Stukafest 2021 Van huiskamers naar stream channels

Geheel in 2021-stijl interview ik PR coördinator Welmoed van den Bergh en secretaris en kamercoordinator Ilse Giesbers van Stukafest Groningen via Skype. Ik ben benieuwd naar deze coronaproof editie van Stukafest.

Het bestuur heeft een lang en vruchtbaar bestuursjaar achter de rug met natuurlijk een iets ander einddoel. In plaats van het reguliere festival is er nu op 12 februari StukaTV, een stream. Stukafest is een studentenkamer festival en staat voor culturele dingen in Groningen. Normaal gesproken vindt het festival plaats in verschillende studentenhuiskamers. Het bestuur wil graag vanuit de stichting voor iedereen een leuke avond organiseren.

Door corona is het fysieke component weggevallen. Het bestuursjaar draait om Stukafest. In eerste instantie hoopte de organisatie een coronaproof festival te kunnen organiseren maar tegelijkertijd hielden ze, samen met Stukafest Nederland, er rekening mee dat het een online editie zou worden. Stukafest staat voor de studentencultuur en de connectie tussen culturele optredens zoals dans, muziek en poëzie. Er is vooral gekeken naar wat er nu wel kan.

stukafest 2021
Het bestuur van Stukafest 2021, Groningen. Foto aangeleverd door organisatie Stukafest Groningen.
De organisatie wil kunst en cultuur op een laagdrempelige manier aanbieden. Nu dat niet meer fysiek kan, is het idee van een stream sowieso toegankelijk.

Het enige dat je nodig hebt is een computer of telefoon met wifi en je hebt een leuke avond. "Het is niet zomaar een stream, maar je hebt wel het idee dat je op een festival bent zoals Stukafest en dus van act naar act gaat," vertelt Welmoed.

De opzet is dat er drie steden per avond zijn. Iedere stad heeft drie acts en hun eigen channels, daartussen is er de mogelijkheid om te zappen. Dit lijkt natuurlijk een beetje op de normale editie waarbij je van kamer naar kamer loopt. De meeste studentensteden hebben een editie van Stukafest, elke vrijdag in februari is er nu een editie. Groningen heeft de avond samen met Zwolle en Leiden. Er is een succesvolle crowdfundingsactie opgezet door Stukafest Nederland om de streams te realiseren.

Om het echte Stukafest gevoel te creëren is er een Stuka Experience. Je kunt een pakketje met onder andere een hamburger van Wereldburgers en biertjes van Martinus bij je ticket bestellen. Voor het echte studentenkamer gevoel kun je kerstlichtjes ophangen, een biertje drinken en samen met je huisgenoten naar Stukafest kijken.

Stukafest staat niet alleen voor studenten.

Het is door studenten georganiseerd, maar is ook bedoeld voor stadjers en internationals. Ilse benadrukt: "We duiden heel erg op inclusie, op een normale editie zouden we het super leuk vinden als onze bejaarde buren even zouden kijken op Stukafest." De organisatie vindt het mooi dat iedereen de streams thuis in zijn of haar eigen kamer kan bekijken. "Het is ook heel toegankelijk, de toegangsprijs is € 2,70 en daarmee kun je met je hele huis of gezelschap kijken. We proberen het te promoten als iets dat je gezellig met je huishouden kunt doen," vertelt Welmoed.

stukafest 2021
Kayleigh Beard, Stukafest 2021. Foto aangeleverd door organisatie Stukafest Groningen


Voor Groningen doen de volgende acts mee: Kayleigh Beard, Xina Mercken (Storytrooper, The Grand Pillow Society) en Ilja Geelen - Fieldnotes. Twee acts zijn opgenomen op de zolder van USVA. De ruimte is leuk aangekleed om de studentikoze sfeer en huiskamergevoel te creëren. Er waren negen acts voor het fysieke festival en dit is nu teruggebracht naar drie. Artiesten willen graag weer iets doen en hebben nu tijd om aan nieuwe ideeën te werken.

Een thema is er niet. Bij Stukafest draait alles om diversiteit en het aanbieden van verschillende disciplines. Welmoed zegt: "Eigenlijk is Stukafest altijd een ratjetoe van dans en muziek en dat er voor ieder wat wils is. Volgens mij hebben we met Zwolle en Leiden heel veel verschillende opties." Ilse vertelt: "Iedere stad heeft zijn eigen voorkeuren en lokale kunstvormen. Elke act uit Groningen neemt je mee in een andere dimensie, ze zijn niet te vergelijken."

Stukafest Groningen vindt plaats op 12 februari 2021. Tot en met 11 februari kunnen er nog tickets besteld worden via Stukafest.nl.

Hoofdfoto: Xina Mercken, Stukafest 2021. Afbeeldingen zijn aangeleverd door organisatie Stukafest Groningen.

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl