Noorderzon 2023 – containerpro­gram­ma (deel 3) Je mag ook helemaal niks meer!

Drie mannen op drie vierkante meter. De resterende ruimte is voor bezoekers. Volgens eigen zeggen: "Hierbij verklaren wij dat we eerlijk zullen zijn, als dat mag natuurlijk!"

Een nieuwe dag Noorderzon. Er heeft een zogenoemde 'containerwisseling' plaatsgevonden: een nieuwe lichting artiesten, nieuwe voorstellingen.  Je mag ook helemaal niks meer! is een productie van Vrijdag. Het Gronings instituut waar iedereen muziek, theater en beeldende kunst kan maken.

Volgens eigen zeggen: "Hierbij verklaren wij dat we eerlijk zullen zijn, als dat mag natuurlijk! Wij hebben alles wat je hartje begeert. Wij zijn sterk. Wij zijn slim. Wij kunnen bouwen. Wij zijn jagers. Wij zeggen waar het op staat. Wij zeuren niet. Wij praten niet over ons gevoel en huilen niet. Wij kunnen geen twee dingen tegelijk maar kunnen inparkeren als de beste. Wij drinken bier en eten worst! Wij zijn MENS.

Kom kijken naar drie figuren van een uitstervend ras. Deze soort is te herkennen aan vreemde lichaamsverhoudingen en ondeugende ogen. Maar laat je niet misleiden! Dit soort is altijd gewapend met een flinke portie venijn."

'Je mag ook helemaal niks meer!' verwoordt waar veel mensen al een tijd mee worstelen.

Je moet op je woorden letten. Je moet intensief nadenken eer je iets zegt. Iedereen heeft wel twee of meerdere lange tenen. Voor je het weet wordt je uitgemaakt voor racist, extremist, fascist of welke ‘ist’ dan ook. Of welke ‘iel’ dan ook. Of als wappie of woke weggezet. ‘Geachte Dames en Heren’ kan en mag niet meer. Dan sluit je allerlei genders uit. Maar kan ‘Geachte Mensen’ nog wel? Er zullen vast individuen zijn die in het lichaam van een mens zijn geboren maar zich een hyena voelen, een kwal of Japanse duizendknoop.

Drie mannen op drie vierkante meter. Het spel is overtuigend en vol overgave. De drie heren geven alles. De wanhoop en het zweet gutsen van hun lijven. Met dat venijn valt het erg mee. Ik houd zelf van provoceren, olie op het vuur gooien. Hier wordt van alles gesuggereerd, maar direct gecorrigeerd, afgekapt, genuanceerd of gewoon maar liever niet uitgesproken. En juist dát maakt deze voorstelling zo enorm veelzeggend…

Hoofdafbeelding: © René de Boer, voorstelling 'Je mag ook helemaal niks meer!' door Vrijdag, Noorderzon 2023
Artikelen over Noorderzon

In dit overzicht zijn alle artikelen van Theater050 over Noorderzon Festival of Performing Arts & Society terug te lezen.

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl