Noorderzon 2023 – Containerpro­gram­ma (deel 2) Box Xperiment: De Blinde Herder

Op Noorderzon ben ik te gast bij een voorstelling van de Vooropleiding van Garage TDI. Maar liefst vier korte voorstellingen worden gepresenteerd onder de noemer van Box Xperiment. Ik beleef 'De Blinde Herder': een vertelvoorstelling over de historische slag bij Ane.

Hieperdepiep…hoera! De containervoorstellingen zijn terug op het Noorderzon Festival. Na jarenlange afwezigheid. En na gesmeek van makers en liefhebbers. Het is wel even flink geocachen want de containers staan verspreid over het terrein en de buitenkanten zijn veelal gecamoufleerd. Maar uiteindelijk wordt het schatzoeken beloond.

De Vooropleiding van Garage TDI maakt "Jong, actueel en ambitieus theater. Voorstellingen van de vooropleiding bruisen van energie en hebben de drang om met het publiek te communiceren. De creativiteit, betrokkenheid en eigenwijsheid van de spelers en makers straalt af van de voorstellingen." (bron: website Garage TDI)

Box Xperiment
© René de Boer, Box Xperiment: De Blinde Herder, Vooropleiding van Garage TDI


De historische slag bij Ane vond plaats op 28 juli 1227. Een veldslag tussen bisschop en wettig landsheer van Drenthe Otto II van Utrecht (1177-1227) en een groep Drentse boeren onder leiding van Rudolf II van Coevorden (1192-1230). De Drenten lokten het bisschoppelijk leger in een moeras. Door de zware wapenuitrustingen zonken de soldaten snel en de meesten vonden daar de dood. De slag bij Ane is uitsluitend beschreven in de zogenoemde Narracio uit 1232. De schrijver is onbekend.

Maar dat zou zomaar de boerenzoon kunnen zijn uit De Blinde Herder. Hij droomt ervan schrijver te worden. De Slag bij Ane komt als geroepen: een historisch spektakel waarmee hij geschiedenis kan schrijven.

Box Xperiment
© René de Boer, Box Xperiment: De Blinde Herder, Vooropleiding van Garage TDI

Er zijn veel karakters en slechts drie spelers. Schijnbaar moeiteloos wisselen Sven van der Neut, Anne-Fleur Jonker en Viggo Span van het ene karakter naar het andere en nemen ook alle drie de rol van verteller op zich. Schijnbaar moeiteloos want het is flink warm in de container en al snel gutst het zweet van de hoofden en armen van de spelers. De tekst en het spel zijn flitsend, humoristisch en bruisen van de energie. Ik ken die stijl, maar waarvan?

Dan valt mijn oog op de naam van de tekstschrijver en regisseur: David Westera. En valt ook meteen het kwartje. De man die Peer Gynt bewerkte en speelde, de man met een prachtbijdrage aan de voorstelling van de Warme Winkel, de man van veel meer. De tekst is intelligent en vlot. De regie is even eenvoudig als slim. Geen verkleedpartijen, geen decors of rekwisieten. Heldere en rake veranderingen in houding en stem wanneer een speler van karakter wisselt. Bijna karikaturaal. Bijna en dat is razend knap. Zo wordt het een uitermate goed stuk in plaats van een eindejaarsvoorstelling van een middelbare school.

Box Xperiment
© Jesse Brands, Box Xperiment: De Blinde Herder, Vooropleiding van Garage TDI

Deze productie smaakt naar meer. Garage TDI speelt nog drie voorstellingen. Ik zeg: "Spaar ze alle vier!" De boerenzoon is misschien niet de kroniekschrijver geworden waarvan hij zo vurig droomde. Maar David en zijn spelers hebben met deze voorstelling absoluut geschiedenis geschreven in de wederopstanding van de containervoorstellingen.

Hoofdfoto: © Jesse Brands, Box Xperiment: De Blinde Herder, Vooropleiding van Garage TDI
Artikelen over Noorderzon

In dit overzicht zijn alle artikelen van Theater050 over Noorderzon Festival of Performing Arts & Society terug te lezen.

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl