Interview - NNT Guy Weizman over NITE Hotel

Online theater is een langgekoesterde wens van Guy Weizman, artistiek directeur / regisseur / choreograaf bij het Noord Nederlands Toneel (NNT). Nu, tijdens de coronacrisis, heeft hij onverwacht alle tijd om deze droom te verwezenlijken. Weizman is bezorgd over de toekomst. Toch heeft deze periode hem de kans gegeven om zich bezig te houden met het ontdekken van nieuwe mogelijkheden op het gebied van theater.

Het NITE Hotel

Een nieuwe mogelijkheid is bijvoorbeeld het NITE Hotel, een online platform van het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni. Er zijn verschillende kamers waardoor je kunt navigeren en elke vrijdag is er een programma.

Eind april kopte het NRC met 'Het digitale theater is de toekomst'. Dit statement van Weizman is uit zijn verband getrokken. Het lijkt nu net alsof het reguliere theater afgeschreven is. Er zit wel een toekomst in de online theaterbeleving, maar dit gaat volgens Weizman het normale theater niet vervangen.

Positieve reacties

Weizman geeft aan positieve reacties te ontvangen op het NITE Hotel. De meeste voorstellingen van het NNT vinden plaats in Nederland. Nu wordt er een nieuwe doelgroep bereikt. Bij het laatste online festival bezocht 25% van de bezoekers de website vanuit het buitenland. Het is nu veel makkelijker om bijvoorbeeld mensen uit China te bereiken. Ook biedt dit kansen voor slechthorenden, slechtzienden en mensen die beperkt zijn in het bezoeken van het theater bijvoorbeeld door een mobiele beperking. Online is er veel meer mogelijk.

Ook oudere mensen bezoeken het NITE Hotel. Dat deze groep online theater niet bezoekt, is een vooroordeel. Wel kan er voor ouderen een drempel zijn, want ze moeten beschikken over een computer en weten hoe je deze bedient. Maar naar een theater gaan kan ook een drempel zijn.

Weizman heeft er alles aan gedaan om het NITE Hotel zo toegankelijk mogelijk te maken zodat het makkelijk te bedienen is en mensen door de kamers kunnen navigeren. Op de homepage staat een (Engelstalig) filmpje met uitleg hoe de website werkt.

Toekomstige producties

Momenteel richt het NNT zich op de online projecten. In samenwerking met Oerol wordt een work in progress gespeeld van Dronken Mensen, met een kleine hoeveelheid live publiek en een livestream.

Weizman hoopt dat hij uiteindelijk weer samen met de spelers op een normale manier in het theater kan staan. Wanneer dit zal zijn is nu nog onbekend. Maar ooit gaat het weer gebeuren en kan het NNT het publiek deze beleving weer geven. Weizman zou het tof vinden als er weer producties gemaakt kunnen worden met veel mensen op het podium.

Weizman is bezorgd over het aantal slachtoffers van Corona. Ook ziet hij de toekomst somber in voor de kunsten. Er zijn veel kleine zelfstandigen en gezelschappen die het nu ontzettend moeilijk hebben. Hij vindt het belangrijk dat hij een goede band onderhoudt met de medewerkers en freelancers zodat zij, als ze hier straks uit zijn, samen weer mooie producties kunnen maken.

Elke vrijdag vanaf 20:00 is er een voorstelling te bekijken op nitehotel.nl. Momenteel is het NITE Hotel nog gratis te bezoeken, omdat het platform nog getest wordt. Op termijn is het wel de bedoeling om hier geld voor te vragen.

Bron foto: NITE

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl