Het Verbond Groningen - Derde Route Route: 'Is het hier?'

Het Verbond Groningen
Route 'Is het hier?' Bron: Website Het Verbond Groningen

Drie avonden, twaalf voorstellingen en vier verschillende theaterroutes. Het Verbond is erin geslaagd om in deze rare tijd een unieke beleving neer te zetten. Op een regenachtige zondagavond ga ik de derde route wandelen. Ik weet alleen mijn startlocatie, niet welke voorstellingen ik ga bekijken.

Vals Alarm

Ik begin bij de locatie BIJ Vrijdag Muziek. Grappig, ik kom hier vaak langs, maar ben nog nooit in het gebouw geweest. Ik kom terecht bij de voorstelling van Vals Alarm, dit is een groep zangers, dansers en acteurs. Bij binnenkomst in de zaal staan de spelers al op het toneel. Het optreden is een sneltreinvaart van liedjes, spel en dans.

Vals Alarm
© Het Verbond Groningen. Maker: Vals Alarm

Vanavond speelt Vals Alarm het stuk Impuls. Deze voorstelling is speciaal voor Het Verbond in vijf weken gemaakt. Het gaat over het conflict tussen ratio en gevoel. Een scherm waar beelden op geprojecteerd worden en de groep performers vullen de ruimte. Er wordt begonnen met zang en het tempo zit er meteen goed in. Voor ik het weet is de voorstelling voorbij en wordt het tijd om naar de volgende locatie te lopen.

Jonge Sla

Jonge Sla
© Het Verbond Groningen. Maker: Jonge Sla

Er is redelijk wat marge qua tijd, dus ik wandel rustig door de stad. Je zou denken dat de binnenstad op zondagavond uitgestorven is, maar niks is minder waar. Her en der lopen mensen door de regen. Aangekomen bij het Universiteitsmuseum besef ik mij dat dit typisch een locatie is 'waar ik altijd al eens naartoe zou gaan', maar er dus nooit van gekomen is.

De voorstelling van Jonge Sla is midden in een museumzaal, heel gek om zo te zitten tussen wetenschappelijke objecten. Ik ga neem plaats op een één-persoons plek en hoop dat ik niks omstoot. De 'rouwende' weduwe zit al op het toneel. Ik ga kijken naar een bewerking van De Beer van Tjechow. Jonge Sla is een gezelschap dat bestaat uit jongeren. Het heeft wel wat, in een museum kijken naar een klassieker. De acteurs zitten goed in hun rol en het schouwspel is vermakelijk om te zien.

Voor mijn laatste voorstelling moet ik naar Café de Sleutel in de Noorderhaven lopen. Dwars door de regen in de benen en hoppa, op naar de laatste beleving.

Bab Ad-daar

Bab Ad-daar
© Het Verbond Groningen. Maker: Bab Ad-daar

Boven in een zaal met stoelen en barkrukken staan her en der mensen met schortjes om. Ook speelt er een man muziek. Al snel wordt duidelijk dat dit een soort koor is. Arabische, Nederlandse en Engelse liedjes wisselen elkaar af. Het is een vrolijk geheel en even zou je vergeten dat dit soort gezelligheid eigenlijk helemaal niet zo gewoon is in deze rare tijd.

Bab Ad-daar (onderdeel van NITE) is een groep nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond. De show heet Al-Tahadi (De Uitdaging) en deze gaat over het overwinnen van uitdagingen.

Met deze voorstelling is een einde aan mijn wandelroute gekomen. Het leuke aan zo'n verrassingsroute is dat je totaal niet weet wat je kunt verwachten. Mijn route is begonnen en geëindigd met muziek. Moe van alle indrukken stap ik de regen weer in.

Bab Ad-daar
© Abd Corky, Bab Ad-daar, Het Verbond Groningen.
Fotografie
  • Hoofdfoto en foto Bab Ad-daar: © Abd Corky
  • Afbeeldingen van de makers: © Het Verbond Groningen / Grafisch ontwerp: Jelle Akkerman

Meer artikelen over Het Verbond

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl