Tekstschrijver Suzanne Atema

Suzanne is tekstschrijver en bezoekt al theatervoorstellingen sinds zij kon lopen.

Theater, cultuur, literatuur en reizen zijn belangrijke bezigheden voor Suzanne. Zij schrijft onder meer voor De Lewenborger, Filter Groningen, Jonge Harten en Theater050.

Drie zussen delen wel het verleden, maar niet het heden

Fokker Blankers Tol Drie zussen delen wel het verleden, maar niet het heden

Als het publiek de zaal binnenkomt, staat Renee Fokker hevig te swingen op het podium. Met een hoofdtelefoon op met muziek danst ze door het hele decor, dat bestaat uit een huiskamer met kleurrijke meubels zoals een groene bank en gele buitendeur. Overal staan planten, stoelen en er hangen kledingstukken aan het plafond. Achter een vliegengordijn is een kleine keuken.

Roze op het podium en in het publiek

K3 – De 3 Biggetjes Roze op het podium en in het publiek

Ik sta in een propvolle bus richting Martiniplaza Theater en kijk om mij heen. Een stortvloed van jonge vrouwen, ik schat ze rond de twintig, gehuld in roze. Daarnaast tel ik twee kinderen. Toegegeven, als bijdrage aan de feestvreugde draag ik ook een roze trui. Aangekomen bij het theater zie ik hetzelfde beeld. Groepjes twintigers, al dan niet verkleed of met varkensoortjes op hun hoofd domineren de rij. Wie nog twijfelde of hij goed was weet het nu zeker, je staat in de juiste rij voor de musical 'De 3 Biggetjes'.

Oase van zwanen is een lust voor het oog

Het Grootste Zwanenmeer ter wereld – Shanghai Ballet Oase van zwanen is een lust voor het oog

Als kind las ik een boek waarin een meisje met haar balletschool het Zwanenmeer ten tonele bracht. Sindsdien staat het Zwanenmeer op mijn lijstje. In gebruikelijke uitvoeringen zijn er 24 zwanen. Vandaag is het eindelijk zover en ga ik ook nog eens een dubbel aantal zwanen zien. 'Het Grootste Zwanenmeer ter wereld' van Shanghai Ballet heeft maar liefst 48 zwanen. Opgetogen trek ik naar een uitverkocht Martiniplaza Theater.

Verleden en heden komen samen bij Koos Kerstholt

GOOV – We zien elkaar Verleden en heden komen samen bij Koos Kerstholt

Nietsvermoedend heb ik al die jaren wel eens heerlijk Mexicaans gegeten bij het bekende restaurant aan de Vismarkt. Niet wetende dat op deze locatie vroeger het hotel-restaurant van Koos Kerstholt huisvestte. Ik vind het een raar idee dat het volgens mijn herinneringen voornamelijk heerlijk Mexicaans eten is en die van mijn ouders gezelligheid en eten bij Koos Kerstholt. Dezelfde locatie in een andere tijdgeest.

Japans poppentheater met een duister randje

Noorderzon 2023 – Sado Japans poppentheater met een duister randje

Op het programma staat Sado van Tomoko Mukaiyama. Een traditioneel Japans poppentheater waar volgens de beschrijving de verhaallijnen van Goede Tijden, Slechte Tijden niets bij is. De naam van dit type poppentheater is Joruri en het mixt realiteit met komedie, boeddhisme, muziek en 3d Anime.

'Je hebt een deur opengezet en kunt niet meer terug'

Narrow Spaces & interview met Hendrik Aerts 'Je hebt een deur opengezet en kunt niet meer terug'

De voorstelling Narrow Spaces is bedacht door Hendrik Aerts, geïnspireerd op het boek Narrow Rooms van James Purdy. Ik ben niet bekend met deze schrijver en het boek. Ik word getriggerd door de beschrijving van de voorstelling en ben nieuwsgierig hoe de karakters aan elkaar verweven zijn. Ik bezoek de première en moet zeggen dat ik de voorstelling verrassend vind. Naakte mannen die door een hele berg zand rollen was niet iets dat ik vooraf bedacht had. Muziek met dans gecombineerd met scènes over liefde, verlangen en verraad.

De klassieker die altijd terugkomt

Toneelgroep Maastricht speelt De Kersentuin De klassieker die altijd terugkomt

Sommige voorstellingen horen gewoon vaak uitgevoerd te worden. 'De Kersentuin' van Anton Tsjechov is zo’n terugkerende klassieker. In verschillende landen en wisselende gezelschappen is 'De Kersentuin' altijd wel ergens te bewonderen.

Het eeuwenoude verhaal komt weer tot leven

Les Misérables – De Graaf & Cornelissen Entertainment Het eeuwenoude verhaal komt weer tot leven

Eigenlijk weet ik al niet eens meer hoelang Les Misérables op mijn 'te zien' lijst staat. Helaas is het bij vorige versies niet gelukt om een uitvoering van de 'musical der musicals' bij te wonen. Ik sta in de rij bij Martiniplaza Theater en de man voor mij vraagt of ik de persoon ben die al voor de twintigste keer de show bezoekt zoals in het nieuws is verteld. Nope, maar interessant dat er dus mensen zijn die zo vaak deze musical bezoeken. Dat lijkt mij een goed teken en ik ben nieuwsgierig.

Als het anders loopt & Interview Elien van den Hoek

Het Houten Huis Als het anders loopt & Interview Elien van den Hoek

De wachtkamer van een ziekenhuis als decor voor een (jeugd)voorstelling is niet de setting die je meteen verwacht. Vandaag ben ik uitgenodigd in het Grand Theatre voor de voorstelling 'Als het anders loopt'. Een uur lang wordt het publiek ondergedompeld in een spektakel van veel dans, muziek en soms tekst.

Een inkijkje bij de musical Charlie and the Chocolate Factory

Interview met Kevin Klein en Stijn Westenend Een inkijkje bij de musical Charlie and the Chocolate Factory

Wie is er niet opgegroeid met de verhalen van Roald Dahl? Als kind verslond ik deze boeken en uiteraard heb ik beide verfilmingen van het boek gezien. In Martiniplaza Theater bezoek ik de musical 'Charlie and the Chocolate Factory'. Na het boek en de films ben ik erg benieuwd hoe het verhaal in een voorstelling is gegoten.

Van de achterkamer naar de bühne

Korthals Stuurman Theaterproducties – Momentum Van de achterkamer naar de bühne

Omdat ik als kuiken ooit nog eens lid geweest ben van een politieke jongerenorganisatie trekt een voorstelling met een politieke insteek mij wel. Al heb ik zelf nooit aan achterkamertjespolitiek gedaan. Ik ben benieuwd naar deze voorstelling, die in Duitsland al meerdere keren en door meerdere gezelschappen is opgevoerd.

Wij huisdieren banen ons een weg door zure matten

Tim Fransen – De Mens en ik Wij huisdieren banen ons een weg door zure matten

Een uitverkochte Stadsschouwburg zou het moeten zijn. Ik kijk de zaal rond en zie ontzettend veel lege stoelen. Het is 20:12 en ik vind het ietwat vreemd. Waar blijven al die bezoekers? Uiteindelijk begint de voorstelling ruim tien minuten te laat. De lege plaatsen worden gevuld door een jong publiek met drinkbekers in de hand. Misschien dachten ze dat het een concert was?

Improvisatietheater, een andere tak van sport

Rambi Improvisatie Improvisatietheater, een andere tak van sport

Vandaag heb ik afgesproken om naar een repetitie van improvisatietheatergroep Rambi te kijken in Wijkcentrum Het Dok. Aangezien ik vlakbij woon, voelt het als een soort thuiswedstrijd. Tegenover het podium staat voor mij een stoel klaar, naast spelleider Rene Tuinhout. Eigenlijk heb ik geen idee wat ik kan verwachten. Ik besluit om met een open blik het geheel waar te nemen en alles op mij af te laten komen.

Herhaalt de geschiedenis zich?

Diana en Zonen + interview Maurice Wijnen Herhaalt de geschiedenis zich?

Mijn eerste voorstelling dit jaar, nog een beetje onwennig loop ik MartiniPlaza in. Ik bereid mij voor op een stoelendans maar de stoelen waar ik langs moet lopen zijn nog leeg. Ik neem plaats naast twee aardige dames die aangeven het best wel spannend te vinden, nu in coronatijd een voorstelling te bezoeken. Maar ja, ze hadden de kaarten al lang in huis en zijn benieuwd naar de musical. Ik beken het ook best spannend te vinden. Het theater is niet volledig gevuld, waarschijnlijk doordat de voorstelling eerst uitverkocht was en er door de versoepelingen meer plaatsen beschikbaar zijn gekomen. De plaatsen aan de andere kant van mij blijven leeg. Op de stoel voor mij zie ik een kroontje liggen, MartiniPlaza heeft op een aantal stoelen deze kroontjes verstopt en uiteraard kun je deze ook kopen.

Allerlaatste Dromenshow van K3 met Klaasje

K3 Dromenshow Allerlaatste Dromenshow van K3 met Klaasje

31 oktober 2021 is voor menig K3 fan een dag met een donker randje om de toch altijd zo vrolijke en kleurige groep. Vandaag is de allerlaatste show van Klaasje Meijer (ja, het is weer de blonde die de fakkel doorgeeft). Ik ben benieuwd wat ik ga aantreffen bij dit laatste optreden van de Dromen tour, die helemaal in het teken staat van het afscheid van Klaasje.

Open Nites - Rail Rat

An Interview with Luke Deane Open Nites - Rail Rat

Luke Deane, born in United Kingdom and lives in Rotterdam, is a composer and artist. He worked before for club Guy and Roni and the Nite team on 'Salam', 'Before / After', and on developing the NITE Hotel. Luke does at the moment three productions for NNT. One of them is 'Rail Rat', in coworking with actor Tim Linde who wrote the script, and director Jan Hulst. This interview tells Luke something about the process of making 'Rail Rat'.

Route: 'Is het hier?'

Het Verbond Groningen - Derde Route Route: 'Is het hier?'

Drie avonden, twaalf voorstellingen en vier verschillende theaterroutes. Het Verbond is erin geslaagd om in deze rare tijd een unieke beleving neer te zetten. Op een regenachtige zondagavond ga ik de derde route wandelen. Ik weet alleen mijn startlocatie, niet welke voorstellingen ik ga bekijken.

Heftig en puur

NNT en Toneelgroep ECHO - De Poolse Bruid Heftig en puur

In 2019 speelden Toneelgroep ECHO en het Noord Nederlands Toneel (NNT) de voorstelling 'De Poolse Bruid'. Dit is een bewerking van de gelijknamige film van Karim Traïdia. Het stuk vond plaats op een bijzondere locatie: Boerderij De Haver in Onderdendam. Voor 2020 stond er weer een reeks gepland, maar deze is door corona uitgesteld naar 2021. Gelukkig was er voor het NNT een coronaproof plekje in De Oosterpoort en kon de voorstelling in aangepaste versie doorgaan.

'Een wereld die je opengooit'

Mads Wittermans - Interview 'Een wereld die je opengooit'

Het Noorderzonprogramma is in volle gang. Dit jaar niet het mooie festival, maar zes weken voorstellingen en een randprogramma verspreid over de stad. Voorafgaand aan mijn bezoek aan de voorstelling 'The Meeting' interview ik Mads Wittermans.

"Noorderzon is iets dat je live moet kunnen beleven"

Noorderzomerprogramma "Noorderzon is iets dat je live moet kunnen beleven"

Dit jaar zou de dertigste editie van Noorderzon plaatsvinden. Een mooie reden om er een speciaal festival van te maken. Helaas gooit corona roet in het eten. Gelukkig zijn de organisatoren erin geslaagd om een alternatief programma te maken. We gaan hierover in gesprek met Milou de Boer, marketing en communicatie bij Noorderzon.

Guy Weizman over NITE Hotel

Interview - NNT Guy Weizman over NITE Hotel

Online theater is een langgekoesterde wens van Guy Weizman, artistiek directeur / regisseur / choreograaf bij het Noord Nederlands Toneel (NNT). Nu, tijdens de coronacrisis, heeft hij onverwacht alle tijd om deze droom te verwezenlijken. Weizman is bezorgd over de toekomst. Toch heeft deze periode hem de kans gegeven om zich bezig te houden met het ontdekken van nieuwe mogelijkheden op het gebied van theater.

Interview met An Miller en Filip Peeters over hun voorstelling Familie

NTGent - Milo Rau Interview met An Miller en Filip Peeters over hun voorstelling Familie

Na 'Five Easy Pieces' en 'La Reprise' sluit de Zwitserse regisseur Milo Rau zijn trilogie van misdaad af met 'Familie'. Aanleiding is de collectieve zelfmoord in Calais van de familie Demeester. In 2007 hingen de ouders en hun twee kinderen zichzelf op in hun gezinswoning. Het enige wat ze achterlieten, was een briefje met de woorden 'Sorry, we hebben het verkloot'. Ook lieten ze instructies na over hun honden. Deze wanhoopsdaad kwam heel onverwacht voor hun omgeving. Een motief is nooit gevonden.

GAS: van hoop naar beving

Toneelgroep Jan Vos GAS: van hoop naar beving

Ik val maar meteen met de deur in huis, ik ben een Groninger en ik heb aardbevingsschade. Is het gewaagd om een artikel over de voorstelling GAS van Toneelgroep Jan Vos te schrijven? Misschien wel, maar ik noem het eerder een uitdaging. Deze spraakmakende voorstelling is het namelijk waard om over te schrijven.

Theater 050 wordt gemaakt door een enthousiaste groep theaterliefhebbers. Heb jij tips over voorstellingen in Groningen die wij niet mogen missen? Laat het ons weten. Wil je jouw theaterbeleving vergroten door te schrijven voor Theater 050? Stuur dan een mail naar: redactie@theater050.nl

Tot ziens in het theater!