Noorderzon 2024 – Containerpro­gram­ma (deel 2) Manifesteren valt (niet) te leren

Het is zaterdagmiddag, broeierig warm, als ik in de container van Collectief Aap in een Aquarium duik. Deze voorstelling is helemaal uitverkocht. Bij binnenkomst voel ik mij als een sardientje in een iets te klein blik. Blijkbaar ben ik niet de enige die bereid is om alle geheimen van het leven tot mij te nemen. Gaat dit lukken? Dat is de vraag.

'Aap in een Aquarium'… Die naam intrigeert mij. Het blijkt te zijn afgeleid van een gemoedstoestand. Het zou zomaar kunnen dat we ons als een aap in een aquarium voelen. Immers: het leven kan vreemd zijn. Probeer maar eens een kort antwoord te bedenken op de vraag: 'wat doen we hier?' Dat is bijna niet te doen, denk ik. Toch gaan de makers op zoek naar een antwoord. Het resultaat is deze korte voorstelling: Geef zin.

Hoe kunnen we gelukkig worden? Dat gaan Anna-Marije de Boer en Els Vegter van Collectief Aap in een Aquarium ons haarfijn uitleggen. Op deze warme zomerdag, waarin de container langzaam maar zeker in een zweethut transformeert, ontvangen zij het publiek met een glimlach. En ze hebben heel wat handige zelfhulptips voor ons.

Ik geef toe: persoonlijk kan ik wel wat wijze raad gebruiken.

Deze voorstelling lijkt te zijn gemaakt voor mensen zoals ik. Voordat ik deze container bezocht, was ik weer eens mijn telefoon kwijt. Om te erachter te komen waar dat ding kon liggen, besloot ik mijn nummer te bellen. Geen gehoor… Dat vond ik op zichzelf al een afwijzing, maar daarna werd het pas echt gênant. Toen ik mijn telefoon eindelijk weer terugvond, verkeerde ik in totale verwarring. Er was gebeld, wie kon dat nou zijn? Het duurde pijnlijk lang voordat ik besefte dat ik het zelf was… Allesbehalve een succes-ervaring dus. Welkom in mijn leven.

In de container klinkt de boodschap dat succes een keuze is en dat het naar je toekomt. Alles wat we willen, ligt binnen handbereik. We hoeven het alleen nog te omarmen. Fantastisch! Geluk is na te jagen, gewoon door alle kennis tot ons te nemen en ernaar te handelen. Oftewel: manifesteren is te leren. Gewoon denken aan alle gunstige uitkomsten en dan wordt alles vanzelf werkelijkheid. Ja, echt waar. Het publiek grinnikt.

Gaandeweg veranderen alle goedbedoelde tips in een bombardement van geluksadviezen.

De zelfhulp-tips volgen elkaar in hoog tempo op: retraites, marathons lopen, opruimen, geld doneren, sapkuren volgen, botox spuiten, bidden tegen God of nou ja: wie ook maar luistert… Deze vraag dringt zich op: in hoeverre is succes nou écht een keuze? We kunnen ons natuurlijk suf gaan manifesteren. Maar kun je zeggen dat je een gelukkig leven leidt als influencers je op social media voortdurend vertellen wat je moet doen of kopen?

Ik ben weliswaar onhandig met mijn telefoon, maar het is mij toch maar mooi gelukt om mijn Instagram account eraf te gooien. Daarmee heb ik ook alle 'manifesteer-happy-geld-gezond- influencers' eruit gewerkt. Nu zit ik hier op Noorderzon en raak bedolven onder alle 'feelgood adviezen'… Alsof mijn Instagram-tijdlijn opnieuw tot leven is gewekt. Oei, dat voelt ongemakkelijk.

'Dat leven hè, waar doen we het toch voor?' Voor hetzelfde geld waren we iemand anders. Of een kat.

Op de stillere momenten ontstaat er duidelijkheid over wat er belangrijk is in het leven. Los van de buitenkant en het uiterlijk vertoon. De makers kijken naar boven, richting het heelal en denken hardop na over hun eigen leven. De verbinding tussen de mensen lijkt te ontbreken. Op straat draagt iedereen oordopjes. Wij allemaal...

In de allerlaatste minuten wordt er niet meer gemanifesteerd. Onder de benen van de vrouw die naast mij zit, halen de makers een klein pakketje tevoorschijn. Het blijkt een miniatuur-versie van onze container te zijn. Op die kleine container worden twee beertjes neergezet, naast elkaar.  Ze worden zorgvuldig uitgelicht. De hoofden van de beertjes bewegen. Een voor een kijken ze het publiek aan. Er ontstaat verbinding. Ja, zo moet het leven zijn. Een ontroerend en krachtig slot.

Artikelen over Noorderzon

In dit overzicht zijn alle artikelen van Theater 050 over Noorderzon Festival of Performing Arts & Society terug te lezen.

Hoofdafbeelding: © Robin Marks, Collectief Aap in een Aquarium, Noorderzon 2024

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl