Circa - Eternity Ongekende magie in dit circus van acrobatiek

Op de vloer ligt een lange witte mat. Daarop staan tien mensen met een koord in hun handen. Het koord wordt langzaam doorgegeven. Hand voor hand gaat het koord naar voren. Stilte voor de storm die gaat volgen.

Op een donkere donderdagavond vind ik de weg naar het Grand Theatre. Zo te zien ben ik niet alleen, het is erg druk. We mogen via de benedeningang de zaal binnen. De benedenzaal is getransformeerd naar een setting die als een kerk aanvoelt. Je kunt plaatsnemen op een kussen of een stoel. De onderste rijen zijn al bezet en ik zie nergens een trapje, dus ik klauter de tribune op. Ik had niet verwacht dat de acrobatiek hier al begint.

Circa
© Niels Knelis Meijer. Voorstelling 'Eternity' van Circa

De openingsact met het touw voelt intens. Het lijkt eenvoudig, maar ik denk spanning te zien op de gezichten van de spelers. Vervolgens breekt een waar spektakel los. We krijgen in ongeveer vijftig minuten tijd dingen te zien die je niet voor mogelijk houdt, zoals een toren van acrobaten. De performances volgen elkaar in een snel tempo op. Elegant en soepel gaan de lichamen in de lucht en duizelingwekkende koprollen zonder handen aan de grond flitsen voorbij. Als er een performer de lucht in gaat en een aantal spelers haar met hun handen balanceren, houdt het publiek de adem in. Het is een waar samenspel met de groep die keihard werkt, zodat ze boven blijft en de bewegingen kan maken.

Bij een show van Cirque du Soleil komen veel toeters en bellen aan te pas. Zoals draaiende schijven, vuur en machines die spelers de lucht in takelen. Deze show van Circa straalt sereniteit uit. Dit komt mede door de witte kleding en de manier waarop de performers bewegen en voorzichtig neerkomen. De muziek van Arvo Pärt (Tabula Rasa en Fratres) vind ik goed passen bij het karakter en de sfeer van de show.

Circa
© Niels Knelis Meijer. Voorstelling 'Eternity' van Circa


Aan de achterkant van het podium hangt een doek voor luchtacrobatiek. Een performer klimt via dat doek omhoog. Ondertussen houden de andere spelers het doek gespannen. Hoog in de lucht maakt de performer haar bewegingen. Ze houdt met beide handen een deel van het doek vast, waardoor het er nu uitziet alsof deze uit twee delen bestaat. Om daarna weer naar beneden te buitelen. Ik vind het adembenemend om te zien.

Ik vind het bijzonder dat deze Australische groep Groningen heeft aangedaan en heb genoten van de show. Acrobatiek van dit niveau is een lust voor het oog en is iets wat ik nog niet vaak heb gezien.

Foto's: © Niels Knelis Meijer. Voorstelling 'Eternity' van Circa

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl