Illustere Figuren Op reis naar de toekomst

Met ruim honderdveertig toeschouwers - het publiek in het Grand Theatre is persoonlijk door de mannen van Illustere Figuren geteld - zijn we onderweg. Waar we precies naartoe gaan blijft de vraag, maar het belooft een interessante reis te worden.

Illustere Figuren is een jong theatercollectief en een satelliet van het Friese theatergezelschap Tryater. Dat houdt in dat Tryater de makers ondersteunt met kennis en materiaal. De vijf leden van Illustere Figuren variëren deze avond volop met spelvormen en attributen tijdens hun voorstelling Daar. (Waar geen mens eerder ging.).

boek Waterschapsheuvel
Fotografie: Froukje de Jong

Een kleine greep uit alles wat we voorgeschoteld krijgen: een beer die met zware stem de wereld bevraagt, een opsomming van zaken die mis zijn gegaan in de geschiedenis van de mensheid, een boekpresentatie over de konijnen van Waterschapsheuvel, een open gesprek tussen twee mensen en een memorabele ruimtereis naar een planeet die op de pauze-stand is gezet. Het zijn verschillende belevenissen. Toch is er een rode draad te ontdekken.

De voorstelling roept de vraag op: waar gaan we naartoe?

Wat is het pad van de Illustere Figuren tijdens hun voorstelling? Waar gaat het heen met de mensheid? Hoe ziet onze toekomst eruit? Waar is toch die plek te vinden waar geen mens eerder ging en zijn daar ook pindarotsjes?

ruimtereis Illustere Figuren
Fotografie: Froukje de Jong

De leden van Illustere Figuren krijgen snel de lachers op hun hand. Vooral wanneer zij tijdens hun ruimtereis als Star Trek-achtige crewleden – met passende kleding en prachtig klinkende bedieningsknoppen – koers zetten naar een andere planeet. Knap zijn de momenten waarop het ruimteschip lijkt te bevriezen. Meerdere toeschouwers liggen dubbel van het lachen tijdens deze scène. Toch blijft het thema serieus.

Wat kun je doen als alles uit de hand loopt en niets meer te redden lijkt? Ga je verder of zet je de hele handel op 'on hold'?

De pauzeknop indrukken, oftewel alles laten zoals het was, blijkt geen optie. Als mensheid hebben we lef nodig om te veranderen en door te blijven gaan. Op weg naar daar, waar nog niemand eerder is gegaan.

De Illustere Figuren lijken eveneens verder te gaan dan hun eigen grenzen. Hun boodschap voor de toekomst is indringend, maar wordt op een charmante manier verpakt. Het resultaat is een mooie mix van veelzijdigheid en verontrustende momenten.

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl