Nietsvermoedend heb ik al die jaren wel eens heerlijk Mexicaans gegeten bij het bekende restaurant aan de Vismarkt. Niet wetende dat op deze locatie vroeger het hotel-restaurant van Koos Kerstholt huisvestte. Ik vind het een raar idee dat het volgens mijn herinneringen voornamelijk heerlijk Mexicaans eten is en die van mijn ouders gezelligheid en eten bij Koos Kerstholt. Dezelfde locatie in een andere tijdgeest.
Vandaag doe ik een stap terug in de tijd en bezoek ik de voorstelling We zien elkaar (bij Koos Kerstholt) van Muziektheater GOOV. De voorstelling begint met een meisje dat voor Thuisbezorgd Mexicaans eten rondbrengt. Ze wordt aangesproken door een oudere dame dat ze op Aaltje lijkt. De dame zet snel de fiets van het meisje vast met een eigen slot en neemt haar mee naar de jaren vijftig. Later zal blijken dat deze oude vrouw Anneke is.
Aaltje komt uit Bedum en is met Anneke in de grote stad. Anneke wil graag een baan als serveerster bij het hotel-restaurant van Koos Kerstholt, maar door een misverstand denkt de baas dat Aaltje de baan graag wil en neemt haar aan. Ze mag slapen in het bad, maar moet 's morgens vroeg de badkamer verlaten, omdat de gasten dan de badkamer moeten gebruiken. Aaltjes ouders en verloofde Johan zijn kapot van verdriet omdat ze in de stad is gaan wonen.
We worden meegenomen in de belevenissen van het hotel-restaurant in de jaren vijftig en zestig. Ontluikende liefdes, theatergezelschappen en een ex-uitbaatser van een bordeel, die haar eigen sterfdatum voorspelt en die van Aaltje. 28 januari 1966 staat nu in Aaltje haar geheugen gegrift. Toneelspel en liedjes vliegen voorbij. Anneke krijgt uiteindelijk toch een baan in de keuken.
Verschillende kleurrijke figuren en vaste gasten passeren de revue. Aaltje verbreekt de relatie met Johan en een ultieme verzoeningspoging met haar ouders mislukt. Ondertussen is een vaste gast verliefd op Aaltje, maar ze moet niets van hem weten. Ook komt de relatie tussen Aaltje en Anneke niet echt van de grond, omdat het niet de juiste tijd is voor een relatie tussen twee vrouwen. De ex-uitbaatser van het bordeel sterft op haar voorspelde datum en Aaltje gaat ervan uit dat haar sterfdatum ook klopt.
De vaste gast met gevoelens voor Aaltje steekt het hotel-restaurant in de nacht van 27 op 28 januari 1966 in brand. Zestien mensen, waaronder Aart Staartjes overleven de brand. Er valt een dodelijk slachtoffer. De brand is echt gebeurd (bron: Benohofman.nl).
Bijzonder om mij voor te stellen hoe het er in dit restaurant aan toe is gegaan. Ik stuur mijn moeder een berichtje om te vragen hoe oud mijn oma in deze tijdgeest was. Mijn leeftijd, zo blijkt. Ik zie de vaste gasten dansen en bedenk dan: dit had mijn oma dus kunnen zijn. Van Mexicaans restaurant naar Koos Kerstholt. De verschillen kunnen niet groter wezen.
We zijn weer in het heden en het Thuisbezorgd-meisje wordt wakker. Vanavond zijn verleden en heden samen gekomen in de Schouwburg. We zijn allemaal even bij Koos Kerstholt geweest.
Foto's: © Piet van der Veen, voorstelling 'We zien elkaar' van Muziektheater GOOV