De Wijk De Wereld 2020 - Juersson Hermanus 'Ik wil laten zien hoe sterk deze groep is'

Danser en choreograaf Juersson Hermanus werkt dit jaar voor de eerste keer mee aan De Wijk De Wereld. Samen met zeven bewoners uit de wijk Beijum ontwikkelt hij een dans. Dat is een intensief en inspirerend proces. Juersson vertelt over zijn drijfveren en over de manier waarop hij zijn dansgroep stap voor stap richting de Stadsschouwburg laat bewegen.

Met een diverse groep - de jongste deelnemer is tien jaar en de oudste 60+ - is Juersson druk aan het repeteren voor De Wijk De Wereld. Iedere repetitie duurt twee uur en dat proces is nu ongeveer halverwege. Eind augustus is de groep te zien in de Stadsschouwburg. "Vanaf nu gaat de motor aan," zegt Juersson met een glimlach op zijn gezicht. "Van tevoren kenden de deelnemers elkaar eigenlijk niet. Inmiddels zijn ze helemaal vertrouwd met elkaar. Iedereen brengt een bepaalde energie in het stuk wat wij gaan doen, dat vind ik fijn om te zien."

Vertrouwen en veiligheid als basis

Blanco en zonder professionele ervaring zijn de deelnemers dit project ingestapt. Straks moet er een gemeenschappelijk stuk staan en een gedeelte waarin iedereen een eigen solo heeft. "In de solo laat iedereen zien wie hij of zij is. Het groepsgedeelte gaat over de vraag: 'hoe voel je je in de groep?' en over de balans tussen ruimte geven en ruimte innemen," verklapt Juersson alvast. Om deze performance neer te zetten is volgens hem vertrouwen en veiligheid nodig. "Die basis zorgt ervoor dat je dingen durft en jezelf kan laten zien. Dat maakt het ook superleuk. De groep voelt nu als een familie, we lachen en praten met elkaar."

Iedere deelnemer brengt iets in en beweegt op een eigen manier. Met die eigenheid wil Juersson graag aan de slag. "Ik ga niemand vertellen hoe hij of zij zich moet bewegen, het gaat er namelijk niet om dat ik iemand een bepaalde stijl opleg. Voor mij is het belangrijk dát diegene beweegt en dat we met ons allen in beweging zíjn. In die beweging mag je vrij zijn en onderzoeken waar jouw eigen grenzen liggen."

de wijk de wereld
© Mirjam Theissen, repetitie De Wijk De Wereld - Juersson Hermanus
We zijn rustig aan begonnen, nu kan ik meer gas geven.

Juersson is bewust voorzichtig van start gegaan, om vertrouwen op te bouwen en de mogelijkheden van de groep te verkennen. Hij vertelt over dat proces: "Dat is het uitdagende, want natuurlijk zijn er individuele verschillen. Ga je tot het punt waar jouw grenzen liggen of kies je ervoor om een stap verder te gaan? Als maker kijk ik ook naar wat er nodig is om de groep op een fijne en veilige manier te pushen. In het begin heb ik hen opdrachten gegeven die te maken hadden met leiden en volgen. Telkens werd er een stap bij gezet, steeds een beetje meer gas geven..."

Hij glundert. "Op een gegeven moment heb ik gezegd: 'Nu ga ik jullie behandelen als een professionele dansgroep.' Dat vertrouwen is er." Zelf studeerde hij in 2019 af als docent Dans bij de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. De docenten van deze opleiding gaven hem de bouwstenen 'vertrouwen' en 'veiligheid' mee. Juersson zegt hierover: "Wat ik van hen heb geleerd, neem ik mee naar andere situaties. Mijn opleiding draagt daarom ook bij aan het dansstuk wat we nu maken."

de wijk de wereld
© Mirjam Theissen, repetitie De Wijk De Wereld - Juersson Hermanus
Als je niet beweegt, sta je als mens stil.

Het publiek krijgt in de schouwburg in ieder geval geen voorgebakken verhaal voorgeschoteld. Juersson: "We willen vooral tonen hoe een persoon zich binnen een groep ontwikkelt en hoe degene individueel staat. Ook wil ik laten zien hoe sterk zo'n groep als deze is." Hij klinkt vastberaden.

De afgelopen periode is, door Covid-19, niet makkelijk geweest. Contact hebben en samen bewegen waren opeens niet meer vanzelfsprekend. De noodzakelijke maatregelen bleken hun weerslag te hebben op het maakproces. Juersson: "Door deze situatie moesten we natuurlijk terughoudend zijn. Nadat er versoepelingen kwamen en we eindelijk weer konden bewegen, bleek de groep fysiek toch wat minder soepel dan voorheen. En ik wil juist niet dat mensen zich inhouden, anders sta je stil. Gelukkig merk ik nu dat iedereen weer durft te gaan en dat we samen weer in beweging kunnen zijn. Iedereen draagt dit stuk. Dat vind ik ontzettend inspirerend."

De kracht van verbinding

In Groningen is Juersson actief bij Urban House, als projectmedewerker en danscoach. Eind juli was hij als danser te zien in de voorstelling AFAR. Door te dansen wil hij mensen met elkaar verbinden. Die verbinding vindt hij essentieel, ook in onze samenleving. Hij ervaart dat er ongelijkheid is en dat mensen buitengesloten kunnen worden. Dat vormt voor hem een van de redenen om zich in te zetten voor Black Lives Matter. "We komen dan samen in beweging en bevinden ons op een gelijk niveau. Hierdoor is iedereen met elkaar verbonden: we doen dit met ons allen."

Als je danst, ben je verbonden. Wat je geleerd hebt, neem je mee.

Die verbinding - een eenheid vormen met elkaar - is volgens Juersson ook terug te zien in zijn projecten. "Als je bijvoorbeeld bezig bent met hiphop, houd je samen een cultuur in stand. Bovendien haal je telkens inspiratie uit jezelf en uit anderen. Wat je leert van elkaar, werkt door in de toekomst."

De stap naar de Stadsschouwburg
de wijk de wereld
© Mirjam Theissen - Juersson Hermanus - De Wijk De Wereld

Als maker is Juersson nieuw bij De Wijk De Wereld. Over de samenwerking vertelt hij: "Het is een mooi en hecht team. Iedereen is bezig met een eigen project, maar wat ik mooi vind is dat we elkaar daarin ook beïnvloeden en dat er wordt meegedacht. Straks in de Stadsschouwburg komen alle stukken samen."

De datum van de uitvoering komt steeds dichterbij. Juersson is niet van plan om zijn dansers meteen in het volle theaterlicht te zetten. "Nee, die ervaring zou te intens zijn, zeker als je nog geen podium-ervaring hebt. Als dan opeens het licht aangaat, bouw je veel meer spanning op. Dat kan jouw lichaam en dans beïnvloeden." Hij denkt erover na om voorafgaand aan de voorstelling een try-out te geven aan een kleine groep toeschouwers. Het wennen aan het theater kan op die manier stap voor stap verlopen.

De ervaring blijft, ook als dit project is afgelopen.

Wat gaat er gebeuren als alle voorstellingen van De Wijk De Wereld zijn afgelopen? Over die vraag moet Juersson even nadenken. "Eigenlijk ben ik ook benieuwd hoe dit verdergaat. Maar wat ik wél weet: als iets stopt en je niet meer bij elkaar bent, kun je die ervaring - datgene wat we van elkaar hebben geleerd - op een later moment weer doorgeven. Dat is het cadeau wat we aan elkaar hebben gegeven."

Hij besluit: "Op 28 augustus laten de dansers zichzelf zien in de Stadsschouwburg en ik heb er alle vertrouwen in dat zij gaan knallen. Dan zijn we weer samen."


De Wijk De Wereld is op 28, 29 en 30 augustus te zien in de Stadsschouwburg, voor een kleiner aantal bezoekers (volgens de richtlijnen van het RIVM). Op de website van SPOT Groningen is meer informatie te vinden over de makers, organisatie en speeltijden.

Foto's: © Mirjam Theissen

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl