Theater - online voorstellingen Thuisblijven en toch het theater bezoeken

Door de corona-maatregelen zijn alle theaters dicht tot 1 juni. Voor theaters, gezelschappen en theaterbezoekers is dit een vreemde tijd: voorstellingen worden uitgesteld of gaan helemaal niet meer door. Gelukkig zijn sommige voorstellingen online te bekijken.

Grand Theatre

Het Grand Theatre zendt een aantal voorstellingen online uit, onder de titel GT Online. Deze registraties zijn uitgekozen door medewerkers van het Grand Theatre. Het gaat om voorstellingen waar zij een speciale band mee hebben. De voorstellingen van GT Online zijn 24 uur lang gratis te zien.

Vanavond (26 maart) is vanaf 20.30 de voorstelling The Dog Days Are Over te zien van choreograaf Jan Martens. Acht jonge dansers (zie foto boven dit artikel - © Piet Goethals) geven zich over aan die ene beweging: de sprong. Met deze voorstelling zoekt Jan Martens naar het ware gezicht van de danser. Wat willen we tonen, wat willen we zien?

Morgen (27 maart) wordt vanaf 20.30 de voorstelling Sweat Baby Sweat getoond op de site van het Grand Theatre, eveneens van Jan Martens. Met deze voorstelling creëert hij een traag duet waarin een man en een vrouw acrobatische kracht met mentale kwetsbaarheid verbinden: een blik op de liefde, voorbij alle clichés.

SPOT Groningen

Onder de noemer SPOT/Thuis selecteert SPOT Groningen wekelijks een aantal voorstellingen die thuis bekeken kunnen worden. Deze voorstellingen zijn onderverdeeld in cabaret, toneel, jeugdvoorstellingen en dans.

NNT

NNT heeft zorgvuldig naar de eigen registraties gekeken en daarvan een aantal uitgezocht. Momenteel is hun voorstelling Salam (uit 2018) online te bekijken. Deze registratie is zichtbaar tot en met 2 april. Salam is een voorstelling die grote, religieuze en maatschappelijke conflicten terugbrengt tot menselijke verhalen over liefde, spijt, jaloezie en pijn.

Andere voorstellingen

Tot en met morgen (27 maart) is een digitale balletregistratie te zien van de voorstelling Mutual Comfort van gastchoreograaf Edward Clug.

Op de site van de VPRO wordt de familievoorstelling Snorro vertoond van het Ro Theater: een parodie op 'Zorro'. De mysterieuze, fijnbehaarde Snorro en zijn trouwe, babbelzieke paard Wervelwind bestrijden onrecht en corruptie tijdens het schrikbewind van de hypocriete El Commandante. Maar er is ook liefde in het spel...

Heb jij andere online theaterprojecten ontdekt in Groningen? Laat het vooral weten via redactie@theater050.nl. We komen graag online een kijkje nemen.


Foto bij dit artikel
© Piet Goethals
Voorstelling De Dog Days Are Over - Jan Martens