Schout bij Nacht – Courtisane De Pestconferentie

Het is einde november. Wat betekent dat wij met onze muzikale theatervoorstelling ‘Courtisane’ praktisch de gehele tournee door stad en ommeland hebben volbracht. Telkens weer was het spannend. Mogen we niet of mogen we wel? En zo ja: onder welke condities?

Groningen, Zuurdijk, Zeerijp, Middelbert, Woltersum, ’t Zandt, Krewerd, Pieterburen, Usquert, Tolbert en meer…

We zijn er allemaal geweest. Hebben overal gespeeld. In al die prachtige kerken. Met al die verrukkelijke orgels. Het warme welkom overal, het enthousiasme, de belangstelling. En gedurende die gehele periode onder steeds weer verschillende condities. Maximaal dertig personen op anderhalve meter afstand en mét mondkapjes. Maximaal 75% van de capaciteit mits de anderhalve meter afstand in acht genomen kan worden. De mondkapjes kunnen af zodra men zit. Toen de intrede van het vaccinatiebewijs. Zonder mondkapjes.

Vervolgens die van de QR-code en ID. Eerst zonder mondkapje, later mét tot aan de zitplaats. Niezijl, Beerta, Oude Pekela, Nieuw Scheemda, Wirdum, Finsterwolde, Visvliet en meer… Elke keer weer intensief overleg. Niet of toch wel? En zo ja: hoe pakken we dat gezamenlijk aan. En elke keer kwamen we er weer gezamenlijk uit. We hebben nooit gejammerd, zijn nooit bij de pakken neer gaan zitten.

We wilden zo ontzettend graag spelen.
Courtisane
© Jaap de Jonge, voorstelling 'Courtisane', Schout Bij Nacht, Bas Meekhof

In de omgeving van Groningen en vooral landelijk regende het annuleringen. Hier konden grote producties als ‘Noord’, ‘Muskee’ en ‘Slachtvisite’ nog nét doorgaan. Maar elke keer was er weer die persconferentie. Die presentatie van uitgelekte plannen. En ja hoor: wéér iets van een lockdown.

Wij van ‘Schout bij Nacht’ hadden het zo goed voor elkaar. De allerlaatste voorstellingen zouden in december plaats vinden. Op uitnodiging van de Stichting Oude Groninger Kerken in de A-kerk. Wat een locatie! Voor ons vanzelfsprekend het Koninklijk Theater Carré van Groningen. Met een schitterend Schnitger-orgel. Iedereen en alles geregeld. Speciaal drukwerk: posters en flyers. Door de stad verspreid. De reserveringen stroomden binnen.

Ja hoor: wéér zo’n pestconferentie. Met uitgelekt nieuws. Beroerd nieuws.

Alles wat niet essentieel is, moet om 17.00 uur sluiten. Er is al bepaald wat ‘niet essentieel’ is. Door mensen die het kunnen weten. Die aan den lijve hebben ondervonden hoe keurig en secuur de check-ins waren de afgelopen maanden bij de theaters. Die aan den lijve hebben ondervonden hoe keurig en secuur de mandjes bij de supermarkten werden gedesinfecteerd en hoe keurig en secuur de anderhalve meter werd nageleefd en hoe keurig en secuur iedereen met de mondkapjes omging en hoe keurig en secuur er niet werd gefeest en we ons allemaal aan het maximaal aantal bezoekers hielden. Houd toch op mensen!

Courtisane
© Jaap de Jonge, voorstelling 'Courtisane', Schout Bij Nacht

Wij van ‘Schout bij Nacht’ voelen ons enorm essentieel en in enkele minuten gooiden wij ons hele plan omtrent de laatste voorstellingen helemaal om. Eén aller-allerlaatste voorstelling!!! Een matinee!!! Zaterdag 11 december om 14.00 uur. De toegang is vrij. Niemand hoeft iets te betalen. Iedereen is gewoon welkom. We stellen twee voorwaarden: kom feestelijk gekleed én neem een eigen champagneglas mee. Wij vullen dat voor én na de voorstelling. Wéér nieuw drukwerk. Al het oude in de papiercontainer. Niemand die dat vergoedt. Welnee: ondernemersrisico toch?

De annuleringen van andere producties stromen inmiddels binnen. Ik zou als redactielid van dit prachtige medium zo’n tien voorstellingen bezoeken om die vervolgens te verslaan om u er deelgenoot van te maken en te enthousiasmeren het ook te gaan beleven. Inmiddels staat de teller op tien. De laatste voorstellingen van Jonge Harten, Teaser Night van Station Noord, Let’s hear us in het Prinsentheater, De Warme Winkel, Death in Venice en veel meer: het is voorbij of u houdt het van ons tegoed.

De reserveringen voor 11 december stromen binnen. We hebben zelfs een reservelijst aangelegd.
Courtisane
© Jaap de Jonge, voorstelling 'Courtisane', Schout Bij Nacht, Redmer Stamhuis

Aanvankelijk plan was om elke dag een stuk of zes flessen bubbels te ‘hamsteren’ bij een supermarkt. Maar met zoveel razend enthousiaste belangstellenden in aantocht was dat geen haalbare kaart meer. Dus een drankengroothandel benaderd. Die hebben een geweldige aanbieding. Vlot kwekkende vertegenwoordigers hebben ALTIJD geweldige aanbiedingen. Ik ga direct overstag. Laat maar komen. Ik gedraag me gewoon een middag als miljonair. Wilt u weten hoe dat voelt? Wordt vervolgd…

Meer informatie over Courtisane

Fotografie: © Jaap de Jonge, voorstelling 'Courtisane', Schout Bij Nacht
 

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl