Noorderzon 2022 – Narrow Spaces Rauw, kwetsbaar en intiem

In het Noorderplantsoen is het zonnig en licht. Die beleving gaat binnen een half uur veranderen… Ik sta niksvermoedend te wachten bij locatie 'De Vliegende Vis', waar straks een scène uit Narrow Spaces wordt uitgevoerd: een nieuwe voorstelling van moON productions die nu nog volop in ontwikkeling is. Bijzonder is dat het Noorderzon-publiek op die manier een indruk krijgt van het maakproces.

De Leliesingel stond op Noorderzon bekend om de containervoorstellingen. Als bezoeker had je hier de mogelijkheid om kaartjes te kopen voor een korte voorstelling. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van dit concept: lastminute (op = op) een kaartje kopen en jezelf laten verrassen. Het programma dat eerder in de containers plaatsvond, is nu ondergebracht op twee nieuwe locaties: De Vliegende Vis en de Kameleon.

Geen containers, maar ruime tenten. Plus: meer technische mogelijkheden voor de makers. Dat is hier al te merken bij binnenkomst. De muur van lampen die op de speelvloer is opgebouwd, zou moeilijk in een container hebben gepast. Het zorgt voor een mysterieuze en intieme belichting. Verder valt het ruime speelvlak op.

De gedachte achter 'Narrow Spaces' laat zich niet zomaar grijpen.

Zeker niet voor bezoekers die zonder voorkennis een kaartje kopen, wat meestal het geval is. Gelukkig is daar Hendrik Aerts, mede-oprichter van moON productions. Hij wacht het publiek op en vertelt ons in grote lijnen waar de voorstelling over gaat. Vier mannen zijn tot elkaar veroordeeld in een complexe wereld. Ze wonen op een plek waar de tijd stil lijkt te staan. Hun liefdesrelaties zijn ingewikkeld te noemen.

Narrow Spaces
© Knelis, scène uit Narrow Spaces, moON productions, Noorderzon 2022

Volgens de makers is Narrow Spaces een surrealistische neo-operateske voorstelling over schuld en schaamte, over passie, vernedering en intimiteit. Het is geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse schrijver James Purdy. De voorstelling vangt een ongrijpbare wereld die tegelijkertijd poëtisch en muzikaal is, visueel indrukwekkend, teder en dramatisch is. De makers willen een ode brengen aan de liefde, aan het verlangen aangeraakt te worden en te kunnen bestaan (bron: website moON productions).

In 'De Vliegende Vis' krijgen we drie mannen te zien. Ze brengen een combinatie van muziek en een interactie tussen een helper en een hulpeloze. Of nee: het onderscheid tussen een helper en een hulpeloze is te makkelijk geformuleerd. De 'helper' komt uit de gevangenis en je zou verwachten dat hij nu alle macht heeft over de man die roerloos op de grond ligt. In ieder geval lijkt hij fysiek sterker dan degene die zelfs niet in staat lijkt om te eten.

Wie heeft hier eigenlijk de macht? De verzorger of toch degene die verzorgd wordt?

Allebei? Niemand? Gaandeweg komen de verhoudingen op scherp te staan en zijn er verschuivingen. Er ontstaat een ingewikkeld spel: de mannen beleven intimiteit en stoten elkaar af. Ruw en teder. De drie performers zoeken telkens contact met elkaar. Dat zorgt voor een intense beleving.

In nog geen half uur tijd zien we ontzettend veel facetten van deze voorstelling. Al die tijd durven de spelers zich te geven. Tot het licht wordt gedimd. De performers grissen een paar resterende kledingstukken van de grond. Snel aantrekken, buigen en het welgemeende applaus in ontvangst nemen. Opeens staan we weer buiten. In het volle licht en vol indrukken. En dan is dit slechts de proloog. Het maakt nieuwsgierig naar meer.

Op 28 april 2023 gaat 'Narrow Spaces' in première in Groningen.

Foto's: © Knelis, scène uit Narrow Spaces, moON productions, Noorderzon 2022
Artikelen over Noorderzon

In dit overzicht zijn alle artikelen van Theater050 over Noorderzon Festival of Performing Arts & Society terug te lezen.

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl