Vorig jaar namen de makers van De Wijk De Wereld met een grote groep buurtbewoners de Stadsschouwburg over. Het publiek ging met hen mee op avontuur, langs alle hoeken en gangen van het theater. In juni gaat deze ontdekkingsreis verder en komen nieuwe verhalen tot leven. Op de allereerste lenteavond krijgen we - letterlijk en figuurlijk - verschillende voorproefjes.
In 2018 was het mogelijk om de belevenissen te volgen van de wijkbewoners van Selwerd-Paddepoel. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor een nieuwe editie van De Wijk De Wereld in volle gang: deze keer over de Korrewegbuurt en De Hoogte. Vanavond maken de buurtbewoners kennis met de makers, door middel van een rondwandeling. Ik ga mee en laat mij graag verrassen.
We verzamelen ons in de kerk aan de Johan de Wittstraat. Deze locatie valt volgens een wijkbewoner eigenlijk niet onder De Hoogte, maar onder Selwerd-Zuid. "Dat neemt heel precies," legt artistiek leider Karin Noeken uit. Ze vertelt over het project en stelt Mohamed Yusuf Boss aan ons voor. Hij is danser en choreograaf.
Mohamed Yusuf Boss is, samen met Shara Maaskant, als maker betrokken bij De Wijk De Wereld. Het duo geeft ons een inkijkje in hun voorstelling KÓW (op 16 april te zien in het Grand Theatre) die onder de naam X_Yusuf_Boss wordt ontwikkeld. In deze korte performance spelen Mohamed Yusuf Boss en Shara Maaskant met de ruimte.
Wat gebeurt er als iemand een stuk van jouw ruimte inneemt? Hoe ga je zelf om met de ruimte? Fascinerend om te zien.
In deze voorstelling wordt live gezongen, wat prachtig klinkt en voor een mooie totaalbeleving zorgt.
Daarna gaan we in groepen naar buiten om de wijk te ontdekken. Voor de kerk staan we even stil bij De Witte Tuinen, een tuin die zorgvuldig en liefdevol is aangelegd. Hier worden ook bijen gehouden. In de buurt moet ook nog ergens een geheime tuin zijn, maar in het kader van geheimhouding kunnen we dat niet zien.
We lopen een tijdje door De Hoogte – of toch stiekem Selwerd-Zuid? – en aangezien ik zelf in een ander deel van Groningen woon, is deze buurt voor mij onbekend. Toch voelen de huizen en de bomen, waar je zelfs in het donker de bloesems kunt zien, vertrouwd aan. Alsof ik door mijn eigen wijk loop.
We komen op een plein terecht, waar Lotte Lohrengel en diverse buurtbewoners op ons wachten met koffie, thee en heerlijke cakes. Ontzettend fijn natuurlijk, maar het heeft ook een praktische reden. Lotte wil het publiek namelijk laten nadenken over 'thuisvoelen'. We krijgen drie vragen voorgelegd. Onze antwoorden mogen we op een kaartje schrijven en in een speciale brievenbus deponeren.
De vragen gaan over dagelijkse dingen, maar zijn eigenlijk ook best persoonlijk: wat maakt dat je je thuis voelt, voel je je weleens ontheemd en wat zie je als je naar buiten kijkt?
De geuren van koffie en cake dragen er volgens mij aan bij dat iedereen – ik in ieder geval wel – alles open en eerlijk invult. Ja: het is donker, maar hier is alles knus en gezellig. Bijzonder om deel uit te mogen maken van een huiselijke setting, terwijl je gewoon buiten staat.
We lopen verder en komen uit bij Edanz: een centrum voor ontmoeting, bewustwording en ontwikkeling. Hier gaan we naar binnen. In een sfeervolle ruimte worden we getrakteerd op muziek van het collectief Bab_Ad_daar: een initiatief van de Syrische Ahmad Abdulwahab, in samenwerking met Noord Nederlands Toneel.
Ahmad deed vorig jaar mee aan De Wijk De Wereld en vertelde toen als danser een indrukwekkend verhaal. Met Bab_Ad_daar wil hij de deur openen voor andere nieuwkomers die bezig willen zijn met dans, theater of muziek. Op deze manier krijgen zij meer mogelijkheden om naar buiten te treden.
In Edanz brengt Bab_Ad_daar een kleinschalig muziekoptreden met een oorspronkelijk geluid. Het duurt daarna een tijdje voordat we weer opstaan: we moeten verder, maar we hadden rustig een uurtje langer kunnen luisteren.
Een koninklijke strijd om eierballen...
Van Edanz wandelen we richting de Bedumerweg en daarmee belanden we in een hele andere wereld. Bij Cafetaria Koning worden we gadegeslagen door de stamgasten, terwijl Mirjam van Dijk van ZUHAUSE ons uitnodigt om een koningshoedje te pakken.
Met die hoedjes spelen we een eigenzinnige versie van petje op-petje af: een quiz met allerlei vragen over Cafetaria Koning. Daarna mogen we allemaal een ambachtelijke eierbal proeven uit hun keuken. Hoera!
Later vertelt Google mij dat Cafetaria Koning al sinds 1945 bestaat. Dit is dus een plek met een lange en rijke geschiedenis. Voor juni zal er ongetwijfeld een schat aan nieuwe verhalen naar boven komen. Het maakt mij in ieder geval erg nieuwsgierig naar het vervolg.
De wandeling wordt afgesloten in de kerk. Maker Rosa Da Silva zingt onder begeleiding van Remko Wind een nieuw en meeslepend lied. Daarna komt ook de Syrische Rouba het podium op. Vorig jaar zong zij 'Hij gelooft in mij' in de Stadsschouwburg. Vanavond brengt Rouba dit lied opnieuw. Met vertrouwen en plezier staat zij te zingen en het publiek geniet met haar mee.
Hoe de voorstelling in juni gaat worden, blijft nog even de vraag. Toch vind ik het bijzonder om nu al te ervaren dat de makers, de wijkbewoners en het publiek met elkaar meeleven en verbonden zijn. Dat is volgens mij de kracht van De Wijk De Wereld.
Theaterwerkplaats De Wijk De Wereld is een initiatief van De Oosterpoort & Stadsschouwburg, het Noord Nederlands Toneel/Club Guy & Roni en de Wijkjury. De voorstellingen zijn dit jaar op 13, 14 en 15 juni in de Stadsschouwburg te zien. Meer informatie: www.dewijkdewereld.nl