GUTS - interview 'Uitstel is beter dan afstel'

Het begint langzaam te wennen, die anderhalvemetersamenleving. Toch blijven de gevolgen van de coronamaatregelingen binnen de cultuursector goed zichtbaar, zo ook in Groningen. Ik spreek met Elsemiek Hes, fotograaf van de Groningen University Theatre Society (GUTS) en tevens regisseur van Harvey, over hoe de vereniging omgaat met het uitstel van deze productie.

Harvey, geschreven door de Amerikaanse toneelschrijfster Mary Chase, draait om een man en zijn denkbeeldige vriend, Pooka, een Keltisch mythologisch figuur dat doet denken aan een antropomorfisch konijn. De klucht, die op Broadway één van de meest gespeelde stukken is, sluit perfect aan op het repertoire van GUTS.

Afgelopen oktober pitchte Elsemiek het idee om Harvey op te voeren, met als geplande datum juni 2020. De productie was sinds januari in volle gang en de repetities waren al een paar weken bezig.

Helaas gooide het coronavirus roet in het eten.
GUTS
GUTS - productie Harvey. Foto: © Elsemiek Hes

Elsemiek: "Net een week voordat bijeenkomsten van meer dan drie mensen werden verboden, waren we in onze nieuwe repetitieruimte getrokken die we huren van GOOV Muziektheater. Toen hadden we besloten om twee weken alles uit te stellen."

Al snel kwam het nieuws dat evenementen tot 1 juni werden geannuleerd en dat samenkomsten tot eind april waren verboden. (*) "Dat was eventjes niet zo'n fijne verrassing," zegt Elsemiek. "Tot 1 juni stilzitten. Dat betekent voor ons eigenlijk dat we weer een beetje van voor af aan zullen moeten gaan beginnen."

Hoewel het team de afgelopen maanden hard aan het stuk heeft gewerkt, kan dit uitstel problemen opleveren. Veel leden van GUTS zijn namelijk student en daarom afhankelijk van het academisch jaar. "We weten niet precies wanneer de nieuwe datum van Harvey gaat zijn, maar dat zal waarschijnlijk oktober of november worden. We werken ook met internationale studenten en sommige van hen zullen niet in Nederland blijven. Of ze gaan de hele zomer terug naar eigen land, of ze gaan permanent terug." Om dit te inventariseren, neemt Elsemiek individueel contact op met de leden van het team. "Het kan dus zijn dat we in juni nieuwe audities moeten doen," concludeert ze.

Ondanks deze tegenslag probeert Elsemiek positief te blijven.

"Ik denk zelf zo: uitstel is beter dan afstel. We zijn nu dus langer bezig met een leuk stuk." Ze vervolgt: "Maar, ik heb ook eerstejaars, tweedejaars en derdejaars studenten voor wie nu de structuur van het repeteren op dinsdagavond wegvalt. En de vereniging zelf heeft besloten om tot het eind van het academisch jaar ook geen andere activiteiten te organiseren, dus dat is dan ook de woensdagavond die een tijd wegvalt."

GUTS
GUTS - productie Harvey. Foto: © Elsemiek Hes

Het voordeel van een lockdown in de 21e eeuw is dat de technologie het makkelijker maakt om met mensen in contact te blijven. Het biedt een alternatief voor fysieke bijeenkomsten. Op deze manier probeert Elsemiek haar cast en crew een hart onder de riem te steken.

Toen het besluit was gemaakt om Harvey uit te stellen, heeft ze een videobericht opgenomen en naar het hele team doorgestuurd. Dat is toch wat persoonlijker, vindt ze. Ook probeert Elsemiek zo vaak mogelijk een belronde te doen, via Skype of Google Hangouts. "Sommige leden wonen alleen, of met mensen die ze niet heel leuk vinden. Het gesprek hoeft niet over de productie te gaan, we kunnen ook gewoon even babbelen. Dit is deels ook voor mezelf. Voor mij is er natuurlijk ook veel weggevallen."

Normaal is Elsemiek rond deze tijd bezig met het samenstellen van de rekwisieten en kostuums. "Maar dat valt nu ook even stil. Ik kan wel dingen gaan bedenken, maar als we pas over acht maanden op de planken staan, vind ik dat wat vroeg."

In plaats hiervan worden er verschillende initiatieven bedacht om de sfeer erin te houden.

Zo heeft het team een Whatsapp groep aangemaakt waar de acteurs zich kunnen inleven in hun personages. "Een van onze leden vroeg laatst: 'naar wat voor muziek zou jullie personage luisteren?' Toen heeft hij een bijpassende Spotify playlist gemaakt," lacht Elsemiek.

Ook heeft ze een tweewekelijkse nieuwsbrief opgezet wat ze de 'Pooka Paper' noemt, naar het mythologische wezen waar Harvey om draait. "We hebben bijvoorbeeld een lijst met theatergroepen die hun toneelstukken online hebben gezet. Het National Theatre streamt iedere donderdagavond een stuk dat ze een paar jaar geleden hebben opgevoerd. Aan deze nieuwsbrief kunnen de cast en crew zelf ook bijdragen."

Dit soort initiatieven helpen haar en het team om de moed erin te houden. "Het is natuurlijk pas het begin. We zitten nog een paar weken stil, maar we moeten er het beste van maken."


* Het interview met Elsemiek vond plaats vóór 21 april; op dat moment gold een verbod op evenementen tot 1 juni. Op 21 april maakte het RIVM bekend dat het huidige verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september.

Foto's: © Elsemiek Hes

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl