Kabaal Muziektheater speelt Tegengas 'Wat is er aan de hand? Je leest het morgen in de krant…'

Hoe kun je de wereld verbeteren als je de gevolgen van gaswinning en klimaatverandering zelf ondervindt? Blijft het bij een spandoek of protestlied? Bel je de krant, kraak je een pand of moet je overgaan tot veel hardere acties? In de voorstelling 'Tegengas' van Kabaal Muziektheater kiezen de jongeren voor een eigen manier om actie te voeren.

Het thema van deze musical is stevig: klimaatverandering.

Volgens Robert Ramaker (componist/dirigent & artistieke leiding) is dit onderwerp tot stand gekomen vanuit gesprekken met de groep en zijn eigen bezorgdheid over het klimaat. De musical wil laten zien wat de gevolgen zijn van de aardbevingen; dit is voor Robert onlosmakelijk met klimaatverandering verbonden. Sommige jongeren uit zijn groep hebben serieuze problemen ondervonden door scheuren in hun huizen. Kabaal Muziektheater wil het publiek meegeven: luister naar jongeren. Over dertig jaar is deze wereld van hen. Zorg ervoor dat ze er nog wat mee kunnen.

Tegengas
Poster van de voorstelling Tegengas. © René van Dijk (posterontwerp), verkregen van Kabaal Muziektheater.

De Musicalgroep (12-18 jaar) van Kabaal voert Tegengas meerdere keren op in het Vrijdag Theater.  Bijzonder is dat deze musical daarnaast in Warfhuizen te zien is: in het aardbevingsgebied. Ik maak deze voorstelling in Groningen mee, precies op de dag waarop staatssecretaris Hans Vijlbrief aankondigt dat de gaskraan op 1 oktober toch echt dicht gaat en dat daarmee aan zestig jaar gaswinning in Groningen een einde komt. Als 'bezorgde Groninger' denk ik vooral: eerst zien en dan geloven... De volgende dag ketenen activisten van Extinction Rebellion zich vast aan een spoorlijn, net buiten het terrein van Tata Steel. Volop ontwikkelingen en actie dus. Datzelfde kun je zeggen over Tegengas.

Tien minuten voordat de musical begint, meld ik mij in het Vrijdag Theater. Ik krijg een flyer aangeboden met een beschrijving van de voorstelling. Buiten is het weer drukkend en tropisch: slaat de klimaatverandering toe? Binnen is de sfeer gemoedelijk. Er zijn veel mensen op dit evenement afgekomen, iedere leeftijd is vertegenwoordigd. Ik bevind me tussen alle ouders, vrienden, grootouders, broers en zussen van de deelnemende jongeren. Een verwachtingsvol publiek.

Tegengas
© Mirjam Mulder, generale repetitie voorstelling Tegengas, Kabaal Muziektheater, uitgevoerd door de musicalgroep (12-18 jaar)

In de zaal vind ik een mooie zitplek: middenachter, met goed zicht op het hele toneel. Ik heb een grote rugzak bij me, die ik onder mijn stoel schuif; alsof het handbagage is onder een vliegtuigstoel. Ik pak de flyer en lees de laatste zinnen: "We hopen dat u ervan geniet. En dat u na afloop even nadenkt voor u weer in een vliegtuig stapt."

De hoogste tijd om (figuurlijk) mee te vliegen met de hoofdpersonen uit deze musical.

Het verhaal: een groep jongeren kraakt een pand. Ze voeren actie, omdat hun toekomst onzeker is geworden. Lex voert de groep aan en is samen met zusje Saar hun eigen huis ontvlucht dat vol scheuren zit. In het kraakpand leren we ook Anouk kennen die de wereld wil verbeteren. Joyce werkt aan een protestlied. Een journaliste blijkt bereid om hun verhaal in de krant te zetten, maar mag dit niet doen van de hoofdredactrice, want: 'kindernieuws is geen nieuws'.

Tegengas
© Mirjam Mulder, generale repetitie voorstelling Tegengas, Kabaal Muziektheater, uitgevoerd door de musicalgroep (12-18 jaar)

Bente heeft geen idee wat er allemaal gaande is bij haar leeftijdsgenoten. Klimaatzorgen, actievoeren en aardbevingen bestaan niet in haar wereld. Haar moeder, directrice van de gasfabriek, heeft er eigenhandig voor gezorgd dat Bente niks tekort komt. Nu helpt ze haar dochter om, samen met haar vriendinnen, beroemd te worden. Maar eigenlijk wil Bente vooral opgemerkt worden… Haar moeder drukt Bente en haar vriendinnen op het hart: vooral blijven oefenen, oefenen, oefenen! En o ja: moederlief heeft ook een ander, aanstekelijk lied geschreven, als vervanging voor de tekst van Bente: 'Groen moet je doen…' Prachtige reclame voor haar gasbedrijf op die manier. Win-win. Toch?

De krant schrijft vooral over het aanstormend talent - er is een nieuwe meidengroep opgestaan -  en de 'groene gasfabriek'. Over de protesten van de jongeren bij de gasfabriek blijft het stil…

Door allerlei intriges en ontwikkelingen komen alle verschillende personages en verhaallijnen bij elkaar.

In Tegengas gebeurt veel tegelijk. Dan is het fijn om te zien dat iedereen op het podium de kans heeft om te schitteren en de verschillende kanten van hun personage kunnen laten zien. Zo blijkt Lex – degene die in eerste instantie de grootste mond heeft – eigenlijk een klein hart te hebben. De scheuren in hun huis hebben grote gevolgen: ze gaan door de mensen heen... Het zusje van Lex lijkt jong en kwetsbaar, maar blijkt verrassend daadkrachtig: daar heeft niemand op gerekend.

Tegengas
© Mirjam Mulder, generale repetitie voorstelling Tegengas, Kabaal Muziektheater, uitgevoerd door de musicalgroep

De verschillende ontwikkelingen leiden uiteindelijk tot de ontvoering van Bente. Die op haar beurt anders gaat kijken naar de situatie rondom de gasfabriek, waar haar moeder de scepter zwaait. De grote vraag is: hoe nu verder? Eindelijk is er die gewenste aandacht van de journalisten! Maar de jongeren hebben nu ook een gijzelaar in hun midden…

Op een grappige manier wordt het publiek bevraagd door de groep.

Tussen alle spannende gebeurtenissen krijgen wij een interessante blik op de mediawereld voorgeschoteld en hoe vluchtig het 'normale nieuws' eigenlijk is. Er worden vragen op het publiek afgevuurd. Wat vinden we eigenlijk van deze voorstelling, is het nog interessant allemaal? Oftewel: "Wat is er aan de hand? Je leest het morgen in de krant…" Het werkt ontwapenend; de zaal – inclusief de schrijver van Theater050 – laat zich leiden door deze vrolijkheid.

Tegengas
© Mirjam Mulder, generale repetitie voorstelling Tegengas, Kabaal Muziektheater, uitgevoerd door de musicalgroep (12-18 jaar)

Het thema van Tegengas is serieus. Voor mij is duidelijk dat er nog heel veel moet veranderen om de toekomst voor jongeren te verbeteren. Toch zie ik alleen maar vrolijke gezichten na afloop. Van trotse familieleden, vrienden, vriendinnen en de deelnemende jongeren zelf. Zo'n twee uur lang heeft de musicalgroep zichzelf laten horen en zien, samen met de muzikanten. Ik heb fraaie liedjes, spitsvondige dialogen en vooral veel enthousiasme meegemaakt. Zingen, dansen, teksten leren, oefenen, oefenen, oefenen, nieuwe dingen ondernemen en misschien wel jezelf overwinnen... Genoeg redenen om trots te mogen zijn.

Op 2 juli om 14:30 is 'Tegengas' te zien in Theater in de Warf, Warfhuizen. Voorafgaand aan de voorstelling is er een gratis workshop 'musical zingen' voor jongeren van 10 tot 18 jaar van 11:00-12:00. Bekijk de website van Kabaal Muziektheater voor alle details.

Makers

Tegengas
© Mirjam Mulder, groepsfoto musicalgroep, voorstelling Tegengas, Kabaal Muziektheater

Tegengas werd geschreven door Robert Ramaker en Kitty Goemaat. Samen zijn zij de drijvende kracht achter Kabaal, een musicalschool in Groningen voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar. Elk jaar maken ze met de oudste groep een avondvullende voorstelling over actuele onderwerpen voor jongeren.

Naast de Musicalgroep (12-18 jaar), heeft Kabaal Muziektheater een Kinderkoor (groep 3-5) en de Kaballero's (groep 6-8).

Productieteam Tegengas
Kitty Teuben: dans
Pieter Mulder: productieleiding
Mirjam Mulder: kostuums
Chris Lutje Spelberg: geluidstechniek
René van Dijk: posterontwerp
Izzy Smit en José Scholte: grime
Kitty Goemaat: regie en script
Robert Ramaker: composities en script

Band: Sebastiaan Wiering (bas en cello), Wouter Offringa (gitaar), Daan Noordhoek (drums) en Robert Ramaker (piano)

Hoofdafbeelding: © Mirjam Mulder, generale repetitie voorstelling Tegengas, Kabaal Muziektheater, uitgevoerd door de musicalgroep (12-18 jaar)

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl