Een foto, een ruzie tussen twee vriendinnen en een druk op de verzendknop: die combinatie kan grote gevolgen hebben. In 'Geh@ckt' laat theater De Steeg aan jongeren zien dat je met één klik meerdere levens ingrijpend kunt veranderen. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat is daartegen te doen?
In de kantine van het Kamerlingh Onnes zitten meer dan honderd leerlingen te wachten op wat komen gaat. Als de mededeling komt dat alle mobieltjes uitgezet moeten worden, verschijnt er een zee van oplichtende schermen. Nee, een telefoon is echt niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Het is een vertrouwd item geworden, waarmee je handige en leuke dingen kunt doen.
Een impulsief moment met grote en langdurige gevolgenToch blijkt juist de telefoon het grote probleem te zijn voor Leila. Vanaf het toneel kijkt zij schuldbewust de zaal in. Door haar toedoen is een sexy foto van haar beste vriendin Tessa op het internet terechtgekomen. Leila heeft deze foto op Instagram gezet, op een onbezonnen moment. Ze was kwaad: de vriendinnen hadden ruzie en zeiden dingen tegen elkaar die ze niet meenden. Na korte tijd werd deze ruzie bijgelegd en heeft Leila de foto verwijderd. Te laat...
Tessa is bijdehand, heeft verkering met een populaire jongen en hoeft zich over weinig dingen zorgen te maken... Tot het moment waarop haar foto viral gaat: deze wilde ze eigenlijk alleen aan haar vriend laten zien. Of misschien toch liever voor zichzelf houden? Tijd om rustig een keuze te maken, krijgt ze niet. De hele school is op de hoogte.
Wie ben je dan nog?
"Mijn lichaam is van mij," vindt Tessa. Hoewel ze daarin gelijk heeft, lijkt dat niet meer zo te zijn. Mensen beschouwen haar foto als publiek bezit en iedereen geeft zonder filter zijn of haar mening: online en op school. Haar verkering gaat uit, omdat ze een negatief imago heeft gekregen en op het schoolfeest loopt de situatie behoorlijk uit de hand.
Geh@ckt laat zien dat sexting (het versturen of ontvangen van seksueel getinte inhoud) ingrijpende gevolgen kan hebben. Dat een foto vrij gemakkelijk het hele internet kan bereiken, is op zijn minst zorgelijk te noemen.
In de eerste plaats hebben de gebeurtenissen veel invloed op Tessa die als slachtoffer van de situatie haar zelfbeschikkingsrecht dreigt te verliezen. Dat maakt deze voorstelling op een indrukwekkende manier zichtbaar. Een andere reden tot zorg is dat de gewraakte foto niet 'vergeten' kan worden. Ondanks dat Leila Tessa's foto allang heeft verwijderd op Instagram, wordt deze telkens en overal gedeeld.
Een strafbaar feit
Het plaatsen van de foto is volgens de politie een strafbaar feit, omdat Tessa minderjarig is. Bij een aangifte zou Leila daarom een strafblad kunnen krijgen, wat haar toekomst (bijvoorbeeld als ze op zoek gaat naar werk) aanzienlijk moeilijker maakt. Ook de jongeren die haar foto delen, zitten fout. Het verspreiden van deze foto kan zelfs worden beschouwd als het delen van kinderporno.
Alle toekomstplannen kunnen dus door een impulsieve actie behoorlijk op zijn kop worden gezet. Die impact is van tevoren niet in te schatten. Zeker niet als je jong bent, impulsief kan reageren en de verzendknop op de telefoon altijd binnen handbereik is.
We leven in een ingewikkelde tijd. Aan de ene kant worden sommige meisjes aangemoedigd om er sexy uit te zien. De vriend van Tessa – die graag een sexy foto van Tessa wil hebben – lijkt in dat opzicht geen uitzondering. Aan de andere kant is het not done om je sexy te gedragen. Die scheidslijn is nogal dun en Tessa wordt – ondanks dat zij slachtoffer is van de situatie – hierop afgerekend; ook door haar eigen vriend.
Samen sta je er niet alleen voor
Geh@ckt gaat niet alleen over een complex probleem, maar richt zich ook op mogelijke oplossingen. Zo hebben de leerlingen van het Kamerlingh Onnes een nagesprek en is er een lespakket aan deze voorstelling verbonden. Praten met een volwassene is misschien niet het eerste waar jongeren aan denken, maar kan de sleutel vormen naar een oplossing.
Tessa en Leila staan wankel op het podium, maar het belangrijkste is: ze zijn samen. Middenin de storm van alle gebeurtenissen slagen zij erin om elkaar weer te vinden. Hoewel er veel gerepareerd moet worden, blijkt de kracht van hun vriendschap onbreekbaar. Dat is mooi en hoopvol om te zien.
Fotografie: Reyer Boxem
Makers
Spel (24-9-2019): Sarah Schierbeek, Debbie Hordijk en Bas de Bruijn
Bas de Bruijn en Liesbeth Groenwold wisselen hun rol af tijdens deze productie
Techniek: Paul Heijkens
Scenario: Simone van Dusseldorp
Toneelbewerking en regie: Karin Noeken
Regie-advies: Élénie Wagner
Video: Davey Bakker
Meer informatie over Geh@ckt
https://www.desteeg.info