De Wijk De Wereld 2020 Beijum krijgt de sleutel van de Stadsschouwburg

3 maart is een bijzondere dag voor De Wijk De Wereld. De Groningse wijk Beijum krijgt symbolisch de sleutel aangereikt van de Stadsschouwburg. De bewoners nemen - samen met theatermakers, muzikanten en choreografen - in juni de schouwburg over om op ontdekkingsreis te gaan en de buurt samen te brengen.

Beijum is de derde wijk die het theater mag overnemen. In 2018 vond de eerste editie van De Wijk De Wereld plaats: toen kwamen de verhalen uit Selwerd-Paddepoel tot leven. Vorig jaar namen de wijkbewoners van de Korrewegwijk - De Hoogte de Stadsschouwburg over.

 

Magda Rozenveld is cultuurcoach van de Korrewegwijk. Zij geeft de sleutel door aan Bob Boeijen; hij is beheerder van De Wegwijzer, een ontmoetingsplek voor Beijumers.

De Wijk De Wereld Beijum
De Wijk De Wereld, Stadsschouwburg Groningen, 3 maart 2020. Foto: © René de Boer


Voor de officiële sleuteloverdracht krijgt het publiek verschillende optredens te zien van deelnemers uit de vorige edities van De Wijk De Wereld: zang, dans, poëzie en toneel. Deze wijkbewoners werden bij De Wijk De Wereld gekoppeld aan een professionele maker die ook in de wijk woont. Hierdoor kregen zij de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen.

De Wijk De Wereld wil iets achterlaten in de wijk.
De Wijk De Wereld Beijum
De Wijk De Wereld, Karin Noeken, 3 maart 2020. Foto: © René de Boer

"Als je neerstrijkt in de wijk, is het nog niet voorbij," vertelt artistiek leider Karin Noeken aan het publiek. Volgens haar blijft er iets achter in de wijk, ook als een productie afgelopen is.

Zo was er in 2018 een dans te zien van de 'sjoeldames' uit Selwerd. Nog steeds krijgen deze vrouwen wekelijks dansles. In de Korrewegwijk is een nieuwe theater- én dansgroep ontstaan. Dankzij 'VRIJDAG in de buurt' zijn deze talenten nog steeds actief. Ook is er naar aanleiding van De Wijk De Wereld een wijkdichter aangesteld voor de Korrewegwijk - De Hoogte.

De Wijk De Wereld Beijum
De Wijk De Wereld, wethouder Paul de Rook, 3 maart 2020. Foto: © René de Boer

Wethouder Paul de Rook zegt: "Het theater is een fantastische manier om de wijk te leren kennen." Voor hem is het theater niet alleen een podium voor alles wat Groningen te bieden heeft; het is ook een plek om jong talent te ontdekken.

De verhalen gaan verder.

Magda Rozenveld ervaart De Wijk De Wereld als een sneeuwbal-effect. "Nee, een eierbal-effect," roept iemand uit het publiek, refererend naar de eierbal-scène uit De Wijk De Wereld van afgelopen jaar.

Tot slot neemt Bob Boeijen namens Beijum de sleutel van de Stadsschouwburg in ontvangst. Hij geeft Magda een sleutelkastje terug; symbolisch bedoeld om nieuwe projecten in op te bergen.

De sleutel van de Wijk De Wereld ligt daarmee in Beijum, een nieuwe wijk. Ook de verhalen uit de wijken Selwerd-Paddepoel en Korrewegwijk - De Hoogte gaan verder.


Belangrijke update: De voorstelling De Wijk De Wereld stond gepland op 10 tot en met 13 juni, maar is door de corona-maatregelen verplaatst naar 28 tot en met 30 augustus 2020. Locatie: Stadsschouwburg Groningen.

Op 21 maart organiseert De Wijk De Wereld samen met VRIJDAG in de Buurt een wandeling door Korrewegwijk - De Hoogte, genaamd 'De Wijksnoeperij'.

Meer informatie over alle activiteiten staat op dewijkdewereld.nl.

Foto's: © René de Boer

Nog even dit

Onze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl