Theater Pannenkoek Het geheim van goede appeltaart en een draak

Vier kinderen zitten verwachtingsvol op een bank. "Wordt het mooi?" fluistert de een. "Ik zie een poes!" roept een ander. "Een rups..." zegt de derde verwonderd. Ze lijken alle vier al gegrepen te zijn door de voorstelling. En dan moet deze nog beginnen... Dat belooft wat.

Op deze zonnige zondagochtend is het verrassend druk in Het Heerenhuis: de locatie van de kindervoorstelling Schone Draak! van Theater Pannenkoek. Kinderen en hun familie stromen naar binnen. Iedere bezoeker wordt vriendelijk ontvangen door makers Inge Bakker en Natalie van Eerden of – wanneer zij er even niet zijn – door een poes en een rups die bovenop het podium allerlei capriolen uithalen tot de voorstelling begint.

poes en rups
Poes en rups. Foto: René de Boer

De kleine theaterbezoekers kijken hier gefascineerd naar. Het is dan ook voor sommige kinderen even schrikken als de rups verdwijnt. O jee, als hij maar terugkomt... Geruststellend is dat de poes wel aanwezig blijft en alles – zowel de kinderen als de spelers – lijkt te observeren.

Met veel vrolijkheid staan personages Daan en Sterre op het podium. Wij zien hun keuken, vol lekkere dingen en gezelligheid. Alle ingrediënten zijn er om lekkere pannenkoeken te maken, maar deze twee vriendinnen willen hun maag, of eigenlijk vooral hun hart, vullen met appeltaart. Met enthousiasme en muzikaliteit maken zij beslag en worden de appels geschild. Daarna is het wachten tot de oven eindelijk 'ping' zegt. Hoe overbrug je deze tijd?

Daan heeft geen tijd om twee uur te wachten. Ze wil op zoek naar een draak en wel nu! Sterre denkt daar anders over, maar haar beste vriendin is niet meer te stoppen. Gewapend met haar houten zwaard en een fluitketel als helm ontmoet Daan tijdens haar zoektocht allerlei bijzondere figuren. Zoals een vis en een slak die vreemd genoeg een beetje als Sterre klinken. Wat is Sterre eigenlijk aan het doen?

De voorstelling wordt gekenmerkt door humor, vrolijke geluiden en kleur.
daan en slak
Daan in gesprek met een slak. Foto: René de Boer

Het decor en alle attributen worden op een slimme manier gebruikt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de pratende slak die met weinig middelen tot stand lijkt te komen, maar een prachtige toevoeging is. De gezellige keuken wordt in een mum van tijd omgetoverd tot een onderwaterwereld met zeewier.

De achterliggende gedachte geduld is een schone zaak draak is een spannend uitgangspunt, aangezien de meeste jonge kinderen niet echt bezig zijn met 'opletten en netjes wachten'. Toch worden alle belevenissen vol aandacht gevolgd door het publiek. De kinderen laten zich meenemen naar de onderwaterwereld. Als Daan gaat zwemmen, beweegt iedereen met haar mee.

Hoe gaat het eigenlijk aflopen met die appeltaart en de rups die we in het begin zagen? Wordt de draak echt gevonden?

Na veertig minuten weten we de antwoorden en is het mogelijk om eindelijk de poes te aaien. Ook het laatste lijken veel kinderen prachtig te vinden.

vrolijke keuken
Bakken in de keuken. Foto: René de Boer

Deze voorstelling biedt een ideaal recept. Belangrijke ingrediënten zijn: een mooi verhaal, avontuur, humor en creativiteit. Of je nu tot de doelgroep behoort (2-7 jaar) of iets ouder bent, het is moeilijk om niet met een glimlach op het gezicht de zaal te verlaten. Het is duidelijk dat Theater Pannenkoek deze voorstelling met veel plezier en liefde heeft gemaakt. Dat is het vuur van Schone Draak.

Theater Pannenkoek wil 'Schone Draak' spelen tijdens hun 'Opkiekertour' langs elf bijzondere locaties in Groningen en Friesland. Hierbij willen de makers interactief en vrolijk kindertheater bieden voor kinderen in moeilijke situaties. Om deze tour mogelijk te maken loopt tot 13 maart een crowdfunding-campagne via Voor de Kunst.

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl