Verder - Simone Kleinsma Simone Kleinsma gaat verder (en weer terug naar vroeger)

Hoe ga je verder na het verlies van je partner of andere dierbare?
En wie was je voor je samen met je partner was?
In 'Verder' neemt Simone Kleinsma ons mee op reis.

Verder
© Roy Beusker. Voorstelling 'Verder' – Simone Kleinsma

Gezien het onderwerp verwacht ik dat dit zware kost gaat worden. Iets waar Simone Kleinsma goed in is. Maar het blijkt reuze mee te vallen. De voorstelling bestaat voornamelijk uit (mooie) liedjes vol emotie, sommige zijn speciaal geschreven voor deze voorstelling, korte verhaaltjes en soms een vrolijke noot. Simone kan zowel dramatische als vrolijke voorstellingen dragen. Dit maakt dat ik haar voorstellingen altijd interessant vind. In beide varianten weet ze mij altijd voortreffelijk te raken en dat is bij deze performance niet anders. Als ik deze voorstelling in een woord zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen: "puur".

Twijfel, houden of wegdoen? Reisgidsen van vroeger, wegdoen want gedateerd. Een tweedehands fotocamera, gekocht op een rommelmarkt, van voor jouw tijd met een nog niet volgeschoten rolletje, twijfel. Een boekje met alle plekken die Simones man bezocht heeft met zijn kinderen, houden. Dit soort dilemma's zijn herkenbaar tijdens het opruimen van spullen van een overleden dierbare.

Naast Simone Kleinsma staan er twee muzikanten op het podium. Menno Theunissen bedient de piano en Maria Martinez Payà verzorgt de percussie. Daarnaast spelen Simone en Maria samen percussie, dit vind ik verrassend omdat ik dat niet had verwacht.

Verder
© Roy Beusker. Voorstelling 'Verder' – Simone Kleinsma


De liedjes zijn stuk voor stuk goed uitgekozen, vooral de vertolking van "Wie ik voor jou was" zit vol emotie. 'Wie was je voor je samen met je partner was?' vind ik persoonlijk een goede vraag. Ik kan mij voorstellen dat je na het verlies van je partner echt jezelf opnieuw moet uitvinden / her-ontdekken. Uiteindelijk lukt het Simone om zichzelf opnieuw te ontdekken, als ze een leuke man in de tram tegenkomt. Hij heeft geen interesse in haar maar Simone weet nu wel dat ze weer voor de liefde open staat.

Het korte stukje over de begraafplaats van de praatgrage mevrouw en het nijlpaardje in ballerinapakje vind ik persoonlijk erg treffend. Iedereen heeft weleens te maken gehad met teveel details in een verhaal van een onbekende. Waarom zou zo'n nijlpaardje bij een graf staan? Deze vraag houdt zowel Simone als het publiek bezig. Grappig dat later de puzzelstukjes over het nijlpaardje op zijn plek vallen.

De voorstelling eindigt met de tweedehands fotocamera wanneer Simone nog steeds twijfelt wat ze er mee gaat doen. Uiteindelijk trekt ze de film eruit.

De muziek van de voorstelling is nu uitgebracht op Spotify en Simone keert in het nieuwe seizoen terug in het theater met 'Verder'.

Foto's: © Roy Beusker. Voorstelling 'Verder' – Simone Kleinsma

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl