Marijke Rasing - Noorderzon 2019 Vertrouwen op het eerste gezicht: het resultaat van een bijzondere kettingreactie

Vorig jaar bezocht Marijke Rasing nietsvermoedend een voorstelling op het festival Noorderzon. Een uur later liep ze stralend naar buiten. Wat was haar eigenlijk overkomen? Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ze dit jaar zelf op Noorderzon mag staan.

We gaan terug naar augustus 2018. Marijke bezoekt de Noorderzon-voorstelling The Money van Kaleider. Op het podium discussieert een groep deelnemers – mensen die elkaar niet kennen – over een bestemming voor een geldbedrag. De rest van de toeschouwers zijn 'silent witnesses', maar het is mogelijk om jezelf in te kopen voor €10,-- om alsnog mee te kunnen doen. Binnen een uur moet een eenduidig besluit worden genomen over de bestemming. De hele groep moet achter het plan staan, anders wordt er niets uitgekeerd.

Van een voorstelling kijken naar een voorstelling maken, binnen een uur

"Ik zat in het publiek en keek ernaar," vertelt Marijke, "Niemand leek echt een idee te hebben, maar ze hadden het erover dat theater voor iedereen toegankelijk moest zijn. Toen bedacht ik: ik wil iets inbrengen. Van een plan was nog geen sprake. Mijn vriendin zei: 'Je moet iets gaan maken'. Ik had geen geld bij me om mee te kunnen doen. Gelukkig kon ik een tientje lenen van een andere toeschouwer."

Vertrouwen op het eerste gezicht
'Vertrouwen op het eerste gezicht' tijdens de repetitie, Lajenda Garst en Marijke Rasing. Foto: René de Boer

Razendsnel komt er een plan tot stand. Marijke legt haar onbekende gesprekspartners uit dat zij een Noorderzon-voorstelling wil ontwikkelen die voor iedere bezoeker toegankelijk is. Voor haar is het theater geen onbekend terrein: ze volgde een opleiding voor theater maken en de opleiding Docent Theater. Ook deed zij mee aan verschillende projecten. Een volledige voorstelling van A tot Z samenstellen is echter nieuw voor haar.

Met haar plan weet Marijke tot haar grote vreugde de deelnemers van The Money te overtuigen. "Nou, 'overtuigen' is niet het juiste woord, dat komt eigenlijk over als een blijk van wantrouwen," lacht Marijke, "Ik zie het vooral als blijk van 'vertrouwen': vertrouwen op het eerste gezicht. Tien onbekende mensen hebben getekend voor dit plan. We zijn er als groep voor gegaan."

Het vertrouwen van de groep als stok achter de deur
Het thema is meteen duidelijk: dit moet wel over 'vertrouwen' gaan. Er volgt een intensief en spannend jaar om haar plan daadwerkelijk uit te voeren. Er moet veel gebeuren. Een voorstelling ontwikkelen, de verdere financiering in orde krijgen, nadenken over marketing en keuzes maken over het decor…

Een ander punt is dat de organisatie van Noorderzon Marijke als maker nog moest leren kennen. Ze krijgt groen licht: aan de Leliesingel mag zij haar interactieve voorstelling Vertrouwen op het eerste gezicht gaan uitvoeren. Het publiek wordt daarbij uitgenodigd om niet alleen te kijken, maar ook dingen te doen. "Ik wil vooral mensen laten nadenken over vertrouwen en hoe dat bij jezelf zit," verklapt Marijke alvast: "Durf je de eerste stap te zetten en jouw dromen waar te maken?"

Vertrouwen op het eerste gezicht
'Vertrouwen op het eerste gezicht' tijdens de repetitie. Vlnr: Esther Feldman, Lajenda Garst en Marijke Rasing. Foto: René de Boer


In haar voorstelling gaat Marijke de dialoog aan met Lajenda Garst en Esther Feldman. Zij vertegenwoordigen 'wantrouwen' en 'vertrouwen'. Aangezien Esther blind is, komt ze weleens in situaties terecht waarbij ze de keuze moet maken om mensen wel of niet te vertrouwen.

Vertrouwen is een groot begrip. Toch wil Marijke de voorstelling vooral leuk en laagdrempelig houden. Dat wordt ook duidelijk bij de entree. Er is geen vaste toegangsprijs. Bezoekers mogen zelf bepalen wat ze kunnen geven en wat ze de voorstelling waard vinden.

Het vertrouwen komt telkens terug

Alles lijkt nu samen te komen. Vorig jaar kreeg Marijke het vertrouwen van onbekende mensen om een voorstelling te maken. Haar voorstelling gaat over vertrouwen en met dat onderwerp lijkt ze ook een stuk vertrouwen terug te geven aan het publiek.

Die ene voorstelling van vorig jaar heeft een kettingreactie veroorzaakt. Met dank aan een geleend tientje van een willekeurige toeschouwer. Marijke besluit: "Steeds komt 'vertrouwen' terug. Alles lijkt een link te hebben. Dit heeft zo moeten zijn."


De voorstelling 'Vertrouwen op het eerste gezicht' is op 15, 16 en 17 augustus te zien op Noorderzon in een van de containers aan de Leliesingel. Meer gegevens over de voorstelling en tijden vind je op de site van Noorderzon. Op de site van haar bedrijf Pl!ng vind je meer informatie over Marijke Rasing en de rol van theater in haar dagelijks leven. Ook is Marijke te volgen op Instagram.

Nog even dit

Onze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl