Noorderzon 2023 – containerpro­gram­ma (deel 4) Hoe ga je verder als alles mis dreigt te gaan?

Iris is aan het wachten. Niet alleen op de komst van het publiek, maar vooral op haar vriend die uit het buitenland komt. Hij kan op ieder moment aanschuiven voor het eten. Zij zijn al samen sinds de middelbare school en niks kan kapot. Alhoewel?

Gepiekt op de middelbare school is een solovoorstelling van Iris Dicke. Volgens de beschrijving gaat de voorstelling over ouder worden en jong blijven. Over eenzaamheid en liefde. Tijdens de 'tweede helft' van Noorderzon is deze voorstelling te zien in een van de containers aan de Leliesingel.

Het is een warme middag – het heetst van de dag – en de container zit vol. Op het kleine speelvlak is een rechtopstaande dichtgeritste slaapzak te zien. Zo'n geval waarin je het nooit koud gaat krijgen. De slaapzak komt in beweging, de rits gaat open en Iris komt tevoorschijn; alsof ze uit een cocon kruipt. Dan blijkt ook nog dat ze over haar kleding een witte overall draagt. Voor de hoofdrolspeelster moeten de omstandigheden het heetst zijn van iedereen. Respect.

gepiekt op de middelbare school
© René de Boer, voorstelling 'Gepiekt op de middelbare school', Iris Dicke, Noorderzon 2023
Verhuisdozen worden uitgepakt.

Er komen allerlei voorwerpen tevoorschijn, zoals een verfroller, wc-borstel en blender. Iris woont nu op zichzelf, doet alles alleen, maar het wordt haar niet makkelijk gemaakt. Haar huisgenoot is niet bepaald helpend en laat het huishouden verslonzen, Iris piekert over haar moeder en ze mist haar vriend die muziek studeert in het Verenigd Koninkrijk. Maar gelukkig komt hij vanavond langs, eindelijk! Het diner wordt bereid.

Zo op het oog zien we iemand die klaar is voor haar nieuwe leven op kamers. Dan worden er allerlei lagen afgepeld. We komen aan de weet dat de slaapzak van Iris' vriend is. Het moet eenzaam zijn in Londen, bedenkt Iris. Zelf worstelt ze ermee om haar nieuwe woonruimte, die nog geen eigen plek is geworden, gezellig te maken. Ze knipt een kaarsje aan. Dan gaat de telefoon…

gepiekt op de middelbare school
© René de Boer, voorstelling 'Gepiekt op de middelbare school', Iris Dicke, Noorderzon 2023
In haar voorstelling laat Iris Dicke zien wat er mis kan gaan als je op jezelf bent aangewezen en hoe je weer verder gaat.

Tussendoor worden allerlei wetenswaardigheden gedropt, over de verschillende eigenschappen van een kiwi bijvoorbeeld en dat je in Londen geen sterren kunt zien.

Gepiekt op de middelbare school is een verrassende voorstelling over de veranderingen die je meemaakt bij het volwassen worden. Een herkenbaar thema. Ik verlaat deze container met de gedachte dat deze jonge maker in de toekomst ongetwijfeld vaker gaat 'pieken' met een eigen productie.

Over de makers

Tekst en spel: Iris Dicke
Regie: Hedzer Seffinga
Regie-assistentie: Julian Rinsma

Deze productie is tot stand gekomen in het kader van het Friese talentontwikkelingsproject Tweespraak van Tryater en Explore the North.

Fotografie: © René de Boer, voorstelling 'Gepiekt op de middelbare school', Iris Dicke, Noorderzon 2023
Artikelen over Noorderzon

In dit overzicht zijn alle artikelen van Theater050 over Noorderzon Festival of Performing Arts & Society terug te lezen.

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl