Theater - online voorstellingen Thuisblijven en toch het theater bezoeken

Door de corona-maatregelen zijn alle theaters dicht tot 1 juni. Voor theaters, gezelschappen en theaterbezoekers is dit een vreemde tijd: voorstellingen worden uitgesteld of gaan helemaal niet meer door. Gelukkig zijn sommige voorstellingen online te bekijken. Dit overzicht wordt in april verder aangevuld.

Datum laatste wijziging: 21 april

Grand Theatre

Het Grand Theatre zendt een aantal voorstellingen online uit, onder de titel GT Online. Deze registraties zijn uitgekozen door medewerkers van het Grand Theatre. Het gaat om voorstellingen waar zij een speciale band mee hebben. Deze registraties zijn iedere vrijdag vanaf 20.30 te zien en blijven 24 uur gratis beschikbaar.

Op 26 maart is de voorstelling The Dog Days Are Over gestart van choreograaf Jan Martens. Acht jonge dansers (zie foto boven dit artikel - © Piet Goethals) geven zich over aan die ene beweging: de sprong. Met deze voorstelling zoekt Jan Martens naar het ware gezicht van de danser. Wat willen we tonen, wat willen we zien?

Op 27 maart is de voorstelling Sweat Baby Sweat getoond op de site van het Grand Theatre, eveneens van Jan Martens. Met deze voorstelling creëert hij een traag duet waarin een man en een vrouw acrobatische kracht met mentale kwetsbaarheid verbinden: een blik op de liefde, voorbij alle clichés.

Op vrijdag 3 april wordt Poëten & Bandieten vertoond van De Warme Winkel: een tweedelige registratie. Deze voorstelling gaat over het leven en het werk van de Russische dichter Boris Ryzhy (1974-2001).

De jeugdvoorstelling Hotel Perdu van Het Houten Huis is te zien op 10 april. Hotel Perdu is een troostrijke plek voor iedereen die iets uit te zoeken heeft: een komen en gaan van bizarre personages.

Terra Incognita van Dunja Jocic (Club Guy & Roni) is een fysiek en interdisciplinair duet gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal van Vladimir Nabokov. Hierin proberen ontsnapte vrienden in de tropische hel van Badonia het onbekende land Gurano Hills te bereiken. Deze voorstelling wordt op 17 april getoond.

A Hard Day’s Night van Mads Wittermans wordt op 24 april live gespeeld en gestreamd.

SPOT Groningen

Onder de noemer SPOT/Thuis selecteert SPOT Groningen wekelijks een aantal voorstellingen die thuis bekeken kunnen worden. Deze voorstellingen zijn onderverdeeld in cabaret, toneel, jeugdvoorstellingen en dans.

NNT

NNT heeft zorgvuldig naar de eigen registraties gekeken en daarvan een aantal uitgezocht. Tot en met 2 april is hun voorstelling Salam (uit 2018) online te bekijken. Salam is een voorstelling die grote, religieuze en maatschappelijke conflicten terugbrengt tot menselijke verhalen over liefde, spijt, jaloezie en pijn.

Club Guy & Roni

Donderdag Verwonderdag is een initiatief van verschillende gezelschappen en theaters. Iedere donderdag vanaf 18.00 wordt een registratie gedeeld van één van de deelnemende gezelschappen. Op 2 april is gestart met TETRIS Mon Amour van internationaal dansgezelschap Club Guy & Roni + Slagwerk Den Haag (2017, choreografie Roni Haver). Deze voorstelling is tot en met 9 april te bekijken.

NITE Hotel

Op 28 april opent het virtuele NITE Hotel zijn deuren. Tijdens deze NITE NIGHTS is iedere avond een theatervoorstelling te zien, waaronder Before/After - de nieuwste NNT-voorstelling van regisseur Guy Weizman, deze zou in de Stadsschouwburg in premiere gaan, maar wordt op 30 april online getoond - en LOVE en Happiness van Club Guy & Roni. Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag spelen muziekstukken. Het NITE Hotel is tot en met 2 mei toegankelijk.

Andere voorstellingen

Op Facebook is tot en met 26 april de dansvoorstelling Henry te zien van het Scapinoballet Rotterdam. Itamar Serussi vertelt hierin een persoonlijk verhaal met een stortvloed aan beelden. Soms poëtisch, dan weer recht voor z’n raap. Als een pop-up store van emoties.

Met Het Houten Huis voor thuis deelt Het Houten Huis een aantal voorstellingen, waaronder de poëtische tragikomedie Droogland.

Onder de titel #TROOSTPOOL bieden theatermakers van Toneelgroep Oostpool hun werk aan in nieuwe vormen, waaronder De Rattenvanger, als unieke hoorzitting in drie delen. Daarnaast buigen toneeltekstschrijvers zich over twee grote vragen. Hoe nu mens te zijn in tijden van isolatie? Hoe nu mens te zijn onderweg naar het nieuwe normaal?

Op YouTube staat een registratie van Grutte Pier fan Kimswert van locatiegezelschap PeerGrouP: een meeslepende tragedie over het leven en de missie van Grutte Pier. Deze openluchtvoorstelling werd in de zomer van 2016 uitgevoerd.

Vanuit een lege Stadsschouwburg Amsterdam lezen acteurs uit het Nederlandse theater dagelijks één verhaal uit Boccaccio's Decamerone. Als ode aan het leven. Iedere dag om 20:00 verschijnt een nieuwe episode op de website van Internationaal Theater Amsterdam.

Onder de naam De Verleiders - Kijk Thuis zijn eerdere voorstellingen van De Verleiders te bekijken op YouTube, waaronder Slikken en stikken (uit seizoen 2016 - 2017), De casanova's van de vastgoedfraude en Stem Kwijt.

Het Amsterdamse gezelschap Jakop Ahlbom Company wil met hun voorstellingen een magisch universum creëren, met een mix van mime, slapstick, dans, muziek, illusionisme en special effects. Momenteel worden twee van hun voorstellingen via de website aangeboden: Het Leven een Gebruiksaanwijzing en De Architect. Om deze te bekijken, wordt een link gemaild.

Stage Entertainment Nederland komt met een online platform vol content van de afgelopen twintig jaar uit de archieven van Joop van den Ende Theater Producties en Albert Verlinde Entertainment, genaamd Stage Memories. Op dit platform zijn onder meer deze musicals te zien: Piaf (2008), met Liesbeth List in de hoofdrol, Rex (2001) en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (2003), met Chantal Janzen, René van Kooten, Loekie Knol en Kim-Lian van der Meij.

Het Nederlands Dans Theater zendt NDT-balletten uit van bekende choreografen onder de noemer NDTV. Iedere week wordt een nieuwe video gelanceerd op de website van NDT.

Op de site van de VPRO wordt de familievoorstelling Snorro vertoond van het Ro Theater: een parodie op 'Zorro'. De mysterieuze, fijnbehaarde Snorro en zijn trouwe, babbelzieke paard Wervelwind bestrijden onrecht en corruptie tijdens het schrikbewind van de hypocriete El Commandante. Maar er is ook liefde in het spel...

Theater en productiehuis De Generator is een nieuw Leids initiatief voor professioneel maatschappelijk geëngageerd theater en grensoverschrijdende kunst. Via Onze makers in quarantaine, een livestream op hun YouTube-kanaal, is het mogelijk om online kennis te maken met één van de theatermakers van De Generator: iedere vrijdag om 20:00. Waar bevindt hij/zij zich in het kunstenaarschap? Ook wordt er een clip getoond van recent werk: werk dat wordt gemaakt of de afgelopen maanden is gemaakt.

Heb jij andere online theaterprojecten ontdekt in Groningen? Laat het vooral weten via redactie@theater050.nl. We komen graag online een kijkje nemen.

 

Foto bij dit artikel
© Piet Goethals
Voorstelling De Dog Days Are Over - Jan Martens

Nog even dit

Onze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl