Noorderzon 2024 – Container­program­ma (deel 4) Please let it snow!

Kerstmis, de tijd van het jaar wat voor mij niet vroeg genoeg kan beginnen. Ik hou van de fonkelende lichtjes, mooi versierde bomen, leuke prullaria en ja, ik kijk stiekem ook alvast een kerstfilm in de zomer. Ook heb ik mijn adventskalender voor dit jaar al bijna uitgezocht.

Niet gek dus dat ik de voorstelling Let it snow! van Wanderland ga bezoeken. Aangekomen op het festivalterrein is de container waar het stuk plaatsvindt goed herkenbaar. Al van veraf zie je de kerstversiering in de container branden, een rendier op het dak en hangen de kerstsokken aan de deur. Vol goede moed neem ik plaats op de achterste rij. Ik ben erg benieuwd naar wat komen gaat. De voorstelling is het hele festival al uitverkocht, dus we zitten lekker cosy in de warme container.

Het is 2034 als 'mamsie', 'mamsie' en hun zoon 'lieverd' Kerst vieren.

Lieverd, gekleed in een luchtig shirt en korte broek is met de fiets gekomen om gezellig samen te gourmetten. Eerst drinken ze een lekker glaasje glühwein en wordt de kerstboom neergezet. Mamsie showt trots een kerststalletje. Vervolgens worden de cadeautjes uitgedeeld. Het drietal krijgt allemaal een warme kersttrui en zet een kerstmuts op. Belevenissen uit 2034 passeren de revue, ze zijn weer net uit lockdown van Apenpokken 2.0 en wisten we nog dat Amalia alweer tien jaar geleden overleden is?

Het gourmetstel is opgewarmd en mamsie vertelt volgens traditie een verhaal. Aan het einde van het verhaal van mamsie houdt lieverd het niet meer, die kerstrui is veel te warm en moet uit. Tijdens de gehele voorstelling worden opmerkingen gemaakt over de warmte. Het is niet meer de kerst die wij gewend zijn, met kans op sneeuw en lekker warm zitten bij de haard. Nee, het is bloedheet.

Is dit de voorbode van hoe onze toekomstige Kerst eruit gaat zien?

De gourmet zou eigenlijk moeten plaatsmaken voor BBQ en sneeuw hebben ze al jaren niet meer gezien. Feit is dat het steeds warmer in Nederland wordt.

De voorstelling is afgelopen en we worden verzocht zo snel mogelijk de 'bloedhete' container te verlaten. Er wordt ons 'Happy New Year' gewenst en we krijgen allemaal een kerstkrans schuimpje. Ik hoop dat deze nog goed zijn, want iedereen eet het op. Ondanks dat het onderwerp natuurlijk klimaatverandering is, heb ik mede door alle versiering toch een beetje het kerstgevoel en verlaat ik blij het festival.

Artikelen over Noorderzon

In dit overzicht zijn alle artikelen van Theater 050 over Noorderzon Festival of Performing Arts & Society terug te lezen.

Hoofdafbeelding: © Wanderland. Foto verkregen met toestemming van organisatie Noorderzon.

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl