Rambi Improvisatie Improvisatietheater, een andere tak van sport

Vandaag heb ik afgesproken om naar een repetitie van improvisatietheatergroep Rambi te kijken in Wijkcentrum Het Dok. Aangezien ik vlakbij woon, voelt het als een soort thuiswedstrijd. Tegenover het podium staat voor mij een stoel klaar, naast spelleider Rene Tuinhout. Eigenlijk heb ik geen idee wat ik kan verwachten. Ik besluit om met een open blik het geheel waar te nemen en alles op mij af te laten komen.

Er worden korte scènes gespeeld en omdat ik het publiek ben, mag ik af en toe een suggestie doen. Zo spelen ze scènes waar een horloge het voorwerp is, wordt er iets met jazz muziek gedaan en is er een karakter uit het Shakespeariaanse tijdperk.

Ik leer nieuwe termen als 'drie in de pan' en 'dynamische driehoek'.

Tijdens 'drie in de pan' wordt er eerst een neutrale scène gespeeld, vervolgens wordt deze drie keer nagespeeld met veranderde omstandigheden. Bij de 'dynamische driehoek' staan de acteurs dus in een driehoek: de voorste speler beeldt een verhaal met gebaren uit en de achterste twee doen deze gebaren na.

Het geheel is eigenlijk best onvoorspelbaar. Bij een normaal toneelstuk werkt de cast natuurlijk toe naar een afgerond einde. Bij improvisatietheater zijn het losse scènes die van het een op het andere moment kunnen ontstaan. Verrassend, spannend en vooral erg leuk om naar te kijken.

Er zijn verschillende improvisatievormen die Rambi uitvoert: wedstrijden op uitdaging door een ander team en langere voorstellingen. Het publiek geeft onderwerpen zoals plaats, tijdperk en muziek. Tijdens wedstrijden mag het publiek punten geven in de vorm van kaartjes, bloemen of natte sponzen gooien naar de altijd negatieve jury. Tijdens wedstrijden spelen de groepen in teams van vier personen. De organiserende partij levert een presentator en elk team een jurylid.

Rene Tuinhout traint de groep op de basisvaardigheden. Er zijn er drie waar de groep veel mee bezig is. Accepteren: je doet alles wat er op je afkomt en zegt overal ja op. Transformeren: als je een man met hond moet spelen, loop je ook als een man met hond over het toneel. Definiëren: als er ergens een poort is, zorg je ervoor dat deze steeds op dezelfde plek blijft en niet een halve meter opschuift.

Rambi zoekt nog nieuwe leden. Elke dinsdag is er van 20 tot 22 uur een repetitie in Wijkcentrum Het Dok. Je mag eerst vier keer meedoen en daarna wordt er gekeken of het klikt. Tijdens het trainen wordt de groep verdeeld in teams zoals tijdens wedstrijden. Vier keer per jaar is er een voorstelling of wedstrijd in Wijkcentrum Het Dok. Daarnaast wordt Rambi af en toe gevraagd voor een wedstrijd of voorstelling op een andere locatie.

Na afloop van de repetitie bedenk ik mij hoe bijzonder het eigenlijk is om naar improvisatietheater te kijken.

De scènes die ik nu gezien heb, zal ik waarschijnlijk nooit meer terugzien, omdat de scènes altijd anders zijn. Hierdoor zijn dit soort wedstrijden of voorstellingen best spannend om te bekijken. Waar je normaal van tevoren ongeveer weet waar een toneelstuk over zal gaan, tast je hier volledig in het duister. Ik vind het leuk om kennisgemaakt te hebben met de theatersport en ik denk dat ik in de toekomst wel een keer naar een wedstrijd ga kijken.

Op 24 juni is het Prinsentoernooi in het Vrijdag Prinsentheater. Vier theatersportgroepen uit Groningen, waaronder Rambi doen hier aan mee. Kaarten zijn te koop via de website van BijVrijdag.

Hoofdafbeelding: © Rambi, foto aangeleverd door Rambi Improvisatie

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl