Les Misérables – De Graaf & Cornelissen Entertainment Het eeuwenoude verhaal komt weer tot leven

Eigenlijk weet ik al niet eens meer hoelang Les Misérables op mijn 'te zien' lijst staat. Helaas is het bij vorige versies niet gelukt om een uitvoering van de 'musical der musicals' bij te wonen. Ik sta in de rij bij Martiniplaza Theater en de man voor mij vraagt of ik de persoon ben die al voor de twintigste keer de show bezoekt zoals in het nieuws is verteld. Nope, maar interessant dat er dus mensen zijn die zo vaak deze musical bezoeken. Dat lijkt mij een goed teken en ik ben nieuwsgierig.

Ik neem mijn plek in op rij 21 en ik probeer naar mijn ouders te zwaaien die op de eerste rij zitten, maar ze vergeten achterom te kijken. Naast mij zit een ouder echtpaar. Ze zijn ook nog nooit naar deze voorstelling geweest, laat staan twintig keer. Ik ben nu natuurlijk wel benieuwd wie deze bezoeker is, maar ik vrees dat dit een mysterie blijft.

Minder mysterieus is de musical. Het bekende verhaal, gebaseerd op het boek van Victor Hugo, wordt op een mooie manier ten tonele gebracht. Jean Valjean, heeft in het verleden een brood gestolen om een ziek kind te voeden, maar door diverse uitbraakpogingen is zijn gevangenisstraf opgelopen tot negentien jaar. Als hij vrij komt, besluit hij om zijn gevangenisbriefje dat hij overal moet laten zien te verscheuren. Hij gaat leven onder een nieuwe identiteit. Jean Valjean bouwt een nieuw en goed leven op en neemt Cosette, de dochter van de overleden Fantine, die nu verblijft bij Thénardier (Yannick Plugers) en Madame Thénardier (Saskia Schäfer) onder zijn hoede.

Les Miserables Holland
© Johan Persson, Les Misérables, De Graaf en Cornelissen Entertainment: Thénardier


Cosette verblijft samen met Éponine, de eigen dochter van de familie Thénardier, bij deze familie. Op het moment dat Jean Valjean haar ophaalt, wordt duidelijk dat Cosette niet goed behandeld wordt en diep in de nacht water moet halen uit de put. Éponine is op dat moment een verwend meisje en het lievelingetje van de familie. Nu Cosette bij Jean Valjean is, wordt het leven een stuk fijner voor Cosette. Inspecteur Javert kan maar niet geloven dat Jean Valjean eigenlijk toch een goed mens is en zit hem constant op de hielen.

Ik geef toe dat ik van enkele liedjes vooral de Engelse versie ken, zoals het bekende liedje 'I dreamed a dream'. In het Nederlands is het toch altijd even schakelen, maar deze versie was prachtig. Vooral Milan van Waardenburg als Jean Valjean en Freek Bartels als Javert blazen mij echt omver. De laatste scène van Javert, waarin hij niet meer weet wat nu goed en slecht is en zelfmoord pleegt, vind ik echt ontzettend knap gedaan. Het is net alsof hij "zweeft". Alles komt samen, wat een climax.

Les Miserables Holland
© Johan Persson, Les Misérables, De Graaf en Cornelissen Entertainment: Javert en Jean Valjean


De liefdesscène tussen Marius (Michael Muyderman) en Cosette (Sem Gerritsma) is fenomenaal met het lied 'Mijn hart zingt voor jou'. Ook de special effects tijdens de barricadescène vind ik bijzonder. Door middel van speciale lichteffecten lijkt het net alsof de barricade echt beschoten wordt. Het einde van Éponine (gespeeld door Vajèn van den Bosch), die op de barricade neergeschoten wordt en daardoor sterft, komt voor mij toch nog onverwacht.

Les Miserables Holland
© Johan Persson, Les Misérables, De Graaf en Cornelissen Entertainment: Jean Valjean

Milan speelt als Jean Valjean het mooie nummer 'Breng hem thuis', over het naar huis brengen van Marius. Deze rol is hem op het lijf geschreven. Uiteraard komt Marius thuis en trouwt hij met Cosette. Uiteindelijk sterft de oude Jean Valjean.

'Musical der musicals' is een term die ik rond deze voorstelling al heel veel gehoord heb (bijvoorbeeld hier, link verwijst naar een premium artikel). Mijn verwachtingen waren daardoor erg hoog. Ik vond vooral de muziek en liedjes mooi. De combinatie en samenspel tussen geluid, muziek, licht en acteerwerk klopt gewoon en voelt heel natuurlijk. Wat mij betreft, is het toch wel een klassieker die je gezien moet hebben. Ga ik nog negentien keer naar deze voorstelling? Dat lijkt mij een beetje overdreven. Als de musical ooit met een andere cast terugkomt, sluit ik een nieuw bezoek zeker niet uit.

Foto's: © Johan Persson, Les Miserables, De Graaf en Cornelissen Entertainment

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl