Noorderzomerprogramma "Noorderzon is iets dat je live moet kunnen beleven"

Dit jaar zou de dertigste editie van Noorderzon plaatsvinden. Een mooie reden om er een speciaal festival van te maken. Helaas gooit corona roet in het eten. Gelukkig zijn de organisatoren erin geslaagd om een alternatief programma te maken. We gaan hierover in gesprek met Milou de Boer, marketing en communicatie bij Noorderzon.

Een zomer zonder Noorderzon is voor menig Groninger natuurlijk niet voor te stellen. De festiviteiten voor dertig jaar Noorderzon zijn uitgesteld. Wel wordt er online aandacht aan besteed door medewerkers en vrijwilligers in het zonnetje te zetten op social media. Als alles goed gaat wordt er volgend jaar alsnog een groot feest gegeven.

Voor de organisatie wordt dit een hele andere zomer dan normaal. In april werd duidelijk dat er geen festival kon plaatsvinden. Milou vertelt hierover: "Toen was het programma zo ongeveer net klaar: we beginnen bij Noorderzon altijd minimaal een jaar van tevoren met organiseren. Dit was wel even slikken natuurlijk, maar tegelijkertijd zet je het in perspectief. Als er een wereldwijde pandemie plaatsvindt, is het organiseren van een festival nu eenmaal niet het allerbelangrijkste."

Alle echte Noorderzon fans komen ook in 2020 aan hun trekken.

De organisatie is in gesprek gegaan met lokale makers om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Zoals gewoonlijk zijn er verschillende aspecten te beleven, zoals theater, installaties, lezingen, films en wandelingen. Een aantal makers zoals Mats Staub, Werc, Platform Gras en Arno van der Heyden stonden sowieso al geprogrammeerd. Ook is er als vanouds een kinderprogramma.

Bij Noorderzon zijn ze heel blij dat ze als organisatie snel hebben kunnen schakelen naar een mooi, klein zomerprogramma. Met typische Noorderzonvoorstellingen waar mensen naar uit kunnen kijken. In tegenstelling tot veel andere organisaties, is ervoor gekozen om Noorderzon niet online te laten plaatsvinden.

Simon Senn
Simon Senn. Foto: © Elisa Larvego. Foto aangeleverd door organisatie Noorderzon.

Het live aspect en het samen beleven zijn elementen die echt bij Noorderzon horen, volgens Milou: "Noorderzon is iets dat je live moet kunnen beleven." Wel is er één online voorstelling, van Simon Senn.

Om de veiligheid van het publiek te garanderen is de organisatie druk bezig met het treffen van maatregelen. Bezoekers moeten van tevoren online een kaartje kopen zodat de organisatie weet hoeveel mensen er komen. Het Grand Theatre gaat testavonden houden om bijvoorbeeld de publieksstromen en het schoonmaken van de toiletten, na iedere bezoeker te testen. Ook zijn de organisatoren druk bezig met het bekijken van de opties voor de ticketcontrole. Bijvoorbeeld hoe je een ticket kunt scannen zonder een mobiele telefoon van een bezoeker aan te raken.

De organisatie hoopt in 2021 weer een normale editie van het festival te kunnen organiseren.

Het Noorderzomerprogramma is van 14 juli tot en met 23 augustus zes weken lang op verschillende locaties te bewonderen, zoals het Forum Groningen, Grand Theatre en de Hortus Botanicus Haren. Vooraf online een kaartje kopen is verplicht.

De kaartverkoop is op woensdag 24 juni om 12:00 gestart op Noorderzon.nl.

Hoofdfoto: © Deon Prins - Noorderzon 2019

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl