Club Guy & Roni i.s.m. Navdhara India Dance Theatre speelt Fortune Indian Summer

De herfst heeft haar intrede gedaan. Mooie dagen afgewisseld door gure. Deze zaterdag zit er zo’n beetje tussenin. Aan de Stadsschouwburg hangen twee lijnen met wapperende kledingstukken. Het ziet eruit als een fraai, gehavend VOC-schip.

Elke lijn eindigt beneden in een hoop afval, met spullen die mogelijk nog gerecycled kunnen worden. Ik zou er, als fanatieke morgenster, best nog een goede stoel of ander bruikbaar stuk uit kunnen vissen. En word altijd wat verdrietig van de moderne wegwerpmaatschappij welke vanzelfsprekend lijkt te zijn. Ik kan er slecht aan wennen. En mis iets: de traditionele première-frietkraam…

Het is feest vanavond!

Club Guy & Roni presenteert in samenwerking met Slagwerk Den Haag en het Navdhara India Dance Theatre haar nieuwste voorstelling Fortune. De zaal is uitverkocht. Een bonte stoet aan mensen krioelt door elkaar. Veelal uitbundig en exotisch uitgedost. De sfeer is opgewonden, de verwachtingen zijn hoog.

Fortune
© OOSTBLOK, voorstelling Fortune: Club Guy & Roni i.s.m. Navdhara India Dance Theatre


De volgende morgen lees ik het programmaboekje. Met uitleg over deze productie. Ik krijg associaties met een gebruiksaanwijzing van een staafmixer of bijsluiter van een zetpil. Daar haak ik na de eerste twee regels ook af. Hoe moeilijk kan het zijn? Ik weet het wel: in het laatste geval gewoon met ruim water innemen. Dus laat ik u vooral vertellen wat ik gezien, gehoord en beleefd heb. En dat kan erg kort: een heel goede, heel slimme en heel vakkundige voorstelling!

Maakt geld gelukkig? Niet persé.

Is het nest waarin je wordt geboren bepalend voor de mate van geluk, succes en welvaart? Niet noodzakelijkerwijs. Maar als je als Brenninkmeijertje of Van der Valkje wordt geboren, hoef je je over één ding net iets minder zorgen te maken. De performers in Fortune zijn geen van allen met een zilveren lepel in de mond geboren. Door de gehele voorstelling heen vertellen ze ons kort daarover. Een wees uit Mumbai, een treinstation-slaper, weer een ander was het mikpunt van jarenlange spot. Allemaal hadden ze ploeterende generaties als voorbeeld. Het gebeurt relativerend: van luchtig tot hilarisch. Met de terugkerende afsluiter: kijk wat ik nu ben, wat ik nu doe. Zonder uitzondering stralen ze van energie en geluk.

Bij binnenkomst staan theaterzaal en podium vol hossende mensen op ophitsende klanken. ‘O, het wordt er weer zo een’, denk ik, terugdenkend aan eerdere NNT-voorstellingen waarbij het publiek mee ging doen. Maar de bezoekers worden naar de plaatsen gedirigeerd en een adembenemend decor wordt zichtbaar. Een kolossale levensboom bestaande uit grof vuil. Ik zie autoportieren, stoelen, een gieter, knalpijpen, beddenspiralen en meer, veel meer. De oevers van de Ganges moeten een stuk schoner zijn nu. Vervolgens val ik een uur lang van de ene verbazing in de andere.

Fortune
© Jesula Toussaint-Visser, voorstelling Fortune: Club Guy & Roni i.s.m. Navdhara India Dance Theatre


De dans, van voornamelijk mannen, is strak. Heel strak en krachtig en inventief met veel Indiase invloeden. Ik krijg het gevoel ingewijd te worden in eeuwenoude rituelen. De muziek van Slagwerk Den Haag is dan weer meditatief, maar veel meer opzwepend en overweldigend. Gebruikmakend van typische Indiase instrumenten. De tableau vivants zijn fascinerend en ontroerend. Met een enorme Boeddha als middelpunt: een hermafrodiet met gouden borsten en een gouden fallus. De gemaskerde figuur met een kinderwagen intrigeert.

Net als de decors zijn ook alle kostuums gemaakt van gerecyclede materialen.

Kostuums van stropdassen, trenchcoats, hoofddoekjes en shawls. De spelers bewegen erin als waren het turnpakjes. En dat is nodig want de dans is veeleisend en uitbundig. Dat kan ook niet anders op de pompende beats. Als publiek zit je te wiebelen op de stoel. Eén minimale uitnodigende beweging van een danser is voldoende: het publiek rijst als één man op en begint te springen, stampen en joelen. De zetpil werkt en de schouwburg schudt op haar grondvesten. Nou zijn we op dat gebied wel wat gewend in Groningen: wie maalt om een scheurtje meer of minder.

Fortune
© OOSTBLOK, voorstelling Fortune: Club Guy & Roni i.s.m. Navdhara India Dance Theatre


Het volgende moment zitten we muisstil en geboeid te kijken naar een schitterend mannenduet. Of eigenlijk een trio: een sigaret lijkt een volwaardige danspartner. Erotisch, liefdevol met humoristische accenten. Even erna wordt een vrouw de speelbal van een zestal kerels. Spannend als een trapezenummer. Toch krijg ik bij veel scenes een soort van déjà vu. Ik heb soortgelijks eerder gezien in producties van het NNT. Oude wijn in nieuwe zakken? Misschien maar is dat erg? Het is fantastische wijn die de tijd heeft gekregen zich te ontwikkelen en te rijpen. En vanavond worden de flessen ontkurkt en mogen we proeven. Wat zeg ik: we worden dronken gevoerd. Chateau Guy & Roni: proost!

Het zijn trucs. Zeker. Maar wel geweldige trucs. Wat Fortune maakt tot inderdaad een heel goede, heel slimme en heel vakkundige voorstelling! Waarmee Club Guy & Roni met Slagwerk Den Haag en met het Navdhara India Dance Theatre ondanks de grillige herfst zorgt voor een heuse Indian Summer. Geld maakt niet gelukkig, deze voorstelling absoluut wel. Heel gelukkig loop ik naar buiten en zowaar… Daar is de frietkraam!!!

Hoofdafbeelding: © Jesula Toussaint-Visser, voorstelling Fortune: Club Guy & Roni i.s.m. Navdhara India Dance Theatre


Credits
De choreografie van de voorstelling is ontstaan door een samenwerking tussen Roni Haver, Guy Weizman, Ashley Lobo en alle dansers.

Dansers
Club Guy & Roni: Adam Peterson, Camilo Chapela, Eliana Stragapede, Igor Podsiadly, Wilchaan Roy Cantu
Navdhara India Dance Theatre: Chetan Solanki, Razul Gautam, Urvil Shah

De muziek is ontstaan door een samenwerking tussen Pepe Garcia, Brendan Faegre, Martijn Baaijens, Jochem Braat, Niels Meliefste en Tarang Poddar.

Slagwerk Den Haag: Martijn Baaijens (sarod, gitaar), Jochem Braat (toetsen, stem) Niels Meliefste (slagwerk, stem), Tarang Poddar (tabla, slagwerk, stem)

Muzikaal leider: Pepe Garcia
Muzikaal dramaturg: Brendan Faegre
Tracks and soundbites: Assin Khan Langa, Dhyanjyoti Borah, INCEPTOR, Sawai Khan
Decor: Ascon de Nijs
Kostuums: MAISON the FAUX
Lichtontwerp: Maarten van Rossem
Geluidsontwerp: Peter Zwart
Dramaturgie: Robbert van Heuven

Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl