Tekstvisie Ingrid de Vries

Door te bloggen voor Theater 050 combineert Ingrid twee passies: schrijven en theater. Het liefst schrijft zij verhalen, blogs en columns. Ook is zij regelmatig in een Groningse theaterzaal te vinden.

Naast het bijwonen van voorstellingen, doet Ingrid graag mee aan mooie projecten en ze hoopt in de toekomst zelf een cabaretprogramma te maken. Schrijven voor Theater 050 biedt haar een mooie manier om podiumkunsten te kunnen duiden. Ze is ervan overtuigd dat een goede voorstelling haar blik op de wereld kan verbreden en neemt jou graag mee in haar theaterbeleving.

Website Ingriddevries.com

'Make people smile every day'

Holiday on Ice | 'No Limits': Nederlandse première & backstage 'Make people smile every day'

In MartiniPlaza wordt niet een rode, maar een blauwe loper uitgerold… Het internationale rondreizende gezelschap 'Holiday on Ice' viert feest: hun ijsdansshow 'No Limits' beleeft in Groningen de Nederlandse première. Wat is hun magie? Hoe verloopt zo'n immense show? Hoe is het om als kunstschaatser mee te doen? Ik krijg een uniek inkijkje in de wereld van Holiday on Ice: voor én achter de schermen.

Hoe een avond over 'vervreemding' vele mensen bij elkaar brengt

Soundsofmusic 2024 – 'De Melancholie van Kafka' Hoe een avond over 'vervreemding' vele mensen bij elkaar brengt

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat schrijver Franz Kafka (1883-1924) overleed. Welke betekenis kunnen wij nu halen uit zijn werk van toen? Die vraag komt aan bod op festival Soundsofmusic, waar een 'Kafka-avond' te beleven is. Met muzikale performances, een gesprek met schrijver Arnon Grunberg en een Kafka-expositie. Na honderd jaar is het werk van Kafka nog steeds legendarisch, maar dat had zomaar anders kunnen zijn…

Vastgezogen worden in herinneringen, dromen en gevoelens

Jonge Harten 2024 – INFINITY FOREVER Vastgezogen worden in herinneringen, dromen en gevoelens

Op haar slaapkamer ontdekt Lulu een zwart gat. Een draaikolk die alles opzuigt en weer uitspuwt. Het kwam tevoorschijn nadat haar vriend Snipper op een onverwacht moment hun verkering uitmaakte. Terwijl het dagelijks leven voor iedereen doorgaat, blijft Lulu achter met haar vragen, boosheid en een gebroken hart.

Het Spektakeltje: doorrazen en stilstaan

Jonge Harten 2024 – Just van Bommel & Emma van den Elshout / Frascati Producties Het Spektakeltje: doorrazen en stilstaan

Op de eerste avond van Jonge Harten 2024 staat 'Het Spektakeltje' geprogrammeerd. Een voorstelling over de samenhang van dingen. Over hoe alles in ons universum met en rond elkaar beweegt. Want ja: terwijl ik naar deze voorstelling kijk in het Grand Theatre, gebeuren er ook veel andere dingen in de wereld. Op dit moment overlijden mensen en worden er baby's geboren. En is er iemand in Japan bezig met het verven van een kimono.

Drie afstudeervoorstellingen over vastzitten, losmaken en de absurditeit van het leven

Via Rudolphi Producties – Het Debuut 2024 Drie afstudeervoorstellingen over vastzitten, losmaken en de absurditeit van het leven

'Ontdek aanstormend theatertalent.' Dat staat in rode blokletters, als allereerste zin in de brochure die ik op mijn theaterstoel vind. Het publiek maakt drie korte voorstellingen mee van debuterende theatermakers. Volgens de folder gaat het om 'pioniers waar je ongetwijfeld nog veel van gaat horen.' Dat klinkt veelbelovend. Ik zit op het puntje van mijn stoel.

De waarheid van 'The Magic City' blijkt niet zo magisch

Fien Leysen / BERLIN – Alabama De waarheid van 'The Magic City' blijkt niet zo magisch

Terwijl de VS zich schrapzet voor orkaan Milton, leunt het publiek in de Stadsschouwburg rustig achterover. Wij volgen Fien Leysen bij haar reis naar Alabama. Haar doel is om het spoor te volgen van haar overleden vader: Kris Leysen. In 1978 maakte hij een reportage in Birmingham, Alabama. Opmerkelijk: hij werd in die stad uitgeroepen tot 'deputy sheriff'! Dat is wat hij aan zijn dochter vertelde. Vijfenveertig jaar later onderzoekt Fien of dit verhaal klopt.

Niksdoen is een kunst, maar het levert gedoe op

Noorderzon 2024 – Container­program­ma (deel 5) Niksdoen is een kunst, maar het levert gedoe op

In het laatste weekend van Noorderzon mag ik even tot rust komen in de container van Carin & van der Wijk. Hier zit Oblomov in zijn zetel niks te doen. Naast hem ligt een boek dat serieus kans maakt om nooit gelezen te worden. Oblomov wil geen gedoe in zijn leven. Daarom wordt het lastig om te trouwen met zijn geliefde Olga. Weet Olga hem toch nog te activeren?

Samen is iedereen eenzaam

Noorderzon 2024 – Gaviota / Meeuw Samen is iedereen eenzaam

Na het scannen van mijn toegangskaartje stap ik binnen in een andere wereld. De ruimte staat vol rook. Alsof de jaren negentig weer zijn teruggekeerd. Ik krijg een drankje aangeboden, ik kies voor jus d'orange. Verderop staat een tafel die vol staat met zakjes chips, doosjes tissues en flessen wijn. Of ik daar wil komen zitten, tussen de vijf performers? Wacht even. Dit gaat wel heel snel allemaal.

Goden en examencommissies mag je niet storen

Noorderzon 2024 – Containerpro­gram­ma (deel 3) Goden en examencommissies mag je niet storen

Als je op Noorderzon naar een containervoorstelling gaat, dan blijft het altijd een verrassing wat je voorgeschoteld krijgt. Garage TDI heeft voor zichzelf een extra uitdaging toegevoegd. Onder de naam 'BOX Xperiment' zijn in totaal acht voorstellingen te beleven. In hun container ga ik twee keer experimenteren.

Manifesteren valt (niet) te leren

Noorderzon 2024 – Containerpro­gram­ma (deel 2) Manifesteren valt (niet) te leren

Het is zaterdagmiddag, broeierig warm, als ik in de container van Collectief Aap in een Aquarium duik. Deze voorstelling is helemaal uitverkocht. Bij binnenkomst voel ik mij als een sardientje in een iets te klein blik. Blijkbaar ben ik niet de enige die bereid is om alle geheimen van het leven tot mij te nemen. Gaat dit lukken? Dat is de vraag.

'Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen'

Schout bij Nacht speelt 'Eer De Haan' 'Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen'

Op 30 juni 1924 werd Jacob Israël de Haan vermoord in Jeruzalem. Hij werd slechts 42 jaar. Hij liet een indrukwekkend oeuvre achter: romans, essays, kwatrijnen en journalistieke publicaties. Over zijn werk, leven, dromen en wroegingen ontwikkelden de theatermakers van Schout bij Nacht een muziekvoorstelling. In de Synagoge Groningen maken zij de balans op. Wat is er na honderd jaar veranderd?

Wie ziet wie?

Arno Schuitemaker: The End - part 2 Wie ziet wie?

In 'The End - part 2' volgt het publiek drie individuen. Ze zijn samen, maar lijken ook hun eigen weg te gaan. Deze dansvoorstelling van Arno Schuitemaker gaat over de vraag: wat betekenen verbondenheid, connectie en samenzijn op dit moment? Door beweging, licht en filmbeelden te combineren, worden krachtige scènes neergezet.

Bloed, zweet en tomatensaus

Collectief Het Paradijs speelt 'Hard Cut Paradise' Bloed, zweet en tomatensaus

Soms overkomt het me nog. Dat ik na het laatste applaus stomverbaasd de zaal verlaat en alleen nog maar kan denken: wat heb ik nou eigenlijk gezien? Of misschien moet ik mezelf hier de vraag stellen: wat heb ik níet gezien? Twee uur lang sleurde Collectief Het Paradijs het publiek in De Machinefabriek mee naar hun wereld. Het werd een groot avontuur, met een storm aan indrukken en onvergetelijke beelden.

De kunst van het wachten

Marleen Scholten speelt 'La Codista' De kunst van het wachten

Als theaterbezoeker wacht je meestal vóór de voorstelling. Tijdens de voorstelling moeten wachten, is niet gebruikelijk. Toch gebeurt dit in 'La Codista'. In deze solovoorstelling laat theatermaakster Marleen Scholten het publiek een uur lang wachten. Samen met haar staan we even stil in de tijd.

Vechten voor acht vierkante meter

Myrte Siebinga zoekt een kamer Vechten voor acht vierkante meter

Twee mensen hebben de luxe om een nieuwe huisgenoot te kiezen. Na een lange hospiteeravond bepalen zij: wie is leuk, wie kan met hen meepraten, wie maakt de meeste indruk en wie heeft de beste uitstraling? Als iedere gegadigde al lang vertrokken is, staat Myrte Siebinga voor de deur. Te laat en dus kansloos om die gewenste kamer te bemachtigen. Of toch niet? Myrte geeft het niet op. Heeft haar strijd zin?

Het ritme van empathie

Club Guy & Roni + Slagwerk Den Haag Het ritme van empathie

Is het tegenwoordig nog mogelijk om écht ergens bij te horen? Hoe is het om in de schoenen van iemand anders te staan? Hoe kunnen we empathie oproepen? Deze vragen worden verkend in de voorstelling 'Islands of Empathy (in a Sea of Chaos)'. Met Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag gaan we op reis. Op zoek naar verbinding in een roerige tijd.

Een theatrale achtbaanrit door de binnenstad

Schout bij Nacht – Gro in the dark Een theatrale achtbaanrit door de binnenstad

Op een duistere zaterdagavond verschijnt er zowaar een regenboog in de stad… Terwijl mijn jas al bijna verregend is en de wind aan mijn paraplu trekt, loop ik richting de kleurige ramen van 'Dorothy's Drag under the rainbow'. Vanuit deze dragbar, gelegen aan de A, start de theaterwandeling 'Gro in the dark'. Het belooft een beleving vol indrukken en geuren te worden.

Blijven balanceren tot je valt

ITA Ensemble speelt Lehman Trilogy Blijven balanceren tot je valt

Is het mogelijk om een pakkend theaterstuk te maken over de opkomst en de ondergang van een Amerikaanse bank? De Italiaanse schrijver Stefano Massini deed het met 'The Lehman Trilogy': een theaterbeleving over de geschiedenis van Lehman Brothers. In de Stadsschouwburg brengen de acteurs van Internationaal Theater Amsterdam deze investeringsbank en de familie Lehman tot leven. Ze maken pijnlijk zichtbaar hoe de 'American dream' langzaam maar zeker in een nachtmerrie verandert…

'Wat we nu gaan doen, dat is nog nooit gebeurd'

Schout bij Nacht produceert TBS 'Wat we nu gaan doen, dat is nog nooit gebeurd'

In september startte Schout bij Nacht met een uniek theaterproject én met een bijzondere samenwerking. Binnen de muren van Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Dr. S. van Mesdag is binnenkort een voorstelling te zien, genaamd TBS. Gemaakt door patiënten, hun begeleiders en een bevlogen team theatermakers. Volgens Dio van Velden, initiatiefnemer en producent, gaat het publiek een primeur beleven.

Stille wateren...

Fabian Claes Jansen speelt Gemma Stille wateren...

Gert werkt op zee, op een afgelegen locatie. Zijn collega's ervaren hem als een harde werker, een echte 'zeemansbonk' en vinden hem stil. Dat beeld blijkt niet volledig. Als Gert alleen voor de spiegel staat, komt zij tevoorschijn: Gemma. Gemma is alleen zichtbaar voor Gert. Tot ze eruit moet. Naar buiten. Maar hoe?

'Het is geen liefdadigheid, het is gewoon een ontmoeting'

Noorderzon 2023 – JaWa 'Het is geen liefdadigheid, het is gewoon een ontmoeting'

In de Poolse stad Szczecin wordt in september 2021 een sociaal bedrijf opgericht: JaWa. Het is een plek waar medewerkers kunnen werken op hun eigen tempo. Theatermakers Janek Turkowski en Iwona Nowacka komen als buren in contact met de organisatie en deelnemers. Dat levert indrukwekkende filmbeelden op. In de Lutherse Kerk vertellen zij over hun observaties.

Alles is piepschuim

Noorderzon 2023 - MATERIA Alles is piepschuim

Kun je een voorstelling maken van een uur, met een stel ventilatoren, een aantal platen piepschuim en jezelf? Maker Andrea Salustri gaat die uitdaging aan. In MATERIA verkent hij de geheimen en de mogelijkheden van piepschuim. En dat niet alleen: op het Atlas podium laat hij dit materiaal tot leven komen.

'De tiid hâldt gjin skoft' (De tijd houdt geen pauze)

Noorderzon 2023 – containerpro­gram­ma (deel 7) 'De tiid hâldt gjin skoft' (De tijd houdt geen pauze)

'Preview: Zienderogen' is de laatste containervoorstelling die ik ga beleven. Over de vraag: wat te doen als de tijd je dreigt in te halen? Een voorstelling over eindeloze mogelijkheden, onrust, veranderingen, sleur en gladde benen… Gezelschap 'DE MEIDEN van toen' geeft het publiek een half uur van hun tijd. Om te praten, zingen, lachen en even stil te staan bij het leven. Tijdens Noorderzon zijn voor het eerst scènes te zien uit hun nieuwste voorstelling.

Rennen om te blijven leven

Noorderzon 2023 – The Blind Runner Rennen om te blijven leven

Om de Kanaaltunnel onder water over te steken, moet je 38 kilometer afleggen. Als je die afstand kunt hardlopen binnen vijf uur, over het spoor, dan ren je de vrijheid tegemoet. Vijf uur precies: dat is de tijd tussen de laatste trein van de avond en de allereerste trein van de ochtend. Ben je te laat, dan is alles voorbij. Een echtpaar uit Iran besluit om deze ultieme poging te wagen.

Hoe ga je verder als alles mis dreigt te gaan?

Noorderzon 2023 – containerpro­gram­ma (deel 4) Hoe ga je verder als alles mis dreigt te gaan?

Iris is aan het wachten. Niet alleen op de komst van het publiek, maar vooral op haar vriend die uit het buitenland komt. Hij kan op ieder moment aanschuiven voor het eten. Zij zijn al samen sinds de middelbare school en niks kan kapot. Alhoewel?

Een verhaal dat verteld moet worden

Noorderzon 2023 – Made in China 2.0 Een verhaal dat verteld moet worden

Een paar dagen na het zien van de voorstelling Made in China 2.0 staar ik naar een wit scherm. Wat moet ik hier van maken? Wat kan ik eigenlijk publiceren en wat niet? De achterliggende gedachte achter deze productie is helder: meer dan duidelijk zelfs. De voorstelling heeft mij geraakt, in meerdere opzichten. Er valt van alles te vertellen, maar er is een groot bezwaar.

Leven, lijden en paaseitjes

Noorderzon 2023 – containerpro­gram­ma (deel 1) Leven, lijden en paaseitjes

Op een warme zondagmiddag laat ik mij onderdompelen in twee aangrijpende verhalen. Bij de ene voorstelling, over het ontstaan van leven, wordt geen woord gesproken. Via muziek en beelden laten meerdere muzikanten een verhaal ontstaan. De andere voorstelling is een persoonlijk verhaal over verlies. Het verhaal wordt op een serieuze en grappige wijze gebracht door één artiest. Twee korte voorstellingen over het leven, maar vooral: over de kwetsbaarheid ervan.

'Happiness is only real when shared'

A-Way Productions speelt 'True Nature' 'Happiness is only real when shared'

Chris McCandless is jong en veelbelovend. Zijn vermogende ouders doen er alles aan om hem te verzekeren van een mooie carrière. Chris maakt een andere keuze. Hij laat zijn familie achter om 'true nature' te ervaren: overleven in de wildernis. Dat wordt hem uiteindelijk fataal. Via het toneelstuk 'True Nature' reizen we op verschillende momenten in de tijd mee met Chris, zijn zus en schrijver Jon Krakauer. Op zoek naar antwoorden.

'Wat is er aan de hand? Je leest het morgen in de krant…'

Kabaal Muziektheater speelt Tegengas 'Wat is er aan de hand? Je leest het morgen in de krant…'

Hoe kun je de wereld verbeteren als je de gevolgen van gaswinning en klimaatverandering zelf ondervindt? Blijft het bij een spandoek of protestlied? Bel je de krant, kraak je een pand of moet je overgaan tot veel hardere acties? In de voorstelling 'Tegengas' van Kabaal Muziektheater kiezen de jongeren voor een eigen manier om actie te voeren.

Hoe goed je ook strijkt, niet alle plooien zullen verdwijnen

MENA is here – voorstelling Soeurs Hoe goed je ook strijkt, niet alle plooien zullen verdwijnen

In hotelkamer 2121 komen de levens van Geneviève Bergeron en Layla Bintwarda op een bijzondere manier samen. Beide vrouwen zijn vijftig jaar en hebben een scherpe blik op het leven. Daarmee lijken hun overeenkomsten zo'n beetje op te houden. Na een sneeuwstorm en een doorwaakte nacht vol onverwachte – en soms hilarische - gebeurtenissen, wordt duidelijk wat hun drijfveren zijn. Zijn hun onderlinge verschillen echt zo groot?

Verschroeide aarde

MENA is here – voorstelling Nomad Verschroeide aarde

Op dit moment is 'MENA is here' in volle gang: een stadsprogramma van tien dagen. Het publiek wordt daarbij uitgenodigd om kunst en cultuur uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika (de MENA regio) te ontdekken. Op de eerste twee avonden is de voorstelling 'Nomad' te zien van de Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Tien dansers voeren ons mee vanuit de Stadsschouwburg naar een woestijn. Ongerept en puur. Zo lijkt het…

Het leven in een stad die ademt, kan verstikkend zijn

Conny Janssen Danst – FRAMED Het leven in een stad die ademt, kan verstikkend zijn

Een jonge man staat bij een kade. Over zijn schouder kijkt het publiek met hem mee naar het water, via een groot ledscherm dat beelden uit zijn leefomgeving projecteert. Het water deint mee op het ritme van de stad. Grijze golven in een betonrijke omgeving. Volop licht en geluid. De man volgt het ritme. Zijn stad lijkt een anonieme plek. Wie zijn de mensen die hier wonen?

'Als ik het niet doe, dan doet een ander het'

Mugmetdegouden­tand – The Making of Soros the Musical 'Als ik het niet doe, dan doet een ander het'

Stel: je bent theaterregisseur en komt erachter dat er een miljoen is gestort op de bankrekening. Het geld blijkt afkomstig van de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros die een musical wil laten maken. Over zichzelf. Alleen wil hij nergens over praten... Waar moet zijn verhaal dan over gaan? Geld? Zijn gedachtegoed? Over wilde speculaties? Of toch over iets heel anders? Het Amsterdamse theatercollectief Mugmetdegoudentand bijt zich vast in dit scenario.

Het leven is een surprise-ei

Antiklimax – Hamlet versus Don Quixote Het leven is een surprise-ei

Haal een onbesuisde, idealistische avonturier en een cynische, aarzelende prins uit een ver verleden en stuur hen samen op pad. Is dat een kansloze missie of zit onze wereld juist op deze twee grootheden te wachten? Theatermakers David Westera en Evalinde Lammers kruipen in de huid – en ridderharnas – van Hamlet en Don Quixote. Een duel tussen hoofd en hart, tussen egoïsme en idealisme. Held of antiheld? Zijn of niet-zijn?

'Nee, geen mayo...'

Schout bij Nacht – Ketchup 'Nee, geen mayo...'

Een zakenman, een chef-kok, een onroerend goed-magnaat, een couturier en een circusdirecteur. Tussen deze beroepsoefenaars in de voorstelling 'ketchup' lijken weinig overeenkomsten. Toch zijn zij allemaal beroemd, succesvol en rijk. Maar vooral: ze delen dezelfde fetisj. Hun hele leven staat in het teken van ketchup. Deze fetisj lijkt door de maatschappij te worden geaccepteerd. In ieder geval gedoogd. Dan slaat het noodlot toe…

Vrijuit spreken in een onvrije wereld

Nastaran Razawi Khorasani – Songs for no one Vrijuit spreken in een onvrije wereld

Hoe is het om aan buitenstaanders te vertellen hoe je in het leven staat, als jouw naam, identiteit en gedachten geheim moeten blijven? Twee Iraanse kinderen maken een moedige keuze. Samen met theatermaker Nastaran Razawi Khorasani nemen zij ons mee naar hun wereld. Via een haperende telefoonverbinding zijn hun stemmen te horen. Daarmee geven zij woorden aan hun persoonlijke verhalen die voor de meeste mensen verborgen blijven.

Zo zwaar als een kraaienveer

Theater Rotterdam – Verdriet is het ding met veren Zo zwaar als een kraaienveer

Hoe ga je verder na een groot verlies? Of is 'verdergaan' te makkelijk gezegd als er een dierbare is overleden en niks meer hetzelfde is? Dat ieder gezinslid een eigen rouwproces doormaakt, laten de makers van 'Verdriet is het ding met veren' zien. Deze voorstelling kent een hartverscheurend verhaal. Tegelijkertijd zijn er liefdevolle herinneringen én een kraai die allesbehalve voorspelbaar is…

Alles voor het eerst...

Stichting BeeldBepalend – Vlucht van Omid Alles voor het eerst...

Wanneer heb je voor het laatst iets voor de allereerste keer gedaan? Die vraag kwam bij mij op toen wij door een onbekend deel van de stad fietsten. Gewoon in Groningen, maar dan zonder strakgemaaide bermen, gele klinkers of gedesignde gebouwen of rechthoekige tuintjes. Op het terrein stond een vrachtwagen geparkeerd. Al een behoorlijke tijd. Het gras dat eromheen groeide, had al bijna de laadruimte bereikt. Op deze plek was ik voor het eerst. Samen met de productiegroep van een nieuwe theatervoorstelling: 'Vlucht van Omid'.

Een wereld in een wereld in een wereld...

Down The Rabbit Hole Een wereld in een wereld in een wereld...

Drie kwartier lang mogen we op reis. Het belooft een korte, maar spannende trip te worden. We gaan Alice in Wonderland achterna die in een andere wereld terechtkomt: vol abstracte vormen, intense kleuren en nieuwe belevenissen. In deze wereld heeft de Vlaamse theatermaker Benjamin Verdonck alle touwtjes in handen. Letterlijk.

De vele smaken van verandering

Noorderzon 2022 – TAPASx De vele smaken van verandering

Op dag zes van festival Noorderzon heb ik een kaartje op zak voor TAPASx. Kenmerkend aan deze theaterbeleving is dat het publiek niet anderhalf uur lang stil in een zaal hoeft te zitten. We pakken onze fiets om mensen in Groningen te ontmoeten die bezig zijn met een andere manier van wonen en/of leven. Bij het verzamelpunt, aan het begin van het Noorderzon-terrein aan de Moesstraat, krijg ik een folder in mijn hand gedrukt. Met daarin de tekst: "Met TAPASx neemt Buro Mix je mee langs verhalen van Groningers die alternatief leven of tegen maatschappelijke structuren aanschoppen. Hoe kunnen we op een andere manier met elkaar omgaan?"

Rauw, kwetsbaar en intiem

Noorderzon 2022 – Narrow Spaces Rauw, kwetsbaar en intiem

In het Noorderplantsoen is het zonnig en licht. Die beleving gaat binnen een half uur veranderen… Ik sta niksvermoedend te wachten bij locatie 'De Vliegende Vis', waar straks een scène uit Narrow Spaces wordt uitgevoerd: een nieuwe voorstelling van moON productions die nu nog volop in ontwikkeling is. Bijzonder is dat het Noorderzon-publiek op die manier een indruk krijgt van het maakproces.

Wat verandert er als je 1200 kilometer stap voor stap aflegt?

Noorderzon 2022 – Interview Tjerk Ridder Wat verandert er als je 1200 kilometer stap voor stap aflegt?

Vier jaar geleden ondernam Tjerk Ridder een intensieve reis. Met zijn ezel Lodewijk maakte hij een voettocht van ruim 1200 kilometer, van Parijs naar Groningen. Bijna iedere dag verbleven zij op een andere plek. Het leidde tot vele ontmoetingen en nieuwe inzichten over solidariteit. Na drie maanden werd de Martinitoren bereikt. Daarmee kwam de reis tot een einde, maar het verhaal blijkt nog niet afgelopen…

Niet twijfelen, maar doen

Lustrum Groninger Studenten Toneel Niet twijfelen, maar doen

Het Groninger Studenten Toneel viert feest: de vereniging bestaat vijf jaar! De naam GST bestaat al negentien jaar. Hoe zit dat? Wie zijn de leden, wat houdt hen bezig en wat heeft deze groep eigenlijk met weerwolven? Ik mag aanwezig zijn bij een aantal lustrum-activiteiten en krijg antwoord op deze vragen.

Een solo uitvoeren doe je niet altijd alleen…

Vrijdag Regieopleiding – On my mind Een solo uitvoeren doe je niet altijd alleen…

Een carrière als psycholoog en theatermaker? Renie Bahlmann doet het. Ze maakt een kleinkunstvoorstelling die haar de mogelijkheid biedt om solo te schitteren. Toch maakt zij een andere, verrassende keuze. In plaats van zelf op het toneel staan, laat Renie haar voorstelling uitvoeren door zes andere spelers die zij regisseert vanuit Vrijdag Regieopleiding. Hoe verloopt het maakproces? Ik ga het beleven.

Spelen met serieuze levensvragen

WERC - Once is Never Spelen met serieuze levensvragen

Het leven is een aaneenschakeling van keuzes. Daar ben je als mens zelf verantwoordelijk voor. Toch? Joachim Rümke gaat een gewaagd experiment aan: hij geeft zijn levenskeuzes uit handen. Vanaf nu mag het publiek alles voor Joachim bepalen en een levenspad voor hem uitstippelen. Op papier lijkt dat een aantrekkelijk idee, maar gaat zoiets ook werken in de praktijk?

Fantasia: een mix van creativiteit, hard werken en veel plezier

Repetitie Kabaal Muziektheater Fantasia: een mix van creativiteit, hard werken en veel plezier

Op een frisse dinsdagavond dwalen wij rond bij O.J.S. De Petteflet, in de Groningse wijk Kostverloren. Hier repeteert de musicalgroep van Kabaal Muziektheater. De voordeur is dicht. We moeten in een ander deel van de school zijn. Door de muziek te volgen die verderop in het pand klinkt, wordt de juiste locatie gelukkig snel duidelijk. We ontdekken een open deur en worden vervolgens welkom geheten. De toegangspoort naar 'Fantasia' is gevonden…

'I cum in peace'

Teddy’s Last Ride – 9 Weeks From Now 'I cum in peace'

"I cum in peace," klinkt het in het Grand Theatre. Een knipoog naar een geslaagde bevruchting. We zoomen in op het embryo dat vredig verder groeit in de warme baarmoeder; volledig onbewust van de buitenwereld. Nu ontwikkelt het zich in alle vrijheid, want alles ligt nog open. Op dit moment is het niet duidelijk of de toekomstige baby mannelijk, vrouwelijk of x wordt. Wat gaat er veranderen zodra we dat weten?

Life & Times: het eerste toonmoment (deel III)

SHelfish / Veerle van Overloop Life & Times: het eerste toonmoment (deel III)

Een podium dat bezaaid is met witte touwen en grijze buizen, theatermakers die klaarstaan om meer te vertellen over hun komende voorstelling 'Life & Times' en twee performers die voor het eerst 'scènes in wording' tonen aan het publiek. Onze reacties worden door het team van ShELFISH nauwlettend in de gaten gehouden. Dinsdag 29 maart staat in het teken van de derde bijeenkomst van 'Fish Talks'. Het belooft een intensieve avond te worden.

De (on)macht van het uitbesteden

Illustere Figuren - Outsourcing De (on)macht van het uitbesteden

We leven in een bijzondere tijd waarin we nog weinig zelf hoeven te doen. Koken, schoonmaken, de hond uitlaten, een kind voorlezen... Vrijwel alles wat denkbaar is, kun je uitbesteden. Wat gebeurt er eigenlijk als je ervoor kiest om het maken van een voorstelling uit handen te geven? Joeso Peters, Zen Roorda, Tim Verbeek en Raymond Muller van Illustere Figuren gaan dit theatrale experiment aan.

'Het voorbeeld willen zijn dat ik zelf heb gemist'

Jonathan Bonny – interview 'Het voorbeeld willen zijn dat ik zelf heb gemist'

Op een zonnige herfstmiddag zit ik binnen, op een stoel in de donkere bovenzaal van het Grand Theatre. Alleen op het toneel is licht te bespeuren, grotendeels afkomstig uit de oranje verlichte bankjes die op het podium zijn neergezet. Er is rook, veel rook. Mensen gehuld in badjassen. Er wordt gefilmd. Op de stoel naast mij zit Jonathan Bonny. Die vertelt graag meer over het ontstaan van dit project: de videoclip 'Grindr Diaries'. Ondertussen worden op het podium de allerlaatste beelden vastgelegd...

In vrijheid touren, tobben en verwonderen

Dubbelprogramma Roes & Ruth Elings In vrijheid touren, tobben en verwonderen

Ondanks dat ik mijn halve leven in Groningen woon, brengt het toeval mij weleens naar een plek in de stad waar ik nog niet eerder ben geweest. Een mailtje in onze redactie-inbox, verzonden door Sophie Laurence van theaterduo Roes, zorgt voor de nodige actie. Camera, schrijfblok en QR-codes worden ingepakt om een verslag te maken over het dubbelprogramma van Roes en Ruth Elings in Le Petit Théâtre. Twee totaal verschillende voorstellingen, zo op het eerste gezicht. Of toch niet?

Krachtmeting in Krewerd

Schout Bij Nacht – Courtisane Krachtmeting in Krewerd

In de zestiende eeuw schreef de Franse Renaissanceschrijfster Louise Labé haar gedichten: geen brave poëzie, maar vurige sonnetten. Datzelfde geldt voor de voorstelling 'Courtisane' van Schout Bij Nacht. In de Mariakerk in Krewerd belichten Redmer Stamhuis, Bas Meekhof en Dio van Velden de veelzijdigheid van Louise Labé: niet braaf, maar vurig.

Anders denken als bron voor creativiteit

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht Anders denken als bron voor creativiteit

Christopher is vijftien jaar, drie maanden en twee dagen als hij in een eigenaardige situatie terechtkomt. Op het grasveld van zijn buurvrouw ligt een zwarte hond. Van bovenaf bekeken, lijkt het alsof het dier wil wegrennen, maar dat zal nooit meer gebeuren. De hond is dood. Vermoord. Er steekt een grote riek uit zijn rug. Het hemd van Christopher is besmeurd met bloed. Deze ietwat lugubere eerste scène blijkt het begin van een reeks onverwachte gebeurtenissen.

Waarom het nodig is om bestuurders naar de wildernis te sturen

De Wondere Wereld – Wildpark de Pionier Waarom het nodig is om bestuurders naar de wildernis te sturen

Als alles afgelopen is en ik mijn VR-bril en koptelefoon heb ingeleverd, blijf ik een tijd nadenken over menselijk gedrag en de Groningse politiek. Eigenlijk zou deze productie verplichte kost moeten zijn voor beleidsmakers en raadsleden. Zonet heb ik rondgedwaald in 'Wildpark de Pionier', oftewel de Vloeivelden: een natuurgebied rondom de voormalige Suikerfabriek. Het is de eerste keer dat ik hier ben geweest. Toch moet ik afscheid nemen. Of is er een andere weg?

Grenzen verleggen zonder vangnet

Recirquel - My Land Grenzen verleggen zonder vangnet

Vanaf een tribune in de buitenlucht kijkt het publiek uit op een zandkleurig vlak. Met een beetje fantasie kun je je verliezen in een woestijnlandschap, mits je het Hollandse weer kunt negeren. Regen... Het geritsel van onze poncho's gaat op in meeslepende muziek. Vanaf dat moment is het podium voor het Hongaarse circusgezelschap Recirquel.

Een theatrale babbeltruc

Lígia Soares – Romance Een theatrale babbeltruc

Vlak voordat de voorstelling begint, sta ik nog even in de tuin van VRIJDAG Muziekschool te praten, met bekenden en mensen die ik minder goed ken. Zo'n woordenuitwisseling verloopt makkelijk en vanzelfsprekend. Nog geen vijf minuten later is de situatie totaal anders...

'Sta niet stil, maar ga vooral door'

Schout Bij Nacht – Courtisane 'Sta niet stil, maar ga vooral door'

Het is een warme zaterdagmiddag als ik aanbel bij balletschool La Danse. Bas Meekhof, gehuld in zwarte kledij, doet de deur voor mij open. Hij zet een stoel voor mij klaar in de oefenruimte waar het, tot mijn verrassing, naar kip ruikt. In de ene hoek van de zaal, zit Dio van Velden achter een typmachine. Hij trekt hoge laarzen aan met gedurfde hakken. Aan de andere kant zit Redmer Stamhuis. Naast hem staat een grote emmer: ongetwijfeld gaat er iets met de inhoud gebeuren...

'Net zo lang puzzelen en schuiven tot het klikt'

Mart van Berckel - Interview 'Net zo lang puzzelen en schuiven tot het klikt'

Onlangs maakte regisseur Mart van Berckel een radicale keuze. De performance 'All THAT FOLLOWS. A Symphony' die hij heeft ontwikkeld met choreograaf Angela Herenda zal niet worden gebracht als theaterstuk, maar als video-installatie. Voor Mart betekende dit dat hij zich moest toewijden aan een nieuwe uitingsvorm. Met als extra uitdaging: hoe zorg je ervoor dat een bepaalde sfeer online op de juiste manier overkomt? Samen met zijn team heeft hij gewerkt aan een ingewikkelde puzzel.

Een pijnlijke breuk

Espen Hjort / Theater Utrecht - Zwarte Lente Een pijnlijke breuk

Een man is verdwaald, omdat hij per ongeluk op een onbekende plek is beland. Of is hij hier toch al eerder geweest? Kan een plek zomaar 'weg' zijn? Hoe komt die man eigenlijk in deze situatie terecht? Komt het door het verbreken van zijn relatie of toch door iets anders? De voorstelling 'Zwarte Lente' belicht een plotselinge breuk tussen twee geliefden. Achter dit thema blijkt echter een groter onderwerp schuil te gaan...

Drie cadeautjes uitpakken in de binnenstad

Het Verbond Groningen - Eerste route Drie cadeautjes uitpakken in de binnenstad

Drie avonden lang zijn in totaal maar liefst twaalf theatergezelschappen te zien, telkens op een geheime locatie in de stad. Hun voorstellingen werden speciaal gemaakt of aangepast voor Het Verbond Groningen. Er zijn vier verschillende routes, met ieder drie performances. Wij lopen of fietsen mee met deze routes. Ikzelf begin comfortabel in de binnenstad. Met optredens van Ada and Olympia, Het Peloton en Jan Veldman.

Het hart van een bloemkoolwijk

De Wijk De Wereld 2020 - Beijum Het hart van een bloemkoolwijk

Voor de derde keer op rij wordt de Stadsschouwburg een week uitgeleend aan bewoners uit een Groningse wijk. In deze editie van De Wijk De Wereld wordt Beijum uitgelicht: een wijk met vele bijnamen en een schat aan verhalen. De dromen, ideeën, belevenissen en gedachten van de bewoners zijn omgezet naar een voorstelling.

Wat blijft er over van menselijk contact als we via schermen communiceren?

WERC & Very Theatre - The Place Where We Meet Wat blijft er over van menselijk contact als we via schermen communiceren?

"Ni hao!" Een enthousiaste groep mensen begroet het publiek. We antwoorden voorzichtig 'Hallo' terug. We zijn live verbonden met de hoofdstad van Taiwan. Vanuit Nederland ligt Taipei op ongeveer twaalf uur vliegen en het is daar zes uur later. Ondanks het grote verschil in tijd en afstand, ontmoeten Groningen en Taipei elkaar. Hier en nu. Ons contact lijkt op dit moment vanzelfsprekend, maar hier is veel aan vooraf gegaan.

'Het ongemakkelijke ga ik aan'

Veerle van Overloop - Interview 'Het ongemakkelijke ga ik aan'

In 2018 ging 'One Million People And Me' op Noorderzon in première. Twee jaar later staat deze voorstelling geprogrammeerd op het Noorderzomerfestival. Op het achterliggende thema, suïcide, rust een taboe. Theatermaakster Veerle van Overloop wil hierover het gesprek aangaan. Zij heeft bewust voor verschillende uitingsvormen gekozen, waaronder een audiotour, want: "Je moet in beweging zijn. Dat doet iets met het verhaal dat je binnenkrijgt."

'Ik wil laten zien hoe sterk deze groep is'

De Wijk De Wereld 2020 - Juersson Hermanus 'Ik wil laten zien hoe sterk deze groep is'

Danser en choreograaf Juersson Hermanus werkt dit jaar voor de eerste keer mee aan De Wijk De Wereld. Samen met zeven bewoners uit de wijk Beijum ontwikkelt hij een dans. Dat is een intensief en inspirerend proces. Juersson vertelt over zijn drijfveren en over de manier waarop hij zijn dansgroep stap voor stap richting de Stadsschouwburg laat bewegen.

Een one-way ticket naar het paradijs. Wil je dat echt?

Anywhere But Here - Noorder­zomer­pro­gramma Een one-way ticket naar het paradijs. Wil je dat echt?

Vanmiddag ga ik weg. Naar mijn droombestemming. Het startpunt voor mijn grote reis is 'Anywhere But Here'. Een pop-up reisbureau, dat tijdens het Noorderzomerprogramma is gevestigd aan de Oude Kijk in't Jatstraat. 'Anywhere But Here' is niet zomaar een reisbureau. Hier kun je namelijk een enkele reis boeken naar jouw ideale wereld.

'Het is een eer om Johans leven te vertalen naar het toneel'

Foolcolor - Johan mag dood 'Het is een eer om Johans leven te vertalen naar het toneel'

We zien een scène van een gesprek tussen vader en dochter. Hij wil haar vertellen dat hij uit het leven wil stappen: "Het is niet dat ik dood wil. Het is meer dat ik het leven niet meer aankan." Dit zijn de woorden van Johan. Op 14 mei 2019 stapte hij onder begeleiding uit het leven. Hij was toen 62 jaar. Zijn aangrijpende levensverhaal wordt verteld door theatergroep Foolcolor. Wat betekent het voor regisseur Ine Paulien Weijer en actrice Daniella Chasseur om deze voorstelling te maken?

'Ik ben altijd op zoek naar de mens achter de danser'

Jan Martens - Interview 'Ik ben altijd op zoek naar de mens achter de danser'

Eind maart toonde het Grand Theatre de dansvoorstellingen 'The Dog Days Are Over' en 'Sweat Baby Sweat' van Jan Martens: niet in de theaterzaal, maar online. In een skypegesprek gaat Jan Martens in op het maakproces van deze producties en vertelt hij hoe hij als choreograaf aankijkt tegen de huidige ontwikkelingen. Momenteel gaan we door een periode waarin aanrakingen niet meer vanzelfsprekend zijn. Welke impact heeft dat op zijn werk en de toekomst?

Thuisblijven en toch het theater bezoeken

Theater - online voorstellingen Thuisblijven en toch het theater bezoeken

Door de corona-maatregelen zijn alle theaters dicht tot 1 juni. Voor theaters, gezelschappen en theaterbezoekers is dit een vreemde tijd: voorstellingen worden uitgesteld of gaan helemaal niet meer door. Gelukkig zijn sommige voorstellingen online te bekijken. Dit overzicht wordt in april verder aangevuld.

Beijum krijgt de sleutel van de Stadsschouwburg

De Wijk De Wereld 2020 Beijum krijgt de sleutel van de Stadsschouwburg

3 maart is een bijzondere dag voor De Wijk De Wereld. De Groningse wijk Beijum krijgt symbolisch de sleutel aangereikt van de Stadsschouwburg. De bewoners nemen - samen met theatermakers, muzikanten en choreografen - in juni de schouwburg over om op ontdekkingsreis te gaan en de buurt samen te brengen.

Als je zwart bent, moet je iedere dag sterk zijn

Joy Delima i.s.m. Veenfabriek en Artez Toneelschool Als je zwart bent, moet je iedere dag sterk zijn

"Elf nationaliteiten en vier continenten," vertelt theatermaakster Joy Delima trots aan het publiek, terwijl ze de resultaten van haar DNA-onderzoek doorneemt. Heeft ze daarmee hét antwoord op de vraag: wie ben ik eigenlijk? Joy lijkt hierover te twijfelen. Via haar 'Stamboom monologen' neemt zij ons mee in haar zoektocht. Naar haar jeugd, het heden, naar 13 februari 2018 en zelfs helemaal terug naar de zeventiende eeuw. Ze doet daarbij een aantal ontdekkingen die niet alleen voor haarzelf pijnlijk zijn...

'Je hebt de ander nodig om verder te komen'

X_Yusuf_Boss - Afar 'Je hebt de ander nodig om verder te komen'

Danser en choreograaf Mohamed Yusuf Boss werkt in de Nieuwe Kerk aan 'AFAR': een voorstelling over ontmoetingen, verhalen en perspectieven. Waarom heeft hij voor deze bijzondere locatie gekozen en hoe is deze voorstelling ontstaan? Wij kijken mee met de eerste repetitie in de kerk.

Wie groots wil leven, moet bescheiden durven denken

Oorlog en Vrede - Jonge Harten 2019 Wie groots wil leven, moet bescheiden durven denken

Een omvangrijk boek navertellen; vol personages, intriges, oorlog, vrede, uitgebreide kostuums en spectaculaire landschappen... Je zou verwachten dat dit op een grootse manier wordt aangepakt: met een grote groep acteurs, vele kledingwissels en enorme decorstukken. Verrassend genoeg verloopt de voorstelling 'Oorlog en Vrede' totaal anders.

Een ode aan diversiteit

Toneelgroep Oostpool - Jonge Harten 2019 Een ode aan diversiteit

Door middel van dans, bizarre trucs en persoonlijke monologen stellen tien spelers zich aan ons voor. De grote vraag is: laten deze mensen zichzelf zien of tonen zij een persoon die aansluit bij een verwachtingspatroon? Wat doen wij eigenlijk zelf als we ons in een bepaald hokje bevinden? Zorg je er dan voor dat je daar uitbreekt of kies je ervoor om te blijven zitten waar je zit?

Een klein moment van verandering

Elastic Habitat - Jonge Harten 2019 Een klein moment van verandering

Terwijl ik mijn ogen sluit, word ik naar een andere plek gebracht. Daar vindt een kort ritueel plaats. Rondom mij beweegt iemand, ik hoor zachte geluiden en ik krijg een klein pakketje aangereikt: mijn nieuwe huid. Het is tijd om te veranderen. Voor even.

'Kill All kids': alleen liefde kan de wereld redden

Iona & Rineke / Orkater - Jonge Harten 2019 'Kill All kids': alleen liefde kan de wereld redden

De gletsjers smelten, de aarde warmt op en alle bronnen raken uitgeput. Wat betekent het voor ons als het noodlot toeslaat? Sommige mensen bereiden zich voor op een ramp, bouwen een degelijke schuilplaats en slaan voedsel in. Theatermakers Iona en Rineke komen tot een andere, radicale oplossing voor de wereld. Met liefde staan zij klaar om onze verantwoordelijkheid over te nemen.

Verlies zorgt voor een vicieuze cirkel

Silke van Kamp - Jonge Harten 2019 Verlies zorgt voor een vicieuze cirkel

Een jonge vrouw verliest haar zusje als gevolg van een fataal ongeluk. Ze probeert wanhopig te reconstrueren wat er precies is gebeurd. Iedere nacht opnieuw. Hoe ga je verder na zo'n afschuwelijke gebeurtenis? De voorstelling 'Zusje' maakt de gevolgen van verlies invoelbaar.

'Wij willen het publiek meenemen op onze reis'

Interview Élénie Wagner 'Wij willen het publiek meenemen op onze reis'

Afgelopen voorjaar trok kunstenaarscollectief ZUHAUSE met hun camper UFO door Europa. Dat leverde de groep een schat aan ontmoetingen, indrukken, filmmateriaal, muziek en verhalen op voor hun project 'ÉLIËN'. Élénie Wagner blikt terug op deze intensieve tijd, maar kijkt ook graag vooruit. Wat zijn de plannen en welke ervaringen worden meegenomen naar het theater?

Pesten gaat iedereen onder de huid zitten

De Steeg - #onderhuids Pesten gaat iedereen onder de huid zitten

Charlie telt de schooldagen, een voor een. Op dag 144 staat hij op het dak van de school. Ver beneden is het schoolplein en er is niemand die naar boven kijkt. Als hij nu springt, zal het pesten klaar zijn... In de Concertzaal van muziekschool VRIJDAG lijkt het publiek zijn adem in te houden.

Één druk op de knop en alles ligt overhoop

De Steeg - Geh@ckt Één druk op de knop en alles ligt overhoop

Een foto, een ruzie tussen twee vriendinnen en een druk op de verzendknop: die combinatie kan grote gevolgen hebben. In 'Geh@ckt' laat theater De Steeg aan jongeren zien dat je met één klik meerdere levens ingrijpend kunt veranderen. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat is daartegen te doen?

De blinde vlek achter de moderne techniek

Het Houten Huis / Maarten Smit - Noorderzon 2019 De blinde vlek achter de moderne techniek

De digitale ontwikkelingen lijken eindeloos. Niet sterven door ouderdom, nooit meer een geliefde moeten missen en niet meer hoeven nadenken over privacy... Dat klinkt als science fiction, maar toch is deze tijd dichterbij dan je denkt. Willen we dat ook?

Een vrouw die opstond voor haar idealen

Yours faithfully, Winnie - Noorderzon 2019 Een vrouw die opstond voor haar idealen

Ze was negen toen de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Terwijl haar land de vrijheid vierde, stortte haar wereld in: zij werd buitengesloten op basis van haar huidskleur. Binnenkort brengt het NNT haar indrukwekkende verhaal op de planken: het leven van Winnie Mandela.

'The future is female!' Toch?

Illustere Figuren - Noorderzon 2019 'The future is female!' Toch?

De Illustere Figuren spelen hun voorstelling op een ongebruikelijke Noorderzon-locatie: de raadszaal van het Stadhuis. Dit heeft alles te maken met het feit dat het vrouwenkiesrecht dit jaar honderd jaar van kracht is. Wat is er in al die tijd eigenlijk veranderd?

Bewust kiezen: bestaat dat eigenlijk?

Elise van der Willik - Levenslijn Bewust kiezen: bestaat dat eigenlijk?

Verhuizen van de Randstad naar het noorden van Nederland is voor veel mensen een enorme beslissing; misschien wel de grootste uit hun hele leven. Elise van der Willik nam die stap, maar kreeg vervolgens te maken met nieuwe keuzes. Haar vraagstukken vormen nu een belangrijke inspiratiebron voor haar debuutvoorstelling 'Levenslijn'.

'Deze reis doet veel meer dan ik had verwacht'

Interview Élénie Wagner 'Deze reis doet veel meer dan ik had verwacht'

Kunstenaarscollectief ZUHAUSE is alweer twee maanden met hun camper UFO onderweg om verhalen te verzamelen in Europa. Ze zijn nu in het hoge noorden, waar ze de Sami hebben bezocht: een ervaring die bijblijft. Als ik Élénie Wagner aan de telefoon krijg, bevindt de groep zich in het Zweedse Umeå en dat is eigenlijk niet de bedoeling...

'Het woord 'vakantie' schaffen we af'

Interview Élénie Wagner 'Het woord 'vakantie' schaffen we af'

Kunstenaarscollectief ZUHAUSE reist rond door Europa om verhalen te verzamelen voor hun project 'ÉLIËN'. Inmiddels is de groep in Roemenië. Terwijl camper UFO hen verder transporteert, ergens tussen Boekarest en de Poolse hoofdstad Warschau, lukt het om contact te krijgen met Élénie Wagner. "De afgelopen weken zetten ons aan tot nadenken," vertelt ze, "er is superveel om voor te vechten".

Voorbij alle hekken, muren en andere grenzen

Mikado Remix Voorbij alle hekken, muren en andere grenzen

Een man bevindt zich in een kubus en zingt: "Please let me in." Achter de denkbeeldige theatermuur, de begrenzing tussen speler en toeschouwers, kijkt het publiek toe. Deze voorstelling lijkt rustig te beginnen, maar schijn bedriegt. Deze avond zit vol verrassende wendingen.

Wandelen door een wijk vol verhalen

De Wijk De Wereld 2019 Wandelen door een wijk vol verhalen

Vorig jaar namen de makers van De Wijk De Wereld met een grote groep buurtbewoners de Stadsschouwburg over. Het publiek ging met hen mee op avontuur, langs alle hoeken en gangen van het theater. In juni gaat deze ontdekkingsreis verder en komen nieuwe verhalen tot leven. Op de allereerste lenteavond krijgen we - letterlijk en figuurlijk - verschillende voorproefjes.

Een dansfestival over grote vragen

Moving Futures Een dansfestival over grote vragen

Sinds februari van dit jaar reist dansfestival Moving Futures langs verschillende Nederlandse steden om spraakmakend werk te tonen van vijf landelijke productiehuizen: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, Random Collision en De Nieuwe Oost. Groningen is de vijfde stad die het festival aandoet. Een heel weekend is Moving Futures te zien in het Grand Theatre. Wij zijn er op zondag bij en ontdekken dat de performances niet alleen over dans gaan, maar ook over grote onderwerpen...

Het geheim van goede appeltaart en een draak

Theater Pannenkoek Het geheim van goede appeltaart en een draak

Vier kinderen zitten verwachtingsvol op een bank. "Wordt het mooi?" fluistert de een. "Ik zie een poes!" roept een ander. "Een rups..." zegt de derde verwonderd. Ze lijken alle vier al gegrepen te zijn door de voorstelling. En dan moet deze nog beginnen... Dat belooft wat.

Op reis naar de toekomst

Illustere Figuren Op reis naar de toekomst

Met ruim honderdveertig toeschouwers - het publiek in het Grand Theatre is persoonlijk door de mannen van Illustere Figuren geteld - zijn we onderweg. Waar we precies naartoe gaan blijft de vraag, maar het belooft een interessante reis te worden.

Een wereldprobleem in gevatte dialogen

Teatro Bonobo - Noorderzon 2018 Een wereldprobleem in gevatte dialogen

Gezelschap 'Teatro Bonobo' is helemaal uit Chili gekomen voor Noorderzon. Sterker nog: hun voorstelling 'Tú Amarás is voor het eerst in Europa te zien. De ingrediënten voor een onvergetelijke avond in het Grand Theatre lijken aanwezig, maar...

De magie van de duisternis

Sarah Vanhee - Noorderzon 2018 De magie van de duisternis

Tijdens de eerste week Noorderzon was het nogal koud in Groningen. De herfst leek in aantocht en dus ook de donkere dagen waar ik liever niet aan denk... Dat de duisternis ook een lichte kant heeft, bewijst de Belgische theatermaakster Sarah Vanhee.

De wijsheid van drie rijstkokers

Jaha Koo - Noorderzon 2018 De wijsheid van drie rijstkokers

Theatermaker Jaha Koo vertelt: "Toen ik Zuid-Korea verliet, had ik drie dingen bij mij: de kleren die ik aanhad, mijn laptop en... Een rijstkoker." Het is dan ook niet voor niks dat de rijstkoker, van het merk Cuckoo, een belangrijke rol speelt in de gelijknamige voorstelling 'Cuckoo'.

Theater zonder muren in het Drentse landschap

FestiValderAa 2018 Theater zonder muren in het Drentse landschap

De meeste theatervoorstellingen bekijk je binnen, tussen vier muren. Wat valt er eigenlijk te ontdekken als het podium naar buiten wordt verplaatst en de grens van een fysieke muur verdwenen is? Ik verliet de Groningse provinciegrens om een dag te kijken bij FestiValderAa: een festival in de Drentse natuur.

De revolutie begint bij een schroothoop en een dixi

PeerGrouP - Missie zkt. Massa De revolutie begint bij een schroothoop en een dixi

Afgelopen Hemelvaartsdag kon je van alles doen: dauwtrappen, kerkdiensten bezoeken, met samengeknepen billen op de bank afwachten op hét verlossende nieuws (Hoera, Waylon haalde toch nog de finale van het Eurovisie Songfestival) of meedoen aan een heuse revolutie. Dat laatste heb ik gedaan, samen met een massa mensen. Locatie: een enorme schroothoop bij zonsondergang.

De onvergetelijke dans

Noord Nederlandse Dans De onvergetelijke dans

Mijn respect voor mensen die écht kunnen dansen, wat bijvoorbeeld geldt voor de dansers bij gezelschap Noord Nederlandse Dans, is groot. Afgelopen vrijdag zat ik in de Stadsschouwburg om een voorstelling van het NND te zien: mijn allereerste keer.

Theater 050 wordt gemaakt door een enthousiaste groep theaterliefhebbers. Heb jij tips over voorstellingen in Groningen die wij niet mogen missen? Laat het ons weten. Wil je jouw theaterbeleving vergroten door te schrijven voor Theater 050? Stuur dan een mail naar: redactie@theater050.nl

Tot ziens in het theater!