Van Theatergroep Aluin uit Utrecht had ik nog nooit gehoord. Toch bestaat zij (V/M/X) al dertig jaar. Aluin noemt zichzelf 'het meest bescheiden theatergezelschap van Nederland'. Ze spelen 'Twelfth Night' ofwel 'Driekoningenavond'. Het stuk is een vrolijk tussendoortje van William Shakespeare.
Aluin maakt en speelt theatervoorstellingen en ze hebben daarnaast een uitgebreid programma met workshops en lesmateriaal voor scholen. Voor inspiratie delven ze voornamelijk in het repertoire van de Griekse en Romeinse schrijvers. Repertoire wat ook de Engelse toneelschrijver William Shakespeare met grote regelmaat heeft geïnspireerd.
Ik ben nieuwsgierig naar de keuze voor de naam.
Aluin is een delfstof weet ik. De Romeinen gebruikten het blijkbaar als beitsmiddel voor een betere aanhechting van de uiterst kostbare purperverfstof op de kledij van vorsten en senatoren. Ik ken het vooral als bloedstelpend middel met een adstringerende werking wanneer iemand zich bij het scheren heeft gesneden. Delven, hechten en stelpen zijn werkwoorden welke ik in overdrachtelijke zin wel kan linken aan theater…
Twelfth Night dus. Geschreven door William Shakespeare, rond 1600. Bedoeld om op 6 januari uitgevoerd te worden: twaalf dagen na de Kersttijd. Officieel staat het stuk bekend als een 'romantische komedie' maar in wezen is het een stiekem queer-feestje binnen de normen en waarden van de zeventiende eeuw. Bestaande zeden en hiërarchie worden op de hak genomen en overhoop gegooid. In de tijd van Shakespeare mochten vrouwen geen toneel spelen, dus alle rollen werden door mannen vertolkt. Wat het stuk toen en zeker ook nu een extra lading meegeeft.
Aluin maakt van 'Twelfth Night' een genderfluïde muziektheaterstuk.
Ayden Carlo heeft de tekst heel knap, flitsend en om te smullen bewerkt. Regisseur Victorine Plante heeft die tekst vervolgens heerlijk swingend en knotsdolletjes vormgegeven. Zij heeft dan ook vijf multi-talenten om mee te werken. Vijf spelers die zingen en vooral fantastisch spelen. Het decor is eenvoudig: twee zware gordijnen als achtergrond, enkele kubussen, een sofa en een transparante voorhang. De kleding spat van de speelvloer af: pailletten, glimmend lak en voile en veel juwelen. Lakschoenen, ijzig hoge stiletto’s en uitbundige make-up. Zeg maar de uitdossing van de bezoekers destijds van de IT en de Roxy in Amsterdam. Niet die ordinaire drag van tegenwoordig maar trefzekere en smaakvolle androgynie.
Het verhaal: we zijn op het eiland Illyrië. Orsinio is stapelverliefd op Olivia, maar Olivia wil hier niks van weten. Daarom vraagt Orsinio aan Cesario om deze liefde over te brengen. Cesario doet dit zeer overtuigend. Iets té overtuigend. Wat volgt is anderhalf uur pure slapstick over aantrekken en afstoten. Iedereen wordt verliefd maar weet nauwelijks meer op wie. Iedereen is jaloers maar weet nauwelijks meer op wie. Een hilarisch sprookje met een happy end. Er ontstaan driehoeksverhoudingen met heldere afspraken: geen kinderen en niet 'dat gedoe'.
Twelfth Night is fantastisch bedacht, gemaakt en uitgevoerd. Tot in de kleinste details: een huppeltje, een frons, het optrekken van een wenkbrauw. Alles doet ertoe. Het is een lust voor oog en oor. Elke lettergreep is loepzuiver en verstaanbaar. Veelal vilein, dan plots weer heerlijk grof. Nichterig en verwijfd is het zeker. Dat zijn over het algemeen niet heel positief bedoelde kwalificaties maar hier zijn het Geuzennamen. Zo ontzettend en overtuigend goed zijn alle spelers. Hulde aan hen en hun regisseur. Een indrukwekkende ode aan een libertijnse samenleving!
Wat worden er prachtige queer-voorstellingen gemaakt: Sodom van Arno Verbruggen, Desire van Louis Janssens, De Mol en de Paradijsvogel van OpusOne en nu Twelfth Night van Aluin. Ze gaan allemaal in reprise c.q. op tournee. Dus trek uw meest uitbundige feestdos aan, haal de verfdoos en kwasten tevoorschijn (de stiletto’s mogen in de tas mee en op het laatste moment aan) en ga deze voorstellingen zien! Huisje, boompje, feestje!!!
Foto's: © Sanne Peper. Voorstelling 'Twelfth Night', Theatergroep Aluin.Makers
Schrijver William Shakespeare | Tekstbewerking Ayden Carlo | Acteur Floyd Koster | Acteur Sacha Muller | Regisseur Victorine Plante | Acteur Jilles Flinterman | Acteur Jaike Belfor | Acteur Ebony Wilson | Compositie Willem Friede | Acteur Christle Tjon a Man | Decorontwerp Marcel Dolman | Kostuumontwerp Anouk van Schie