Noorderzon 2023 – containerpro­gram­ma (deel 7) 'De tiid hâldt gjin skoft' (De tijd houdt geen pauze)

'Preview: Zienderogen' is de laatste containervoorstelling die ik ga beleven. Over de vraag: wat te doen als de tijd je dreigt in te halen? Een voorstelling over eindeloze mogelijkheden, onrust, veranderingen, sleur en gladde benen… Gezelschap 'DE MEIDEN van toen' geeft het publiek een half uur van hun tijd. Om te praten, zingen, lachen en even stil te staan bij het leven. Tijdens Noorderzon zijn voor het eerst scènes te zien uit hun nieuwste voorstelling.

Druk, druk, druk… Ik heb afgesproken dat ik om 17:10 Preview: Zienderogen ga bijwonen, maar daarvoor had ik elders op het Noorderzon terrein een andere afspraak die uitliep. Dus moet ik hollen naar de container van DE MEIDEN van toen. Snel, snel, snel! Net op tijd. De deur van de container gaat al bijna dicht.

De container is ruim opgezet. Ondanks dat deze voorstelling is uitverkocht en ik als laatste binnen ben, vind ik een comfortabele zitplek. Het drietal – Mariska Pronk, Catherine Sorgdrager en Kim Perfors – staat al klaar. Ze zingen een mooi, meerstemmig lied over de tijd en dat alles zienderogen aan het verdwijnen is. Dat alles zo snel gaat en snel moet. Tegen het einde van het lied komen er toch nog andere bezoekers binnen, waarop het drietal meteen reageert: "Snel, snel, snel!" Het is een grappig moment.

Zienderogen
© René de Boer, Preview: Zienderogen, DE MEIDEN van toen, Noorderzon 2023
Voor indutten is geen tijd, het leven gaat voorbij zonder dat je het doorhebt.

Gedurende de voorstelling proberen DE MEIDEN tevergeefs tot een afspraak te komen; gewoon om even met elkaar bij te kletsen. Telkens kan er eentje niet, om uiteenlopende redenen. De vrouwen worstelen alledrie met hun eigen problemen. Zoals sleur in de relatie, ouder worden, dat er van alles mogelijk is maar dat er ook keuzes gemaakt moeten worden.

Zienderogen
© René de Boer, Preview: Zienderogen, DE MEIDEN van toen, Noorderzon 2023

Dat het drietal kan improviseren en publieksparticipatie niet uit de weg gaat, blijkt onder meer uit het feit dat er allerlei vragen op ons worden afgevuurd, met als doel om daar even rustig over na te denken. Zelfs onze fotograaf moet eraan geloven: "Houdt u ervan om bespuugd te worden?"

Naast grappige momenten kent Zienderogen een serieuze ondertoon. Immers: je kunt wel van alles op de lange baan schuiven, maar wát als je die zee van tijd niet meer hebt? Je kunt er wel anderhalf jaar over doen om tot een afspraak te komen, maar wát als je opeens ziek wordt? Het doet mij denken aan een Fries gezegde, wat bij mijn beppe (oma) vroeger op een tegeltje stond: 'De tiid hâldt gjin skoft'. Het is niet gebruikelijk om uitgerekend een Friese zin boven een Groningse blog te plaatsen, maar voor mij klopt het hier.

Zienderogen
© René de Boer, Preview: Zienderogen, DE MEIDEN van toen, Noorderzon 2023
In plaats van – druk, druk, druk en snel, snel, snel – naar alle afspraken sjezen, zou je eigenlijk deze vraag moeten stellen…

Waar gaat het nou écht om in het leven? En wanneer ga je tijd maken voor de dingen die belangrijk zijn? Met Zienderogen hebben DE MEIDEN van toen een afwisselende voorstelling neergezet, met grappige teksten, rake liedjes en een herkenbaar thema.

Op 22 februari 2024 is de voorstelling 'Zienderogen' te zien in De Oosterpoort.

Fotografie: © René de Boer, Preview: Zienderogen, DE MEIDEN van toen, Noorderzon 2023
Artikelen over Noorderzon

In dit overzicht zijn alle artikelen van Theater050 over Noorderzon Festival of Performing Arts & Society terug te lezen.

Nog even dit

Onze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl