekening met het onuitputtelijke ritme van de metrowagons. De combinatie van de meeslepende dans en de zorgvuldig gemonteerde filmbeelden zorgt voor een fraai beeld. Zelfs fabrieksrook is fascinerend om te zien. Tegelijkertijd roept het een verontrustend gevoel op: alles blijft maar doorgaan, maar wat doet het ons als mens?

Framed
© Andreas Terlaak, 2023 Voorstelling FRAMED, Conny Janssen Danst. Dansers: Adi Amit en Mariko Shimoda.


De zwangere vrouw heeft haar lange vlecht verbonden met dat van een andere vrouw: een duet tussen twee vrouwen die vast zitten aan elkaars haren. Ze zijn in conflict met de ander en met zichzelf: hun levens zijn letterlijk en figuurlijk in elkaar vervlochten. Een ander indrukwekkend moment is het laatste duet, met de zang van Nina Simone:

Don't you know you're life itself
Like a leaf clings to a tree
Oh my darling, cling to me
For we're creatures of the wind
And wild is the wind
So wild is the wind

We klampen ons vast aan het leven. En aan elkaar. Op zoek naar verbinding. Dat is de overeenkomst tussen deze twaalf dansers: een prachtige groep. Terwijl de anonieme stad blijft doorrazen, wordt ruimte gemaakt voor verstilling. Een ontroerende afsluiting.

Makers

Concept: Conny Janssen en Thomas Rupert
Choreografie: Conny Janssen
Dansers: Adi Amit, Pommelien Van Hees, Pedro Ricardo Henry, Yanaika Holle, Maud Huizing, Alfonso López González, Mariko Shimoda, Michele Simi, Remy Tilburg, Mattia Trematerra, Carmine Vigliotti, Hiro Murata
Toneelbeeld & video-ontwerp: Thomas Rupert
Camera & montage: Davide Bellota

Hoofdfoto: © Andreas Terlaak, 2023 Voorstelling FRAMED, Conny Janssen Danst. Dansers: Hiro Murata en Remy Tilburg

Bron citaat Wild Is De Wind: https://www.youtube.com/watch?v=IP4o5sk3raw (by Nina Simone, 1966). Het nummer werd geschreven door Dimitri Tiomkin en Ned Washington en werd oorspronkelijk opgenomen door Johnny Mathis (1956, uit de film Wild Is The Wind)

Nog even dit

Onze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl