ZUHAUSE - ELIËN Na 14.000 kilometer komt alles samen

Afgelopen jaar ging kunstenaarscollectief ZUHAUSE op reis: drie maanden dwars door Europa. Nu is het tijd om alle ervaringen mee te nemen naar het theater. Voorafgaand aan de voorstelling is de groep, samen met de band en acht muzikanten van NNO, druk bezig om alle puzzelstukjes op de juiste plek te leggen: een intens en spannend proces.

Grey Timmers, Davey Bakker en Élénie Wagner hebben maar liefst 14.000 kilometer afgelegd. Hun belevenissen zijn vastgelegd in muziek en beelden. Wij wonen een paar repetities bij en gaan op die manier even mee op reis. Met Mirjam van Dijk vertellen Élénie, Davey, Grey over de manieren waarop alle ervaringen worden vertaald naar een voorstelling. Ook nemen wij een interview af met Gijs Philip van Schaik van het Noord Nederlands Orkest. Hij heeft zes nummers van Élénie gearrangeerd voor de octet bezetting.

De groep ervaart deze tijd als spannend, omdat nu alle elementen samen moeten vallen: nummers, beelden, NNO, de band, LED-installatie en de visuals. Dat proces is intens volgens Élénie, maar tegelijkertijd ook heel erg verrijkend.

Ogenschijnlijk ver weg, maar toch dichtbij

Op 25 januari is ELIËN gepresenteerd in het Grand Theatre. Samen met de band en het octet van NNO laat Élénie nummers horen van haar gloednieuwe album All. Op de achtergrond worden beelden geprojecteerd: van de gele camper UFO, bijzondere ontmoetingen en de diverse Europese landschappen.

De LED-installatie – deze is per pixel te bedienen – speelt eveneens een grote rol om de reiservaringen over te brengen. Aan het begin van de voorstelling beweegt een kleine, gele streep over het LED-paneel, steeds verder naar boven. Deze vervolgt zijn weg uiteindelijk op de bovenste kubus. Op deze kubus worden filmbeelden geprojecteerd en de gele streep verandert uiteindelijk in de rijdende UFO. Op die manier vallen het beeld en de lichtinstallatie op een mooie manier samen.

Alles wat we zien en horen in deze voorstelling, lijkt ver weg. We zien schrijnende filmbeelden van vluchtelingen, kunstenaars die zich moeten uiten in een land waar kunst maken bijna onmogelijk is, een massale klimaat-demonstratie en mensen die in de verdrukking dreigen te komen omdat ze een culturele minderheid vormen… Achter deze korte fragmenten gaan grote verhalen schuil.

Door de combinatie van de muziek, het lichtontwerp en de fragmenten krijgen wij een indruk van wat ZUHAUSE heeft meegemaakt tijdens hun reis door Europa. Hun belevenissen liggen feitelijk gezien niet al te ver bij ons vandaan: Europa is dichterbij dan je denkt. Uiteindelijk gaat het om onze eigen geschiedenis en toekomst.

Meer lezen over ELIËN

Interviews met Élénie over de reis door Europa
ZUHAUSE is niet thuis, maar in Griekenland
'Het woord 'vakantie' schaffen we af'
'Deze reis doet veel meer dan ik had verwacht'
'Het was een moeilijke zoektocht, maar ook heel mooi'
'Wij willen het publiek meenemen op onze reis'


Credits

Concept, composities, zang en performance Élénie Wagner
Concept, stage design en visuals Davey Bakker en Mirjam van Dijk
Toetsen Max Kerkhof
Drums Mees Siderius
Bas Reindert Kragt
Viool Roosmarijn Tuenter en Claudia Sanson Mora
Altviool Martin Manak
Cello Florent Maigrot
Contrabas Finne van der Maar
Klarinet Rob van der Vlugt
Hobo Nadine Bults
Hoorn Eric Aikema
Arrangement voor NNO en eerste viool Gijs Philip van Schaik
LED lichtontwerp Cris Mollee
Ondersteuning visuals Daan Hazendonk
Licht Toon de Vries
Geluid Maurice Koops
Technische ondersteuning Grey Timmers
Productie Vivian Selman

Video

Camera en montage: René de Boer
Interview: Ingrid de Vries

Foto bij artikel: © René de Boer
Tekst: Ingrid de Vries

Nog even dit

iDEALqrOnze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

iDEAL

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl