Romeo & Julia – HNTjong, Het Nationale Theater en IRC Tijdperk van dromen en je identiteit ontdekken

Romeo en Julia is een verhaal dat de verbeelding al eeuwen prikkelt. De beroemde woorden "O Romeo, Romeo, waarom zijt gij, Romeo" klinken haast als een echo door onze cultuurgeschiedenis. Maar wie deze voorstelling van HNTjong & Het Nationale Theater binnenstapt, gaat een totaal andere wereld binnen. Wie verwacht een traditionele opvoering van Shakespeare's liefdesverhaal te zien, komt bedrogen uit. Deze Romeo en Julia is allesbehalve conventioneel.

Het verhaal gaat uiteraard over Romeo en Julia. Julia is bijna achttien en woont samen met Romeo en een aantal andere jongeren bij Ginny. De voorouders van de Montague en Capuletti families zijn overleden. Romeo vraagt Julia op haar achttiende verjaardag ten huwelijk. Ze zegt geen ja. Sterker nog, Julia wil graag een weekje pauze. Deze Julia heeft een eigen mening, dromen en wil zich niet binden.

Ik loop naar mijn stoel en kijk de Stadsschouwburg rond. Zelfs op de bovenste balkons zie ik mensen hun plaats zoeken. Volle bak vandaag. Leuk, dat is ook wel eens anders. De voorstelling begint en er komt een groep dansers, gehuld in doorzichtige blauwe sluiers op. Later blijkt dat het de Elders (voorouders) zijn. In het midden steekt Rick-Paul van Mulligen, met kop en schouders boven iedereen uit. Hij vertolkt de rol van het nieuwe personage Ginny: moeder en vader van alle jongeren die onder diens hoede wonen.

voorstelling romeo en julia hntjong-het nationale theater
© Fotografie Bas de Brouwer, voorstelling Romeo en Julia, HNTjong, Het Nationale Theater en IRC


Deze voorstelling biedt plaats aan actuele thema's zoals de klimaatverandering (iedereen maakt zich op voor een grote storm) en jongeren die op de vlucht zijn. Een van die jongeren is Sam. Zij zoekt tijdelijk onderdak bij Ginny. Dans vormt een rode draad door het stuk, waarbij de acteurs regelmatig transformeren in energieke dansers. Op de klanken van hiphop en Bollywood wordt het podium omgetoverd tot een plek van expressie, vreugde en verdriet. Het zijn emoties die woorden vaak niet kunnen uitdrukken.

De Elders komen af en toe terug. In de eerste akte nemen ze een van de vrienden mee, als deze het leven laat. Deze vriend is dan ook de enige persoon die in tegenstelling tot het Romeo & Julia van Shakespeare in de bewerking van dit verhaal overlijdt. Het einde is dus niet zoals verwacht. Julia trekt samen met Sam en haar beste vriend de wijde wereld in en Romeo blijft achter bij Ginny.

Deze interpretatie van Romeo & Julia door HNTjong is vernieuwend en gedurfd. Dit biedt het publiek een frisse kijk op een klassiek verhaal. De toevoeging van Ginny brengt een compleet nieuwe dynamiek in een geschiedenis die we allemaal denken te kennen. Het publiek verlaat de zaal niet alleen met een gevoel van ontroering, maar ook met vragen over hun eigen keuzes en dromen. Persoonlijk vind ik het leuk dat deze versie totaal anders is. Een Julia die haar dromen achterna gaat, past ontzettend goed in de huidige tijd.

Hoofdfoto: © Bas de Brouwer, voorstelling Romeo en Julia, HNTjong, Het Nationale Theater en IRC

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl