Noorderzon 2023 – containerpro­gram­ma (deel 6) De Grootste Show In Het Kleinste Containertje

Het is geen kinnesinne: een show maken en vooral neerzetten in een container van 5,9 bij 2,4 meter. Waarvan de het grootste gedeelte bestemd is voor…publiek! Dan blijven er iets meer dan vier vierkante meters over voor de spelers. Daar hebben deze zes talenten van De Noorderlingen meer dan genoeg aan.

De Grootste Show In Het Kleinste Containertje: daarmee presenteren zes getalenteerde Noorderlingen zich in een soort van mini-revue. Dit sextet volgt de Vooropleiding Theater De Noorderlingen. Tegenwoordig gevestigd in de Kunstwerf: de nieuwbouw naast het NNT samen met Het Houten Huis, Noordpool Orkest, De Steeg en meer. Zij leiden talentvolle jongeren uit het Noorden op welke zich willen ontwikkelen in het theatervak. En met succes. Velen stromen door naar de grotere kunstvakopleidingen en uiteindelijk naar de vaderlandse film-, televisie- en theaterwereld.

Bij binnenkomst worden we getrakteerd op een erg grappige warming-up van een soort showballet.

In ouderwetse badpakjes en vrolijk gebloemde badmutsen en zonnebrillen. Dan is het tijd voor de solisten.

In een aanstekelijke potpourri beleven we vervolgens een heuse revue. Circusnummers, een burlesque-act, dans, zang kortom: er is geen theaterdiscipline welke niet aan bod komt. Waarmee ook meteen de veelzijdigheid van de opleiding wordt aangetoond. Wanneer een Noorderling soleert, participeren de anderen. Door er gewoon heel actief te zijn. Opgaand in het publiek of ondersteuning biedend aan de act.

Als de titelsong van de film 'Titanic' door de container schalt, krijgt de (uitstekend) playbackende jongedame eerst met behulp van een flinke ventilator lieflijk bloemblaadjes op zich af. Maar spoedig worden dat flinke takken en uiteindelijk krijgt zij een flinke portie zwerfvuil, wat je ’s morgens vroeg wel in de Peperstraat aantreft, op haar afgevuurd.

Het ontbreekt ook niet aan improvisatietalent.

Als na een kleine zeven à acht minuten tot twee keer toe het zeil voor de ingang wordt opengetrokken door te-laatkomers die nog naar binnen willen, drommen de zes jongelui samen tot één druk fluisterende, mimende en stylistisch gebarende barricade. Gedecideerd en vastbesloten ook: te laat is te laat en dus geen toegang meer.

"Een kunstenaar is ten diepste een onderzoeker. Altijd speurend naar onbekende, onbegrensde wegen."
Dit meldt de website van De Noorderlingen. Iets heel vernieuwends op theatergebied heeft dit onderzoek niet opgeleverd. Maar dat hoeft ook niet. Het is ontzettend verfrissend om zes getalenteerde jonge mensen heel enthousiast aan het werk te zien in een heel grappige en vrolijke voorstelling. Precies wat revue moet zijn…

Hoofdafbeelding: © Hobbe Hollands, De Noorderlingen, Noorderzon 2023
Artikelen over Noorderzon

In dit overzicht zijn alle artikelen van Theater050 over Noorderzon Festival of Performing Arts & Society terug te lezen.

Nog even dit

Onze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl