Doe mee als schrijver of videograaf Avontuurlijke redactieleden gezocht

Theater050 is een online platform; ontwikkeld door enthousiaste theaterliefhebbers. Onze missie is om mooie theaterinitiatieven in de stad Groningen en omgeving een podium te geven. Aangezien er in een theater veel meer gebeurt dan alleen de voorstelling, gaan wij op zoek naar het achterliggende verhaal en het maakproces van een theaterproductie.

Als redactielid help je mee om theaterprojecten in de spotlights te zetten, door middel van verslagen, interviews, columns en reportages. Heb je een liefde voor het theater en ben je bereid om in het achterliggende verhaal van een voorstelling te duiken? Wil je jouw schrijf- of videotalent verder ontwikkelen en als vrijwilliger meehelpen om het platform Theater050 te versterken? Dan willen wij jou graag beter leren kennen.

"Doordat je het achterliggende verhaal meekrijgt van een theaterproductie, krijg je veel meer lagen van de voorstelling te zien dan wanneer je alleen als bezoeker in de zaal zit."
   - René de Boer, redactielid Theater050
Wat ga je doen als redactielid?

Als schrijver of videograaf maak je deel uit van een enthousiast en veelzijdig team dat maandelijks vergadert over relevante ontwerpen en de actualiteit. Ieder redactielid denkt mee en zet zich in om Theater050 in de schijnwerpers te zetten. Samen laten wij zien wat er allemaal gebeurt in de Groningse theaters. Als redactielid ben je niet alleen nieuwsgierig naar de bekende en grote namen. Ook gezelschappen en theaters die wat minder aandacht krijgen in de media verdienen wat ons betreft een plek in de spotlights.

Een greep uit onze artikelen

Het afgelopen jaar volgde Theater050 producties op verschillende locaties in de provincie Groningen. Zo waren wij aanwezig bij Jonge Harten, Noorderzon, voorstellingen in MartiniPlaza en locatievoorstellingen in de stad. Diverse artikelen zijn op ons platform gepubliceerd, zoals:

"Ik vind het leuk om naar de interactie te kijken tussen de speler en publiek. Ook krijg ik de kans om interviews af te nemen en zo de motieven van een maker beter te begrijpen en dit weer te geven in een mooi verhaal."
   - Suzanne Atema, redactielid Theater050


Schrijven voor Theater050
Als schrijver maak je minimaal een keer per maand een artikel voor Theater050, in de vorm van een verslag, achtergrondartikel of nieuwsbericht. Hierbij word je begeleid door een eindredacteur. In overleg met de redactie bezoek je voorstellingen, leg je waardevolle contacten met organisaties en theatergezelschappen en neem je interviews af met makers.

Een deel van onze artikelen wordt gepubliceerd in het Engels. Wanneer je ervaring hebt in het maken van vertalingen, is dat een pre. Tevens staan we open voor schrijvers die de eindredactie kunnen versterken.

Reportages maken voor Theater050
Als videograaf maak je minimaal een keer per maand een reportage voor Theater050, onder begeleiding van een videomaker. Hierbij volg je niet alleen voorstellingen, maar ook het maakproces van producties. In overleg met de redactie bereid je het item voor en ben je verantwoordelijk voor de montage. Opname-apparatuur is eventueel beschikbaar.

Theater050 is vooral op zoek naar videografen om onze redactie aan te vullen, maar we staan ook zeker open voor reacties van mensen die willen interviewen of op een andere manier betrokken kunnen zijn bij het maken van reportages.

"Door voorstellingen te bezoeken en het gesprek aan te gaan met theatermakers, ben ik anders naar bepaalde onderwerpen gaan kijken."
   - Ingrid de Vries, redactielid Theater050
Wat biedt Theater050?

Als redactielid voor Theater050 krijg je een unieke kans om theatergezelschappen in Groningen en omgeving op de kaart te zetten. Wat hebben wij nog meer te bieden?

 • vergroten van de eigen theaterbeleving
 • talent-ontwikkeling
 • de mogelijkheid om voorstellingen te bezoeken in Groningen en omgeving
 • een kijkje achter de schermen bij theaterproducties
 • acteurs en makers ontmoeten
 • een groot netwerk binnen de Groningse theaterwereld
 • deelnemen aan een levendig en gezellig team: mensen met een gezamenlijke passie voor het theater
"Als redactielid deel je je passie voor theater niet slechts een-op-een, maar met vele honderden lezers tegelijk."
   - Dio van Velden, redactielid Theater050
Meer weten?

Op Theater050.nl zijn onze missie en artikelen te vinden. Bij vragen kun je contact opnemen met Ingrid de Vries (eindredacteur en mede-oprichter) via redactie@theater050.nl.

Reageren

Ben je avontuurlijk ingesteld, altijd op zoek naar een bijzonder verhaal en wil je Theater050 komen versterken? Mail een korte motivatie voor 7 februari naar redactie@theater050.nl.

Vrijwilligersfunctie | Theater050 | Functie: Redactielid (schrijver of videograaf) | Plaats: Groningen | Omvang: ca 2-4 uur per week


Fotografie hoofdafbeelding
Zes voorstellingen uit 2021

 • Het Nationale Theater: Trojan Wars – © Bowie Verschuuren
 • Theateralliantie: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht - © Sanne Peper
 • K3 Dromenshow – © Studio 100
 • Nicole Beutler Projects: Metamorphosis – © Anja Beutler
 • Recirquel: My Land – © Xanne Wijkamp
 • Schout Bij Nacht: Courtisane – © René de Boer

Nog even dit

Onze artikelen zijn gratis en zullen nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Voor theatermakers willen wij een onafhankelijk en levendig platform bieden: voor nu en in de toekomst. Donaties zorgen ervoor dat wij op lange termijn kunnen blijven investeren in het platform Theater050 en dat verhalen over theaterproducties belicht worden.
Betalen kan via onderstaande knop en je mag het bedrag zelf kiezen.
Bedankt voor je steun!

Kies het bedrag en doneer
Ticketverkoop voor culturele evenementen via cultuurkaartje.nl